Kuba2025
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 2 Galerie - 1
|
Witam,
Dzisiaj kratka wlotów powietrza do chłodzenia silników elektrycznych - teoretycznie łatwiejszy element niż poprzednia żaluzja - a przynajmniej tak mi się wydawało.
Pierwszy prototyp jaki wykonałem był nieudany z uwagi na to że krzywo przykleiłem pióra żaluzji - jakoś nie umiałem uzyskać powtarzalności. Nawet niewielkie przekręcenie - raziło w oczy.
Przed wykonaniem kolejnego - zrobiłem sobie poniższy wzornik, do którego najpierw mocowałem pióra a następnie doklejałem po bokach element spajający pióra w całość.

Tym razem wyszło równiej, ale....
Jakoś dziwnie wygląda ostatni odcinek tuż przy krawędzi - jakby brakowało jednego pióra.

Po przyłożeniu na sucho na pancerz wygląda to następująco:

Sprawdziłem skan wycinanki, sprawdziłem relacje i galerie innych forumowiczów - wygląda że wszystko wykonałem poprawnie, niemniej na zdjęciach prawdziwego panzera, te pióra są w miarę równomiernie rozmieszczone na klapie. W związku z tym, aby nie ingerować w już wykonany zgodnie z wycinanką element, a jednocześnie rozproszyć trochę wrażenie "dużej dziury" wykonałem taki oto dodatkowy element (inspirowany poniekąd poniższym zdjęciem):

Grile przyłożone na sucho do żaluzji i do kadłuba wyglądają następująco.

Poproszę o opinię czy wygląda to w miarę zjadliwie, bo nie jestem do końca przekonany....
Żeby nie było że cały post o marnych żaluzjach to... nie wytrzymałem i poskładałem wszystko na sucho. Zarówno koła jak i gąsienice są w pełni demontowalne na chwilę obecną.

Myślę że ilość ogniw jest odpowiednio dobrana i jak przykleję góry czterech środkowych kół nośnych do gąsienic to powinno to wyglądać ok.
Pozdrawiam,
Kuba
|