Art
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 4 Galerie - 27
- 8
|
Szanowni,
Sorki, że tak zwlekałem, ale tzw. inne obszary mnie nieco odciągnęły (kiedyś o nich wspomnę).
W każdym razie od listopada zeszłego roku trwają intensywne prace przy tym żaglowcu, o czym za chwilę.
Tymczasem podam parę odpowiedzi.
Kari, masz rację, ta konstrukcja tam jest i będę musiał ją wydziergać.
Das79pl
"żaglówka", czyli STS LWÓW była rozpoczęta przypadkiem, ale już dorobiłem do tego ideologię. Powstanie cykl "Polskich Żagli", a "LWÓW" był przecież "Pierwszy w sztafecie".
Tak naprawę, poza kilkoma samolotami, to żaglowce mnie kręciły od tzw. "małego". Ty też odskoczyłeś z cywilem "Sołdkiem", tak to bywa, niezbadane są wyroki... :)
Również miło wspominam nasze spotkanie w Rijece, na pewno wrócimy do kilku wątków naszej rozmowy.
Co do Małego Modelarza. Jeżeli chcę zbudować dany obiekt to tak naprawę nie zastanawiam się nad wydawnictwem i nie ma znaczenia, czy to jest MM (chyba, że mamy wybór). W tym przypadku, to znaczy LWOWA, nie ma na rynku innej alternatywy.
Teraz wracam do meritum.
Ten żaglowiec ma być dla mnie nauką i zdobywaniem doświadczenia, zwłaszcza odnośnie takielunku, co jest kluczowym dla tego typu statków.
Ponieważ mam podziergane około 80% wyposażenia pokładów, postanowiłem przejść do kwestii najważniejszej, czyli takielunku właśnie.
Inaczej niż Batonus przy sowim rewelacyjnym wykonaniu Cutty Sark, postanowiłem, że nadbudówki przykleję dopiero po zamontowaniu olinowania stałego. I to na razie się sprawdziło, ponieważ moje wygibasy np. z talrepami (naciągi want), na pewno poniszczyłyby wyposażenie pokładów.
Chciałbym domknąć temat olinowania stałego i wówczas podam zdjęcia w relacji, ale mam pewien dylemat.
Moim zdaniem dobrym odnośnikiem do "materiałó" o LWOWIE jest do dziś w czynnym użyciu bryg 'Star of India". W każdym razie kształt kadłuba, wyposażenie pokładu oraz układ omasztowania i takielunku, niemal pokrywają się z wyposażeniem LWOWA znanym ze zdjęć archiwalnych, stąd można się posiłkować zdjęciami tego żaglowca. Owszem, pozostają też: "Towariszcz", "Ariel", czy Cutty Sark", ale "Star of India" najlepiej pasuje.
Brałem pod uwagę m in. te filmiki:
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=cnWRk3q8QrU
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=fFC5wK0vxc8
Chodzi o paduny - czyli liny usztywniające maszty (poza wantami).
Przy "Star of India" paduny są stalowe (byłyby czarne nici w modelu), ale czytałem też, że paduny mają być konopne (jasne nici), tak jest np. w Darze Młodzieży (choć to nieco inna epoka).
Poniżej kilka stopklatek:

Bardzo proszę o Wasze podpowiedzi, paduny wykonać czarne, czy jasne?
|