Kemot
Na Forum: Relacje w toku - 8 Relacje z galerią - 1 Galerie - 6
- 6
|
1. nie pomogę - od wielu lat korzystam z maty TOP, dawno temu dosłownie za grosze była do kupienia (chyba w Rossmanie). Twarda i wydaje mi się, że szybciej tępi noże.
2.Mam 2 noże Excela (taki jak na aukcji i OLFĘ. Korzystam naprzemiennie. W sumie nie nóż najważniejszy ale ostrza do niego. Te z aukcji dla mnie mocno niewygodne. Tylko do najmniejszych elementów. Łatwo potrafi poderwać karton, zakrzywić się końcówka.
3. Mam, nie korzystam. Popieram StuG'a w 100% Konstrukcja plastikowa wymaga dużej wprawy w posługiwaniu. Łatwo "wyjechać" poza linie. Nie polecam, chyba, że kleisz pancerkę i pomocny będzie przy kołach.
4. Nie mam, ale znajomi polecają, tylko wersję ze sprężyną, gdzie naciskając wiertło samoczynnie się obraca.
5. Plakatówki wcale nie są złe, do retuszu krawędzi nadają się całkiem nieźle. Chwalone są również farby tempera w tubach ASTRA. Oczywiście to tylko na papier.
6. Przebijaki, fajne, ALE tak jak pisze StuG, tylko mniejsze wymiary. Poza tym obawiam się, że jakieś Chińskie podróbki będą z miękkiej stali i bardzo szybko się stępią. Jeszcze jedna sprawa, przy mniejszych średnicach, zewnętrzny stożek powoduje, że bardzo ciężko idealnie trafić w linię (po prostu "chowa się" pod stożkiem). Nie stosowałem sztańc biobsyjnych, ale z powodzeniem stosuję przycięte igły. Jedynie trzeba je sobie naostrzyć (wiertełkiem) Te ciut grubsze można kupić na aukcjach w dziale elektronika (do podawania kalafonii przy lutowaniu). Mała porada, aby usprawnić sobie wycinanie (i ochronić palec przed ciągłym naciskiem) ja stosuję na plastikową końcówkę igły okrągłą zatyczkę stosowaną bodajże w kroplówkach.

--
pzdr
Kemot
|