Witam. Po przymusowej, bez mała trzymiesięcznej przerwie, przyszła pora na dokończenie kilku rzeczy, których budowę rozpocząłem parę miesięcy wcześniej. Na pierwszy ogień poszedł Aviatik-Berg D I w skali 1:50 z Kartonowej Encyklopedii Lotnictwa. Model przedstawia samolot, na którym latał Frank Linke-Crawford. To mój pierwszy model z zestawem naciągów i szprychowymi kołami.
Mariusz: Naciągi są wykonane z żyłki wędkarskiej 0,01 mm, pomalowanej następnie Pactrą Aluminium. Na skrzydłach klejone "na styk": drobna kropelka Hermolu w jednym punkcie zaczepienia, czekamy aż lekko zgęstnieje, przykładamy koniec żyłki, czekamy aż złapie, żeby można było lekko naciągnąć... i przyklejamy drugi koniec. W kadłubie i usterzeniu wykonane otwory igłą do strzykawek 0,45 mm, więc montowało się łatwiej. Metoda może nieco prymitywna, ale chyba skuteczna i poszło szybciej, niż się spodziewałem...
Mam jeszcze pytanie odnośnie oryginału: czy ktoś może mi wyjaśnić, do czego służył ten element zamontowany poprzecznie na osi podwozia, połączony linkami z kabiną pilota?