FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok bez stronicowania (rolka)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 3 z 19Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
13-04-23 08:47  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Kuba2025 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 2
Galerie - 2

Witam,

Również będę kibicował.
Powodzenia w budowie.

Pozdrawiam,
Kuba

Odpowiedz na tę wiadomość 

14-04-23 07:57  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

Ohoo... miałem do Ciebie pisać jak tam puszkin, a tu już wjechały jakieś kolorki :D
Dobrze to wygląda!

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

14-04-23 10:04  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

hehe., jeszcze raz dziękuje za wsparcie: ]

Puszkin, jooo się buduje się, jest fajnie, tzn zupełnie inaczej niż dotychczas, gdzie na pałę sobie ciąłem co chce i jak chce, a i tak pasowało: ]
Jak można zauważyć, udało mnie się zamknąć oklejkami całą wannę. Nie było jednego kawałka papieru, którego nie trzeba by w jakiś sposób korygować. Często obrysowuje na kalce technicznej miejsce przyszłego panelu i porównuje go z tym co jest w wycinance. Dzięki temu mogę element wyciąć z którego naddatkiem potem sobie zamaluje... To jest ten słynny mistyczny retusz chyba.

część 5,. bałem się jej. to była duża oklejka obejmująca obie burty i dno. Generalnie całkiem nieźle pasowała i gdyby nie fakt, że z....ebane są gniazda pod przyszłe zawieszenie, ponadto musiałem mocno korygować kształt pod płytę dolną przednia i tylną. To jest nieźle. Dodatkowo za bardzo mi poleciała prawa strona, więc skorzystałem z faktu, że połowa ścianki będzie zakryta sponsonem. Więc wyciąłem z niego o,5mm pasek który pozwolił mi skorygować wysokość wystawania oklejki ponad górne płyty do poziomu jaki miałem z lewej burty.
część 6, przednia dolna płyta wyszła mi za krótka o 1mm. Zdecydowałem, że brak zostawię u dołu i tam zaretuszuje. Wyszło całkiem nieźle
część 7 tylna dolna płyta, jedynie korekty kształtu i obłości, ale tu niczego nie brakowało.
część 8 nie zgrywa się z wręgą 8. U góry są zupełnie inne kształty obu: ], lekka korekta szerokości
obie 9 całkiem nieźle, lekka korekta
Przedni górny panel nie pamiętam część 22? podklejana 2x brystolem, aby zrównała się z krawędzią oklejki kadłuba 5. IMO całkiem nieżle pasowała, gdyby nie fakt, że według krawędzi oklejki burty, przedni górny panel jest za długi o 1mm, a kolejny z włazem kierowcy za krótki o 1mm, heheheheehehehe, więc suma sumarum jest OK, a przesunięcia nie widać.
Całe gniazdo wieży, MEGA spasowane, WSZYSTKO powtarzam WSZYSTKO idealnie pasuje: ]taka miła odmiana, heheeheh.

Reasumując, mimo kilku drobnych nieścisłości, które w dużej mierze MOGĄ wynikać z błędów i niechlujności ulepiacza, nie jest źle, heheeheh. ja na razie bawię się dobrze, hehehehe.

PS sponsony 11 faktycznie są 2 takie same zamiast prawego i lewego: ]
z tyłu jeszcze nie zaretuszowałem oklejki 5 gdzie łączy się z płytą tylną dolną 7, ale nie ma tam szpar.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji
Stocznia: pampers HMS Suffolk
Wymęczone: zbiornik M6oA2

14-04-23 14:08  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1

Hmmm
tak patrzę na to zawieszeni i ciekawe, że koła poza tylnymi i przednimi są niewspółosiowe
co wynika z jednakowej długości wahaczy. To chyba ma tak być?
Dla mnie ma to inżynierski sens, bo nie trzeba wtedy zespołu amortyzacja/mocowanie
czy jak tam zwał produkować w prawej+lewej wersji.
Niech eksperci mnie oświecą jak było w oryginale

edit: tylko to co opisałem jest widoczne na rysunku a w modelu jakby koła dopasowane osiami ?
--

Post zmieniony (14-04-23 14:10)

14-04-23 14:15  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 20
Galerie - 26

- 46

Przesunięcie osi kół nośnych zwykle wynikało z zastosowania amortyzacji tychże w postaci drążków skrętnych. Długość takiego drążka wymusza przesunięcie osi koła znajdującego się po drugiej stronie wanny kadłubowej.

--
http://messer.cba.pl

14-04-23 18:34  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Przy tej ilości błędów ogarnięcie wanny jest na najwyższym poziomie - szacun. Czekam z niecierpliwością na dalszy ciąg i życzę dużo wytrwałości.
Takie przesunięcie jak pisze messer, to faktycznie standard dla drążków skrętnych, jednak widoczne na zdjęciach przesunięcie pomiędzy rysunkiem zestawieniowym wanny i tym co jest w modelu jest już zadziwiającą rozbieżnością. Nie muszę dodawać, że nie nastraja dobrze do tego modelu, a zanim wyszedł liczyłem na wersję M60A1 z wojny Jom Kippur. Teraz widzę, że byłoby to nie lada wyzwanie...

--

Post zmieniony (14-04-23 18:36)

20-04-23 22:55  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Tak jak chłopaki wyjaśnili, tak to rozwiązywali, koła przeciwległe nie były osadzone na tej samej osi.

Na wstępie obecnego odcinka, chciałbym podzielić się moją obserwacją zachowania się druku laserowego względem offsetu.
Krótko i zwięźle. Nie widzę różnicy. Jestem wręcz w szoku, jak dobrze to się zachowuje. Nie wiem czy Answer stosuje jakiś magiczny i specjalny druk laserowy, ale z całą pewnością, nie ustępuje on niczym drukowi offsetowemu. ZERO, zero problemów z formowaniem, z zaginaniem i z jakimś mitycznym łuszczeniem się. Być może pomogła dawka lakieru, co nie zmienia faktu, że nic mi się nie działo, a trochę miąchałem już tym papierem.
No i to by było na tyle pozytywów. heheheeheheh

Sponsony... To że są 2 prawe, to pikuś, ale sam ich projekt, to jakiś niesmaczny żart, końcówka od tyłu NIE MA PRAWA się zamknąć bez dużej ingerencji w kształt. Co więcej, zamieniłem kolejność i najpierw wkleiłem zamknięcie wanny części 12 i 13, a dopiero na to nakleiłem sponson kadłuba mocno ingerując w kształt tylnej części.
Następnie przyszła pora na 'dupkę' i płytę silnika. Wszystkie części należy mierzyć i korygować. Na jednym z obrazków zaznaczyłem błąd, który już kilka razy zaobserwowałem i który jest dla mnie totalnie abstrakcyjny. jakim Qfa prawem te krawędzie mają różną długość, to chyba trzeba potem samemu chyba na złość coś z tym rzeźbić, bo nawet najgłupszy soft takie rzeczy ogarnia. hehe innym detalem jest brak podcięcia aby spasowało się to ze szkieletem. Żeby było zabawniej, część lewa już ma to wcięcie, heheheehehehehe. No i tak jakoś se ryje se, powoli w tym bagienku: ], Boje się trochę modyfikowania kratownicy, bo dużo detalu tu jest, ehhhh mocno mocno :], ale będę próbować.
Oczywiście już nie dałem rady i wypatrzyłem, że jedna płyta ma schowane łapki i łby śrub... no to też se schowałem, heheeh, dorobiłem sobie też łby śrub, któe są wielkości 1mm. tzn namalowałem sobie sześciokąt foremny wpisany w koło o średnicy 1mm. Mam duże problemy z wycinaniem tego, bo wychodzą bardzo koślawo, 1 na 4-5 jest ładna, ale wszystkie kleje jak leci, bo nie ma zapasu na marnowanie koloru. Autor nie przewidział żadnego zapasu, a przydałoby się tak z 2 arkusze, heheheehehehehe: ] żart, hehe nie ma co dramatyzować, jest OK: ]

podposzycie sponsonów z 2x sklejonej tektury. Chwale każdym dniem ten pomysł, a miałem nie robić tego podposzycia. Dziś kląłbym nonstop, bo to jedno z podstawowych miejsc chwytu modelu i obecnie byłaby to jedna wielka dziura od łap.

Wklejone 12-13 przed 11.

Zrobiłem sobie taki testowy model rozwiązania zamknięcia części 11. kształt, dobierałem metodą prób i błędów, aż zaczęło pasować, a i tak miałem walkę z samymi już częściami i musiałem jeszcze korygować: ]

Wspomniany babol długości krawędzi i podcięcia

Płyta silnika, udało mi się lekko pozaokrąglać krawędzie, aby nie były one takie na sztorc.

No i finalnie, globalny wygląd mojego ulepa.

--

20-04-23 23:33  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 20
Galerie - 26

- 46

Fajnie, że sklejasz model testowy tego projektu ;)

--
http://messer.cba.pl

21-04-23 07:01  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Nie wiem na czym polegają te wszystkie opisywane przez Ciebie problemy. Jak dla mnie to model spasowany idealnie - przynajmniej tak wygląda na zdjęciach.
Mam natomiast pytanie. Pisałeś że druk laserowy Answera jest świetny, ale przecież ten model chyba jest drukowany offsetowo.

--
-------------------------------------------------------------
VW´s don´t drop oil. They just mark their spot
VW nie kapią olejem. One znaczą swój teren.

21-04-23 07:05  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Demon, a to ciekawe. Założyłem, że to laser, bo nie widzę kropek. Może za słabo się przyłożyłem, ale miałem wrażenie, że ten druk jest gładki jednolity. Dam jeszcze znać. hehehe, ale byłyby jaja gdybyś jednak miał rację: ] hehehehe pozdr

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 3 z 19Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Fatal error: Cannot redeclare addgetpostvars() (previously declared in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php:55) in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php on line 63