Zaloguj się |Zarejestruj się
28-01-03 13:13
Pomysł na 100 lecie pierwszego lotu
Krzys
100 lat temu ludzie starali się skonstruować maszynę cięższą od powietrza zdolną do sterowanego lotu i się im to udało. Więc mam taki mały modelarski pomysł dla wszystkich wydawnictw aby w grudniu wydali serie maszyn takich jak: Flyer No1 braci Wright, Blerio XI(maszyna która przeleciała kanał La Manche), Ryan Nyp”Spiryt of st.Loui”, RWD-5, X-1, czy wreszcie Voyager.
Wiem że ta lista jest niepełna i można ją uzupełniać w prawie nieskończoność ale według mnie są to maszyny które tworzyły historie lotnictwa ba były kamieniami milowymi.
Co modelarska brać na to aby stworzyć taką kolekcje? No i mam taką cichą nadzieje że wydawnictwa doszły by do porozumienia i każde wydało by jeden z tych modeli-no ale to już tylko mażenia!
P.s.
Jeśli znalazły się jakiś orty to przepraszam nawet kompy się mylą;-)
28-01-03 13:54
Re: Pomysł na 100 lecie pierwszego lotu
Junior II
Kilka z tych z samolotow juz jest jako kartonowe.
Z tych calkiem pierwszych , ze szmatek i sznurkow ;) tez . Jest takie male wydawnictwo , facet wydaje te samolociki na kolorowym papierze, wygladaja jakby byly produkowane chalupniczo , ale na zdjeciach prezentuja sie ladnie.
28-01-03 14:02
Re: Pomys? na 100 lecie pierwszego lotu
Chopin
Ja sie podpisuje recami i nogami! Milo by bylo miec taki ladny modelik ktory wyglada jak konsrukcja do suszenia bielizny. : )
Pozdrawiam!
Chopin
28-01-03 14:26
Junior II
To jeden z nich. Do tego modelu dolaczona jest bardzo dokladna i obszerna istrukcja budowy , 6 kartek A4 pokrytych obustronnie drobnym pismem i szkicow, bez niej zbudowanie tej latajacej klatki jest niemozliwe .
28-01-03 14:48
Krzys
Niechodzi mi tylko o "druciaki" ale o maszyny które stanowiły kamienie milowe rozwoju lotnictwa na których dokonano wielkich przelotów, łamano bariery które wydawały się nie do przejścia.
JuniorII ile takie cudo kosztuje?
28-01-03 15:50
Abwzdrx

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 625
Może jest gdzieś "parowiec" Adera, który uniósł się w powietrze, ale zbyt twardo wylądował ?
A szybowiec Lilienthala ?
28-01-03 16:58
Junior II
Szybowiec wydal kiedys Schreiber . A te "oldtejmery" byly kiedys w ofrecie Scheuer-Struever , ale w nowym katalogu 2003juz ich nie ma . Byla kilkumodelowa seria, kosztowaly od 8 do 11 Euro
29-01-03 08:28
Witold
Mam niektóre z wymienionych przez Juniora II modeli, co więcej jeden z nich skleiłem ponieważ bardzo lubię wszelkie nowości, a i modele są urokliwe. Od ponad roku o nich piszę tu i ówdzie, ale nie wzbudzało to zainteresowania. Przecież tak naprawdę to to jest nadruk na kolorowych kartkach takich jak do ksero. Autor w każdym modelu ma zdublowanych większość części, tak by w razie problemów można było wesprzeć się zapasem. Modele sklejone wyglądają świetnie. Skleja się je też bardzo dobrze choć wbrew pozorom nie jest to łatwe i początkującym nie polecam. Instrukcja pomimo swej obszerności niestety zawiera niedomówienia, a zdjęcia jakości ksero z lat 80, często niczego nie wyjaśniają.
29-01-03 08:37
Abwzdrx

Na forum
Od 2002
Relacje w toku - 1
Galerie - 1
Posty - 625
Czy w Polsce można je kupić ?
29-01-03 09:41
Witold
Niestety nie, w każdym razie nigdzie ich nie widziałem.
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.

Kliknij żeby zalogować