kubeksus
Na Forum: Relacje w toku - 3 Relacje z galerią - 7 Galerie - 1
|
Cześć,
Model Yukikaze skończony. Słów kilka podsumowania:
- model powstał na bazie modelu niszczyciela Yukikaze z wydawnictwa Kartonowy Arsenał z 2003 roku który przedstawiał okręt z 1941 roku, zdjęć modelu w skali 1:200 z muzeum pancernika Yamato w Kure pod Hiroshimą i kilku zdjęć archiwalnych,
- kadłub niepomalowany i nieukończony kadłub modelu był spadkiem po zlikwidowanej 15 lat temu modelarni,
- pierwsze prace nad modelem rozpocząłem w 2011 roku a potem na 9 lat go odstawiłem. W 2020 roku po skończeniu Kamikawy Maru postanowiłem go dokończyć,
- ponieważ nie chciałem pracować nad nim zbyt długo to wykorzystałem w nim wszystko co dostępne jest obecnie na rynku żeby prace przyśpieszyć (grawerowany pokład, toczone lufy i torpedy, elementy z żywicy, elementy fototrawione, elementy wycinane laserowo).
- model malowany farba Humbrol 100 (już na szczęście ostatni raz) Pactrą A37 burty i A64 pokład.
- pokrowce na działach i brezent na nadbudówce zrobiony z jednej warstwy chusteczki higienicznej nasączonej BCG i postarzanej herbatą.
- ślady rdzy zrobione wyschniętą na wiór i zmieloną na proszek farbą Humbrol 100 nakładaną pędzelkiem.
Wiele niedoskonałości widać w makro ale ponieważ gołym okiem tego nie widzę to mi to nie przeszkadza.
Zapraszam do galerii.

--
Pozdrawiam,
Kuba
---------------------------------------------
Flota japońska:
Na morzu
MATSU | NAGATSUKI | KIJI | ISUZU | SBT | OTSU GATA | KAMIKAWA MARU
W stoczni
NOTORO | ZUIHO
|