Zaloguj się |Zarejestruj się
02-12-15 09:55
Odp: [Relacja] RMS Titanic Fly Model 153
Koszałek

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Galerie - 2
Posty - 320
Prace w mozolnym tempie ale cały czas trwają ! Mam nadzieję jeszcze w tym roku pokazać nowe zdjęcia. Pipsztal jeśli masz jakieś pytania to pisz, chętnie pomogę.
Z Poważaniem
Koszałek
03-12-15 08:09
PIPSZTAL
Na forum
Od 2015
Posty - 9
Witam Koszałku :) Jestem na etapie oklejania burt. Postanowiłem oszklić wszystkie okienka i rzeczywiście jest tego trochę. Model z tego co zauważyłem jest bardzo dokładny, wyszły mi niestety małe błędy ( na razie). Próbowałem skleić ławeczki na burcie ,ale niestety nie za bardzo mi wyszły te "prace" . Stad moje pytanie - gdzie mogę kupić dodatki do Titanica z Fly Model ( chodzi mi o relingi, ławki itp.) . Widziałem takie z GPM-u , może je zakupiłeś i jak wygląda ich wykonanie? pozdrawiam
03-12-15 16:10
Koszałek

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Galerie - 2
Posty - 320
Wszystkie elementy, z którymi nie dałbym sobie rady - tzn. żurawiki, ławeczki, oraz drabinki przy kominach kupiłem w GPM. Są bardzo dobrej jakości. Wycięte z kartonu barwionego w masie w odpowiednich kolorach. Jeśli nawet nie mają aktualnie w ofercie, to napewno zrobią to na zamówienie. GPM jest pod tym względem solidną firmą. Jeśli chodzi o burty to zalecam szczególną uwagę przy oklejaniu rufy. Najlepiej skleić oklejki w całość a potem dokleić do szkieletu. Pozostałe uwagi są w mojej relacji. Oczywiście w każdej chwili służę pomocą
Z poważaniem
Koszałek
06-07-25 20:57
Koszałek

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Galerie - 2
Posty - 320
Witam po bardzo długiej przerwie.
Najpierw sprawy zawodowe a później kłopoty zdrowotne spowodowały taki długi przestój w relacji. Ponieważ w międzyczasie zdarzyła się mała katastrofa i na modelu pojawiły się niewielkie szkody, które chciałbym usunąć przed kontynuacją budowy mam prośbę do szanownych kolegów. Jeśli ktoś jest w posiadaniu choćby niekompletnej wycinanki lub resztek takowej to chętnie przygarnę lub odkupię. Chodzi oczywiście o FLM 153. Jak tylko przebrnę przez mały remont to ciąg dalszy nastąpi!
Z Poważaniem
Koszałek
07-07-25 18:20
Waldek K
Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4
Posty - 2 019
Zawsze możesz wrzucić zdjęcia. Choćby i szkód oraz ich naprawy 😉
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)
14-07-25 20:17
Koszałek

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Galerie - 2
Posty - 320
Pytanie do szanownych kolegów. Czy ktoś może dysponuje luźnymi fragmentami arkusza modelu Gomix MK-FLM-153 RMS Titanic szczególnie ster i jarzmo steru i byłby skłonny je odsprzedać lub wymienić ( chodzi mi o tzw. dawcę części ) to byłbym niezmiernie wdzięczny.
Z Poważaniem
Koszałek
03-08-25 10:19
Koszałek

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Galerie - 2
Posty - 320
Witam. Po 10-ciu latach przerwy Koszałek wraca! Wątpiący będą zaskoczeni , wierzący w kontynuację budowy zatryumfują. Długa przerwa spowodowana była niestety kłopotami zdrowotnymi. Skalpel AK1 musiałem zamienić na skalpel kardiochirurga i teraz już na nowych częściach zamiennych i w nowej rzeczywistości ( emerytura ) wracam do najlepszego hobby na świecie! W międzyczasie Titanic stał w doku ale niestety został nadszarpnięty zębem czasu. Ponieważ moja modelarnia znajduje się w moim warsztacie w którym przez pewien czas były również rowery i stało się! Jeden z nich oparł się o modele robiąc trochę szkód. Na zdjęciach stan na dzień dzisiejszy czyli przed remontem.

Ponieważ to mój ulubiony temat postanowiłem dokończyć co zacząłem. Tu pojawił się problem . Ponieważ model buduję z pojedynczego egz. brak części zamiennych. Korzystając z dawnych znajomości skontaktowałem się z projektantem tego modelu kolegą Ryszardem Bonesem. Ten okazał się niezawodnym i wydrukował i przesłał mi kilka brakujących arkuszy . Ryszard dziękuję jeszcze raz , tu potwierdza się teza że modelarze to ludzie życzliwi. Wykorzystam to do remontu który właśnie dzisiaj startuje. Nie mniej jednak gdyby ktoś dysponował całą albo choćby fragmentami oryginalnej wycinanki to jestem gotowy do negocjacji. Na wymianę mam sporą ilość modeli. To na razie tyle. Kolejne etapy remontu będą może nie za szybko ale będą!
Z poważaniem
Koszałek
03-08-25 10:23
Greg77
Na forum
Od 2004
Posty - 738
Super!!! Jeden z większych powrotów na Forum!
Pozdrawiam
Grzegorz
KWA
05-01-26 19:24
Re: [Relacja] RMS Titanic Fly Model 153
Koszałek

Na forum
Od 2003
Relacje w toku - 4
Galerie - 2
Posty - 320
No i nadszedł ten dzień kiedy mogę pokazać ciąg dalszy. Na początek muszę powiedzieć że nie udało by się to gdyby nie pomoc autora tego projektu czyli Ryszarda Bonesa . Jego pomoc umożliwiła kontynuowanie budowy czyli w wielu przypadkach wymianę uszkodzonych elementów. Z Tego miejsca jeszcze raz dziękuję Ryszard! No to po kolei. Pierwsze zdjęcia ilustrują stan rufy i dziobu po remoncie :

Prace nad uzupełnieniem drobnicy trwają cały czas i poniżej efekty:

Niestety czasami dochodzę do ściany. Są elementy tu ławeczki które można wyciąć ale jak to skleić?

Przypadkowo szukając zupełnie czegoś innego na jednej z platform sprzedażowych znalazłem coś takiego !

I Już po dwóch tygodniach mogłem się cieszyć

To znacząco przyśpieszy budowę. Aktualnie działam na śródokręciu i co ilustrują zdjęcia sklejam mnóstwo mikroskopijnych elementów przy których lupa nagłowna jest niezbędna. To jest ten czas w trakcie budowy gdy spędzam 3 godziny klejąc i niewiele więcej przybywa drobiazgów . Podkreślam że projekt jest bardzo dokłany i wymaga cierpliwości i precyzji. Oczywiście jeśli pojawią się jakieś pytania to z chęcią odpowiem.
Pozdrawiam
Z Poważaniem
Koszałek
06-01-26 12:43
Re: [Relacja] RMS Titanic Fly Model 153
Ryszard

Na forum
Od 2010
Relacje w toku - 26
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34
Posty - 11 014
W Rupieciarni - 20
Projekt 50 Lat MM
Bardzo ładne te drobiazgi a i sam okręt super !
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować