Viz
Na Forum: Relacje w toku - 1 Relacje z galerią - 4 Galerie - 3
|
Piotrek P. - kolor w sumie dobieram na oko, używam do tego Photoshopa w mniej więcej takim procesie:
- nakładam płaski kolor na całą stronę, biorę go ze skanu wycinanki, trochę koryguję porównując to co na monitorze z oryginałem wycinanki/modelu. Ustawiam blendin/mieszanie warstwy na "multiply"
- pod warstwę z kolorem daję maskę czarno-białą z szumem który ma przełamać płaskość koloru po wydruku, na oko koryguję ją potem warstwą "Levels" żeby nie była zbyt mocna
- teraz maskuję sobie kawałek powiedzmy 3cmx10cm, i drukuje na drukarce, porównuję z modelem wycinanką - najlepiej przy dziennym rozproszonym świetle, oceniam różnicę i wracam do photoshopa.
- dodaje nad kolorem warstwę hue/saturation, i zaczynam zmieniać sam kolor jak i wartośći na wcześniej dodanej warstwie "levels", na oko
- teraz zaczyna się mozolne drukowanie małych skrawków, porównywanie z wycinanką i korygowanie wartości na warstwach
- ja musiałem jeszcze w ustawieniach drukarki zwiększyć globalną ilość nakładanego tuszu bo na bazowych nie byłem w stanie osiągnąć intensywności koloru zbliżonej do wycinanki
- kolor zawsze wyjdzie mi odrobine inny, ale dla mnie akceptowalny, lepiej to wygląda jak są to oddzielne elementy/moduły modelu np. takie jak koła.
- próbowałem dodawania waloryzacji ale na drukarce atramentowej nie jestem w stanie opanować jakości wydruku i wyglądało to zawsze słabo
- trochę się jedynie obawiam czy za 10 lat, elementy drukowane nie zaczną się odbarwiać, bądź tracić koloru, na 3 letniej Panterze z drukowanymi kołami póki co wygląda wszystko jak po wydrukowaniu.
|