Mam pytanie. U jednego z japońskich modelarzy znalazłem taki detal jak na zdjęciach poniżej, czyli maty antypoślizgowe jak na pokładzie lotniczym z tym, że na poszczególnych pomostach nadbudówki. Nie znalazłem nic podobnego w Anatomy of the Ship Skulskiego, nie posiadam też dokumentacji zdjęciowej, która by coś podobnego potwierdzała. Pytanie więc brzmi czy to ma sens?
Linoleum w miejscach gdzie była większa obecność załogi, albo wskazana była izolacja termiczna lub akustyczna pomieszczeń poniżaj, a drewno było zbyt ciężkie, ma jak najbardzeij sens praktyczny i jest regularnie pokazywane przez modelarzy na pomostach i sąsiadujących pokładach nadbudówek jednostek japońskich. W przypadku pancernika jest raczej kwestia zasięgu niż obecnośći.
piotr d - dzięki za info, na innym forum także potwierdzili występowanie mat antypoślizgowych na pomostach potwierdzone nawet zdjęciem więc sprawa wydaje się być wyjaśniona.
Coś tam dłubię co jakiś czas. Można powiedzieć, że jestem na półmetku "pagody". Teraz muszę nieco przerobić ten "kurnik" na przedzie pomostu z dalmierzami ale na ten czas wszystko ląduje ponownie do gabloty gdyż moja córka postanowiła odwiedzić swoich staruszków i przylatuje z dalekich krajów. Są rzeczy ważne i ważniejsze jak mówi stare przysłowie pszczół.
Spychacz, domyślnie według instrukcji w całej budzie jest szkielet. Widziałem już na kilku relacjach jak ludzie go patroszą i robią wewnątrz jak powinno być miejsce na trzy lornety. Poniżej masz zdjęcia z rosyjskiego formum.