Zaloguj się |Zarejestruj się
27-11-09 15:14
[Galeria] - Zamek Neuschwanstein
darko79

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1
Posty - 404
Witam! Dawno nie odzywałem się na forum, ale nie znaczy to, że nic nie robiłem. Kleiłem i to sporo. Popełniłem właśnie model bawarskiego zamku Neuschwanstein. Co to za budowla? Kojarzycie zamek z logo filmów Disneya? To właśnie bawarski zamek posłużył jako wzór do tego logotypu.

Sam model został wydany przez niemiecki wydawnictwo Schreiben-Bogen. Model opracowany został w skali 1:250 przez (UWAGA!) Polaka, Przemysława Tabernackiego. Po sklejeniu jego wymiary to: 590 x 200 x 300 mm. Jest więc naprawdę imponujący, ale nie tylko rozmiarem. Został wydrukowany na bardzo dobrym papierze w świetnych kolorach.

Jeśli chodzi o klejenie to nie miałem praktycznie większych problemów, dopiero troszkę kłopotów wyszło z dachami, ale to pewnie wina sporego rozmiaru zamku i mojej nieuwagi. Jako, że zamek ma dość skomplikowane kształty to każda niedokładność na dole przekłada się potem na prace przy montażu i pasowaniu dachu. Ogólnie jednak model klei się sam :) Nie polecam go na pewno nikomu z mniej doświadczonych modelarzy, model składa się z 11,5 arkuszy i widać przy klejeniu. Jest naprawdę skomplikowany i wymaga dużo cierpliwości i dokładności, a w niektórych miejscach również sprytu jak dojść ręką tu czy tam:)

Zapraszam do oglądania i komentowania galerii.

--

Pozdrawiam gorąco
darko79

[%sig%]

Post zmieniony (27-11-09 15:14)
27-11-09 15:26
Odp: [Galeria] - Zamek Neuschwanstein
Piterski

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Posty - 1 863
Patrze i się zastanawiam co to takie jakieś znajome :-)
No i już wiem, w czasie wakacji złożyłem Córce ten zamek z Puzzli 3D.
Gratuluje modelu bo faktycznie bryła jest mocno złożona. Zdjęcia nawet nie udają tego efektu jaki jest po skończeniu.
W budowie: Halny
27-11-09 15:41
Maverick
Na forum
Od 2006
Relacje w toku - 8
Galerie - 1
Posty - 742
Też go kiedyś keiłem!:) Gratuluję i pozdrawiam!
27-11-09 20:18
Piterpanzer

Na forum
Od 2005
Relacje w toku - 7
Galerie - 8
Posty - 2 308
Piękna budowla w miniaturze i realu , byłem rok temu, koleś zasłużył na miano "Szalonego".
Pozdrawiam i zapraszam 1-25 SCALE ARMOR FORUM oraz akcesoria i modele pancerne
PITERPANZER
28-11-09 08:39
waldi
Na forum
Od 2007
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Posty - 387
Gratulacje robi ogromne wrazenie

Pozdrawiam
Pozdrawiam
28-11-09 11:58
darko79

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 1
Posty - 404
Witam

Tak jak mówi Piterski na zdjęciach to tylko ułamek efektu jaki ten model robi w realu. Te puzzle widziałem gdzieś na necie i ciekawie wyglądają.

Co do zobaczenia oryginału to muszę przyznać że z chęcią bym to uczynił w miarę możliwości :) Może kiedyś się uda :)

Dzięki wszystkim za pochlebne opinie.

Pozdrawiam wszystkich

Post zmieniony (28-11-09 11:59)
28-11-09 20:07
Cordel
Na forum
Od 2009
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 2
Posty - 551
sympatyczny i czysto sklejony modelik
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować