Piterkowiec
Na Forum: Galerie - 12
|
Witam serdecznie
Po ponad dwóch latach nieobecności a tym samym przerwie w sklejaniu, mam przyjemność zaprezentować model polskiego szkunera harcerskiego z pierwszej połowy XX wieku ; s/y Zawisza Czarny, wydany w zeszłym roku przez wyd. WAK.
Autorem projektu jest Pan Tomasz Król, którego serdecznie pozdrawiam.
Model został opracowany w skali 1:100 i po sklejeniu jego długość wynosi ok. 42 cm (wraz z bukszprytem), a wysokość około 30 cm (na podstawce).
Trudność oraz złożoność tego modelu oceniłbym na średnio trudny, takie typowe 5/10.
Model wykonałem w standardzie, bez wypełnień kadłuba i bez nieuszczegółowień.
Natomiast przy budowie wykorzystałem dedykowane elementy dostępne do modelu tj wycinane laserowo części (szkielet, drobniejsze części) maszty i bloczki drewniane, materiałowe żagle oraz siatka pod bukszprytem.
Wnioski i spostrzeżenia :
Plusy :
- dobrze opracowane poszycie denne, tutaj wszystko ładnie pasowało,
- czytelne rysunki montażowe poszczególnych elementów ,
- dobre spasowanie części,
- czytelne schematy olinowania stałego i ruchomego .
Minusy (wg mnie):
- burty dzielone podłużnie na dwie części i tak jakby im trochę wysokości brakowało o 2 mm ( tam musiałem się gimnastykować aby burta naszła na poszycie denne), oraz tak jest jakiś problem ze zgraniem grafiki rozrysowanej na burtach ( zwłaszcza w środkowej i rufowej części).
- szalupy (oj nie lubię ich sklejać), wg mnie przekombinowane tzn siatka szalup (nacięcia i łączenia w pionie) jest mało przyjazna do poprawnego sklejenia. Na szczęście Pan Tomasz na moją prośbę przesłał mi uproszczone siatki szalup i takie zostały wykonane i umieszczone na modelu.
To wszystko :), generalnie jestem bardzo zadowolony z projektu i ze swojej pracy.
Wg mnie jest to model do bezstresowego wykonania w stosunkowo niedługim czasie, gdyż praca nad nim zajęła mi około 3 miesiące.
Zapraszam do krótkiej galerii.
Pozdrawiam serdecznie .

--
Post zmieniony (26-08-23 09:36)
|