Art
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 4 Galerie - 27
- 8
|
Podzielam zdanie Ryszarda, to raczej nie jest STS "LWÓW" tj. na fotce przytoczonej przez kol Ciabatego.
1) poniżej zdjęcie "LWOWA" z końcówki żywota statku, tj. z okresu służby w PMW jako baza dla okrętów podwodnych.

Tam nie ma dwóch dużych nawiewników na dziobówce. Mars jest zupełnie inny oraz brak obłego przejścia przy burcie dziobówki i nadbucia (zaznaczyłem na żółto). Nie sądzę, aby takie zmiany byłyby celowe i potrzebne do realizacji.
2) na fotce krawędź dziobówki jest zupełnie prosta.

Po co i w jakim celu zmieniano by uskokowe przejścia przy pokładzie dziobówki, które są widoczne na licznych fotografiach tej części statku (patrz przywołane wyżej przeze mnie fotki oraz moje wykonanie dziobówki).
3) Podana przez Ciabatego część nr 6 wcale nie zawiera obrysu odrzwi, które narysował linią zieloną. Pionowa linia (zaznaczona na czerwono) jest tylko osią symetrii, a nie framugą wewnętrzną owych drzwi. Ponadto na pokazanym zięciu "niby" Lwowa, okien nie ma lub są one okrągłe, a nie kwadratowe.
Dodam jeszcze w korekcie, że w NAC można błędnie odczytać dane opisu zdjęcia. Oto przykład:
https://www.szukajwarchiwach.gov.pl/jednostka/-/jednostka/5906604/obiekty/454055#opis_obiektu
Jest tam data 1930 r. i zapewne jest to data ukazania się zdjęcia w jakimś tam periodyku (jest opis w jakim). Natomiast z całą pewnością wiemy, że STS "LWÓW" został przemalowany na biało w 1924, a przytoczona przeze mnie fotka pokazuje statek w wersji czarnej.
Tak więc podana data (1929 r.) wykonania fotografii "niby" LWOWA, też może być inaczej zaczepiona w osi czasu.
--
Post zmieniony (13-04-22 14:00)
|