Witam...
Chciałbym rozpocząć kolejna relacje, na którą wybrałem model samolotu myśliwskiego w skali, 1:33 Halberstadt D.II z wydawnictwa GPM w opracowaniu Pana Kopeckiego na podstawie brytyjskich monografii, którego ja osobiście bardzo cenie za bardzo dobrą tematykę, szczegółowość i opracowanie... ;-)
Model posiada dwie wersje malowania pierwsza przedstawiająca egzemplarz o nr seryjnym 818/16 noszący kamuflaż w odcieniu brązu i zieleni. Druga wersja oparta na naturalnej barwie płótna przedstawiający samolot o nieznanym numerze fabrycznym, używany przez porucznika Waltera Hohndorfa z jednostki Jasta 14.
Co do modelu to jedną z ciekawostek jest to, że przez pewien czas latał na nim As lotnictwa niemieckiego słynny Czerwony Baron – Manfred von Richthofrn, który pierwsze zwycięstwo na tym typie obniósł 1 lutego 1917r. ;-)
Krótki opis konstrukcji....
Jest to samolot myśliwski o układzie dwupłata konstrukcji mieszanej. Kadłub – kratownicowy o przekroju prostokątnym, z zaokrąglonym grzbietem pokryty w przedniej części blachą aluminiowa i sklejka, dalej płótnem. Kratownica kadłuba drewniana, wzmocniona drutem stalowym. Płaty drewniane górny nie dzielony, dwudźwigarowy z wycięciem pod kabiną, dolny dzielony, również dwudźwigarowy. Usterzenie spawane z rurek stalowych kryte w całości płótnem. Podwozie – dwugoleniowe z osią niedzieloną amortyzowana sznurem gumowym. Płoza ogonowa drewniana, mocowana za pomocą piramidki z rur stalowych. Napęd – silnik rzędowy, sześciocylindrowy chłodzony cieczą, Mercedes DII o mocy 120KM, chłodnica umieszczona poziomo w górnym płacie.
Model wybrany przeze mnie sklejany będzie w drugiej wersji malowania tj. opartej na naturalnej barwie płótna...
Pozdrawiam....
Kilka zdjęć wycinanki...

--
Post zmieniony (04-01-21 12:26)