Karas
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 1 Galerie - 2
|
Tak jak chłopaki wyjaśnili, tak to rozwiązywali, koła przeciwległe nie były osadzone na tej samej osi.
Na wstępie obecnego odcinka, chciałbym podzielić się moją obserwacją zachowania się druku laserowego względem offsetu.
Krótko i zwięźle. Nie widzę różnicy. Jestem wręcz w szoku, jak dobrze to się zachowuje. Nie wiem czy Answer stosuje jakiś magiczny i specjalny druk laserowy, ale z całą pewnością, nie ustępuje on niczym drukowi offsetowemu. ZERO, zero problemów z formowaniem, z zaginaniem i z jakimś mitycznym łuszczeniem się. Być może pomogła dawka lakieru, co nie zmienia faktu, że nic mi się nie działo, a trochę miąchałem już tym papierem.
No i to by było na tyle pozytywów. heheheeheheh
Sponsony... To że są 2 prawe, to pikuś, ale sam ich projekt, to jakiś niesmaczny żart, końcówka od tyłu NIE MA PRAWA się zamknąć bez dużej ingerencji w kształt. Co więcej, zamieniłem kolejność i najpierw wkleiłem zamknięcie wanny części 12 i 13, a dopiero na to nakleiłem sponson kadłuba mocno ingerując w kształt tylnej części.
Następnie przyszła pora na 'dupkę' i płytę silnika. Wszystkie części należy mierzyć i korygować. Na jednym z obrazków zaznaczyłem błąd, który już kilka razy zaobserwowałem i który jest dla mnie totalnie abstrakcyjny. jakim Qfa prawem te krawędzie mają różną długość, to chyba trzeba potem samemu chyba na złość coś z tym rzeźbić, bo nawet najgłupszy soft takie rzeczy ogarnia. hehe innym detalem jest brak podcięcia aby spasowało się to ze szkieletem. Żeby było zabawniej, część lewa już ma to wcięcie, heheheehehehehe. No i tak jakoś se ryje se, powoli w tym bagienku: ], Boje się trochę modyfikowania kratownicy, bo dużo detalu tu jest, ehhhh mocno mocno :], ale będę próbować.
Oczywiście już nie dałem rady i wypatrzyłem, że jedna płyta ma schowane łapki i łby śrub... no to też se schowałem, heheeh, dorobiłem sobie też łby śrub, któe są wielkości 1mm. tzn namalowałem sobie sześciokąt foremny wpisany w koło o średnicy 1mm. Mam duże problemy z wycinaniem tego, bo wychodzą bardzo koślawo, 1 na 4-5 jest ładna, ale wszystkie kleje jak leci, bo nie ma zapasu na marnowanie koloru. Autor nie przewidział żadnego zapasu, a przydałoby się tak z 2 arkusze, heheheehehehehe: ] żart, hehe nie ma co dramatyzować, jest OK: ]
podposzycie sponsonów z 2x sklejonej tektury. Chwale każdym dniem ten pomysł, a miałem nie robić tego podposzycia. Dziś kląłbym nonstop, bo to jedno z podstawowych miejsc chwytu modelu i obecnie byłaby to jedna wielka dziura od łap.

Wklejone 12-13 przed 11.

Zrobiłem sobie taki testowy model rozwiązania zamknięcia części 11. kształt, dobierałem metodą prób i błędów, aż zaczęło pasować, a i tak miałem walkę z samymi już częściami i musiałem jeszcze korygować: ]

Wspomniany babol długości krawędzi i podcięcia

Płyta silnika, udało mi się lekko pozaokrąglać krawędzie, aby nie były one takie na sztorc.

No i finalnie, globalny wygląd mojego ulepa.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji
Stocznia: pampers HMS Suffolk
Wymęczone: zbiornik M6oA2
|