Guciu
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 18 Galerie - 78
W Rupieciarni: Do poprawienia - 8
|
Ahoj!
Olinowanie stałe chyba mogę uznać za skończone. Jufersy wykorzystałem drewniane i drukowane 3D. Na zdjęciach widać różnicę, ale na żywo, z racji gabarytu nie rzuca się to w oczy, także do zaakceptowania. Wyblinki raczej powinny być gęściej, ale jak się zaczęło ze zbyt dużym dystansem, to tak już trzeba było dokończyć. Użyłem w sumie 4 różnych grubości nici. Mogą się wydawać dość cienkie, ale to trochę zasługa zdjęć (czarne wydają się cieńsze, jasne grubsze), ale też możliwe, że powinny być nieco bardziej masywne, szczególnie sztagi. Mi tam jednak "lekkość" takielunku nie przeszkadza -żeglarz/modelarz/frajdolarz jestem :). Inna sprawa, że te firmowe oznaczenia grubości można wsadzić między bajki, a suwmiarki nie wyciągać z szuflady, bo nić to nie drut. Owszem, dobrze gdy opracowanie ma wskazane grubości, ale to raczej punkt wyjścia do uchwycenia proporcji względem poszczególnych lin i z grubsza zrobić tak jak autor sugeruje.
Skłamałbym mówiąc, że rozmiary modelu na tym etapie budowy mi jakoś dokuczały. Nie było tak źle. Przy żaglach na pewno będzie więcej emocji.
Tak to wygląda na tę chwilę:

i w szczegółach:

Marsy w trakcie budowy:

Natknąłem się na jeden zonk. Mianowicie na marsach mamy miejsce na 12 dziur do wieloliny. Wychodzi na to, że powinno być nieparzyście, ale odkryłem to już podczas samego wiązania, a zrywać marsy i przerabiać to na nowo nie było opcji. Wybrnąłem jak widać. Wprawione oko zauważy że jest coś nie tak, ale zginie to w całej plątaninie. (podobnie jak pętle sztagów, które z rozpędu poprzeplatałem niezbyt poprawnie, tak jak w Alercie... ech człowiek starszy będzie, ale bystrzejszy chyba już nie...)
Pozdrawiam
--
Skończone: Sao Gabriel, Duyfken, HMS Alert, Carro Veloce C.V. 35, Ursus wz.29, PaK 43/41, Cristobal Colon, Voisin LA III, P-39 Q Airacobra, TKS, Kanone 18, Revenge
"Głupota ma pewien urok, ignorancja nie. " -Frank Zappa
|