FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok bez stronicowania (rolka)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 2 z 19Strony:  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
10-04-23 13:20  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Roli 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 10

Z częściami 11 L i P chodzi o to że powinny być odbiciem lustrzanym a są takie same.

Odpowiedz na tę wiadomość 

10-04-23 13:29  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

ehhh serio? chyba wolałem nie wiedzieć : \

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji
Stocznia: pampers HMS Suffolk
Wymęczone: zbiornik M6oA2

10-04-23 22:33  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

Teraz będziesz tankistów w kompleksy wpędzał?

--
W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

10-04-23 22:42  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Spychacz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Wojtek, a niby dlaczego macie mieć lepiej od okrętowców? ;))

--
Relacja: ARIZONA
Relacja z galerią: NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/

11-04-23 12:45  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Na razie super, będę śledził z zainteresowaniem, tym bardziej, że droga zapowiada się wyboista jeśli już na tym etapie tyle problemów.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

11-04-23 18:44  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Ojjj to na razie tanki wpędzają mnie w kompleksy. hehehe, niby proste od siekierki cięte bryłki, a ciężko się odnaleźć.
No to zaczynami, wczoraj udało mnie się polakierować arkusze. Pierwszy raz pryskałem z puchy aerozolem akrylowym i w sumie jestem zadowolony, dużo szybsze od maziania pędzlem. lakier bardzo szybko się wchłaniał. Kładłem 2 cienkie warstwy. Sprawnym ruchem ręki tak z 3-4sec psikania na kartkę 1 warstwa, i po 20-30sec kolejna taka sama warstwa. Gdy odwieszałem arkusz na suszarkę do prania, cały lakier był już wchłonięty na tyle, że arkusz nie lepił się do ręki. Tak samo jak klasyczny kapon. Różnica względem offsetu jest taka, że jednak druk laserowy świeci się jak psu jaja. Widzę to wyraźnie.
Następnie przygotowałem sobie bazową farbkę, miałem z nią trochę problem o tyle, że ciężko mi było wyłapać technikami cyfrowymi, jaki tak naprawdę kolor ma arkusz. pod aparatem ciągle wychodził za ciemny względem tego co widziałem sam w rzeczywistości. HSV, odchylenie na jasnozielony (zielony żółty 50/50) 70% białego 30% czarnego i do tego niby powinno być 20% koloru, ale ja dodałem więcej. Do tego jeszcze muszę dodać komponenty brązowego i kremowego (jutro przyjedzie do mnie paka z farbami).

Natomiast dziś odważyłem się wyciąć pierwszy element. Nr1. Który bardzo mi się NIE podobał. Według instrukcji należało go podkleić tekturą o,5mm. Tylko... tylko że był 1 mały szczegół. Owy element nr1 należało przykleić do poszycia dennego i wyprowadzić krawędzie na burtę wanny. Problem polega na tym, że obłe dno, gładko przechodzi dość drobnym promieniem z dna na pionową ścianę wanny. Te pancerne o.5mm na zaokrągleniu na pewno bardzo ładnie by prężyło i się rozwarstwiło na koniec.
Ja postanowiłem element 1 podkleić 2 warstwami kartonu, ale klejem utytłałem jedynie środek naszej oklejki, Tak jak by po szerokości podzielić na 4 części, ja klejem posmarowałem jedynie 2 i 3 część, więc 1 i 4 mogły swobodnie się dopasowywać i pracować między sobą.
Wstępnie uformowałem wannę, oczywiście warstwa dolna wyłaziła niemal 1mm poza oklejkę. Dodatkowo powstał uskok, z którym nic się nie da zrobić. Dlatego podjąłem decyzję o ścięciu pasków tego nieszczęsnego podklejenia. pierwszy o 8mm drugi o 4mm po obu stronach. Po tej operacji, spodnia część wanny niemal idealnie się zlewa z krawędzią burty. Bazę przyklejenia po długości przyjąłem na 7 wrędze tam, gdzie jest uskok. Oczywiście podcięcie uskoku jest za krótkie. Zauważyłem, że po uskoku tak należy zawinąć wannę aby zakryła ona wodnicę, ponieważ część 9 nie da rady tego zakryć. Ostatnią operacją było ścięcie naddatku z przodu i tyłu za pomocą całego długiego ostrza olfy DKB5, to są te same ostrza co do skalpela tylko że w listku. Docisnąłem ostrze do tektury szkieletu i bez problem ściąłem równiutko naddatek. Ehhh już widzę, że z tyłu będą trochę jaja, ale zobaczymy.

hehehe, cała ta wycinanka jest jak partia szachów, należy planować akcje na kilka ruchów do przodu, aby zaraz coś się nie wykopyrtnęło. Opis budowy i rysunki na tym etapie to bieda.Wszystkiego trzeba domyślać się samemu.
Sorki za ten słowotok, ale sam jestem w szoku ile emocji daje zrobienia 1 elementu, heheheehehehehehe

--

11-04-23 19:17  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Czyli jakość opracowań "wiodącego wydawnictwa": "jakoś to będzie".
Trzymam kciuki, żebyś nie ciepnął tym opracowaniem, bo sama konstrukcja ciekawa, i ciekawy temat na dioramę...

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

12-04-23 09:12  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Józef   

Kaponowanie nie pozwala się na rozwarstwienie kartonu przy np. ciasnym zwijaniu elementów. Czy przy akrylu jest tak samo?...
Pozdrawiam

12-04-23 13:17  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Panie Józefie. hehe Wydaje mi się, że dużo zależy od techniki kładzenia jak i samego kartonu. Ja Kapon nitro jak i ten akrylowy nakładam jedynie od strony druku. Co prawda M60 nie ma zapasu, a to co mogę próbować odzyskać chcę sobie zostawić na ewentualną sytuację. Lecz zrobiłem test na skrawku niezadrukowanym starając się go rozwarstwić. Było ciężko ale dało się. Jednak ważnym faktem jest, że po lakierze nitro też rozwarstwiałem karton, ba, rozwarstwiałem kartkę offsetową. Oba lakiery nie zapobiegają rozwarstwieniu.

Moje nadzieje które pokładam w akcji lakierowania, to brak uszkodzeń powłoki laserowej podczas formowania kartonu, co prawda nie dane mi było jeszcze nic zwijać, szczególnie ciasno, ale dam znać jeśli do tego dojdzie.
Jedną różnicę którą zaobserwowałem między oboma lakierami, to klej polimerowy roluje się z powierzchni akrylowej, z kartonu polakierowanym nitro nie da się go usunąć w razie wpadki. Więc to jest ogromny plus. Muszę jeszcze zrobić test na trwałość spoiny, ponieważ duże powierzchnie zamierzam kleić polimerem.

Lakier nitro miał jeszcze jedną genialną zaletę z której nieustannie korzystałem, Po rozsmarowaniu mojego matowego lakieru do gwaszy, nie dało się poznać gdzie lakier był kładziony a gdzie nie. Więc wszelkie brudne i uciapane świecącym klejem CA plamy, zalakierowywałem i nie dało się poznać, że coś tam się działo. Tu mam świecący druk laserowy, który polakierowany akrylem... nadal świeci. Jeszcze nie weryfikowałem co się stanie po nałożeniu mojego lakieru maskującego. Ale obawiam się, że nie zda egzaminu.

--

12-04-23 18:00  Odp: [R] M60A2 1:25 Angraf
cantakawah 

Na Forum:
Galerie - 11

- 9

Wandtke - i wszystko jasne :D

--
Boże ! daj mi czas ... modele już mam :)

Z modelarskim pozdrowieniem

R.W.

Ukończone: BELL AH-1F "Tzefa" , Messerschmitt Bf-110 G-4,Sherman "Maczuga" (WAK),TA - 154 Mosquito (Modelik), P-420 Sparviero GPM, F-14/A Tomcat , IK-3 Rogozarskij , Sd.Kfz.8 DB-10 & Pak 44 128mm Angraf.
W budowie: RMS TITANIC (MM), Gaz-51 "Wichura" GPM.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 2 z 19Strony:  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Fatal error: Cannot redeclare addgetpostvars() (previously declared in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php:55) in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php on line 63