Aaryt nie znałem tej relacji a rozpoczynając budowę nie byłem świadom aż takich błędów. Będzie mozna zatem porównać jak obaj radzimy sobie z problemami jakie niesie klejenie tego modelu. Według dzisiejszych standardów to knot ale nie jestem marudą a konstrukcja bardzo mi się podoba postanowiłem walczyć Mam wrażenie że projekt został obrysowany w jakimś programie graficznym z takim efektem że większość łuków jest aproksymowana odcinkami prostej a koła to wielokąty nieforemne. Model wydrukowany jest na kredowanym kartonie o gr. 0,3 mm !! - który bardzo trudno jest formować. Jeśli chodzi o nacięcia we wręgach to dla szkieletu przewidzianego na tekturę 1,5 mm mają od 1,5 do 3 mm i żadej symetrii czy też zachowania odległości np prawego dźwigara do lewego.

Szkielet kadłuba został dodatkowo wzmocniony i porawiona została symetria. Musiałem po pierwszych przymiarkach poszycia skrócić szkielet pomiędzy 1 i 2 wręgą o około 3 mm!!!
W dalszej kolejności powstały pierwsze dwa segmenty. Grubość nawet pocienionego kartonu oraz "komputerowe" porawki kształtu uniemożliwiają prawidłowe sklejenie obłości. Pierwsza okrągła wręga miała średnicę za dużą o około 3 mm.
oba segmenty są złożone na sucho i jeszcze bez końcowego retuszu który ze względu na srebrny kolor kredy będzie wyzwaniem. W tak zwanych wolnych chwilach powstał również szkielet płata.

Projekt nie zawierał prostokątnych wypełnień pomiędzy dźwigarami , które musiałem wkleić aby doprowadzić kąty proste do 90 stopni oraz wzmocnić wiotką konstrukcję. W centropłacie wypełnienie tworzy pudełko dzięki któremu łatwiej będzie można przykleić płat do kadłuba. Powstał również kołpak który wykonałem ze sklejonej warstwowo balsy. N zdjęcich po pierwszym malowaniu. Ten z wycinanki zupełnie się nie nadawał gdyż po sklejeniu wychodził z niedo stożek.
Skoro jest kołpak to naturalną koleją była budowa śmigła. To z projektu to dwie płaskie powierzchnie , którym po sklejeniu należało nadać kąty natarcia łopat przez skręcenie wzgl siebie. Tak więc śmigło wykonałem od zera z 1mm balsy sklejonej w kilka warstw.
I tu pytanie do kolegów. W oryginale śmigło było chyba metalowe ale ponieważ model tylko z grubsza przypomina oryginał to może zostawić je w naturalnym kolorze drewna tylko trochę przyciemnić? Będę wdzięczny za wszelkie komentarze i sugestie.
Z Poważaniem
Koszałek
[%sig%]
Post zmieniony (04-07-08 19:24)