LuZaK
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 16 Galerie - 15
- 0
|
Cześć,
Kolejna duża aktualizacja modelu. Skończyłem malować ramę oraz koła i wreszcie zacząłem model budować według jakiegoś określonego schematu. Do silnika dodałem przewody idące do chłodnicy wzorowane na tych z Modelikowego SCUD-a, po poskładaniu ramy z kołami do kupy zrobiłem przednie błotniki, skrzynki między 1 a 2 osią oraz podpory z tyłu pojazdu. Tutaj bez problemów oprócz słabych planów i braku zaznaczonego miejsca na głównej częsci podpory w jakiej pozycji przykleić do ramienia . Następnie zrobiłem główny element paki żeby. Chciałem sprawdzić na ile moja teoria o tym, że nie warto dopieszczać elementy wewnątrz ramy się sprawdzi. Sprawdziła się , ale niestety wylazły kolejne błędy projektanta. Wręgo 95i oraz 95j były za wysokie o sekcję do której miała być przyklejona górna i dolna wręga 95 i 95a, szkoda tylko, że w niech również był taki fragment. wolałem go zostawić na górnej i dolnej wrędze. Fragmenty zaznaczone na czerwono trzeba odciąć. Na rysunkach próżno szukać części 95g i 95h.

Następnie wziąłem się za przód pojazdu, zakres od 117 do 136. Problemy już na samym początku:
1. Wręgę 126 przesunąć do przodu o 1mm, powinna schować się pod 117
2. Wręga 117 za długa, trzeba z przodu uciąć o około 1mm
3. Wręga 125 za szeroka o około 1mm
4. wręga 121 opiera się na silniku, trzeba wyciąć środkową część wręgi.
Rysunki tej części modelu to jakaś kpina. 1 lakoniczny rysunek szkieletu i 1 rysunek wszystkich detali oraz osobno rysunek grilla to mało. Ze wszystkich detali nadmiarowa była część 128l, gdyż jest to zdublowane 128f. Z moich modyfikacji dodałem "klatkę" na silniku podobna do tej w Topolu zeby wycięta klapa miała się na czym trzymać, element wzięty ze SCUDa. W związku z tym, że dodałem przewody od silnika do chłodnic musiałem się pozbyć środkowej części wręgi 122 wzorem wręgi 121. Na żadnym rysunku nie ma części 135 i 136 czyli tych skrzynek na klapie silnika. Niestety prawa strona zderzaka jest lekko pogieta, gdyż model mi spadł bo odkleiła się od ramy paka za którą trzymałem. A niby była mocno wklejona. Ostatnia fotka to zdjęcie rodzinne z młodszym wiekszym braciszkiem pokazująca, że Smerch to tak na prawdę mały modelik ;).

--
Pozdrawiam.Andrzej.
Moja strona. https://www.facebook.com/modelarstwoluzaka
|