FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok bez stronicowania (rolka)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 1 z 1Strony:  1 
11-02-18 12:50  [technika/pytanie] sposób na wykonanie naciągów.
Konrad224 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 2

Cześć mam pytanie, jak wykonujecie naciągi w dwupłatowcach ? przekopałem sporo stron i niestety nie znalazłem żadnego poradnika jak je wykonać żeby były idealnie napięte.Macie na to jakiś patent ? widziałem patent na gorące powietrze ale obawiam się powichrowania modelu.Czytałem też masę relacji i zastanawia mnie sposób wykonania naciągów stąd pytanie jak to robicie czy przyklejacie ,,na styk ,, a nadmiar żyłki/nici odcinacie ? pozdrawiam.

Post zmieniony (11-02-18 12:50)

Odpowiedz na tę wiadomość 

11-02-18 13:59  Odp: [technika/pytanie] sposób na wykonanie naciągów.
ABC 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Nie wiem jak inni robią, są tu tacy spece co robią naciągi z całymi detalami. Ja w każdym razie robię tak że staram się ciągnąć jak najwięcej naciągu w jednym kawałku. Jak się dochodzi do końca nitki to odcinam po kawałku tak żeby było akurat (to nie znaczy na styk do słupka ale tak ze 2 - 3 mm więcej niz licząc na styk). A dociągam napięcie superglue - tem oczywiście w miejscach styku naciągów z końcówkami słupków. Prawde mówiąc to najpierw mała kapeczka butaprenu i zara na świeży butapren kapkę gluta. Oczywiście mając na myśli kapkę to taką od czubka igły a nie z koncówki tubki. Nie wiem jak to działa ale to wtedy momentalnie łapie. No trzeba igłą cerówką przycisnąc te nitki do najbliższych miejsc gdzie się da przykleić robiąc naciąganie.

11-02-18 16:21  Odp: [technika/pytanie] sposób na wykonanie naciągów.
Konrad224 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 2

Dzięki za odpowiedz o to mi chodziło pozdrawiam.

11-02-18 21:11  Odp: [technika/pytanie] sposób na wykonanie naciągów.
killy9999 

Na Forum:
Relacje z galerią - 14
Galerie - 1

- 9

Możesz rzucić okiem do mojej relacji z klejenia Tiger Motha - miałem ten sam problem. Ogólnie naciągi robiłem z nitki samonapinającej. Nigdy nie umiałem dobrze napinać nici w modelach, a to mi bardzo ułatwiło pracę. Dla mnie największym problemem jest zamocowanie naciągów do płata. W Tiger Mothie zrobiłem małe mocowania z cienkiego drutu przez które potem przewlekłem nić. Rozwiązanie dosyć pracochłonne i trudne, szczególnie jak musisz dwa takie mocowania zrobić koło siebie. Chętnie poznałbym jakieś prostsze sposoby na zamocowanie naciągu do poszycia.

--
Ukończone: Bristol Beaufighter TF Mk.X, Hawker Tempest Mk. V, CR.714 C1 Cyclone, F4F Wildcat, Hawker Hurricane Mk I, DH-82A Tiger Moth, Curtiss Tomahawk Mk. IIB, P-38H Lightning, P-47 D-11 Thunderbolt, A-10 Thunderbolt II, Su-47 Berkut, PW-5 Smyk, Bachem Ba 349 Natter, M5A1 Stuart VI, U-boot Seehund

11-02-18 21:46  Odp: [technika/pytanie] sposób na wykonanie naciągów.
henrykk   

Alternatywnie możnaby (jak tak często robię) używać zamiast nici drutu stalowego – np. strunę do gitary - wiolinowa E ma w zależności od wersji ca. 0,23 mm średnicy.

--
Pozdrawiam
Henryk

11-02-18 22:06  Odp: [technika/pytanie] sposób na wykonanie naciągów.
Konrad224 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 2

Naprawdę ciekawy patent z tymi oczkami killy, właśnie czytałem Twoją relację i muszę przyznać ze naciągi wyszły naprawdę elegancko. A co do tej nici samonapinającej to gdzie można taką kupić lub odzyskać?

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 1 z 1Strony:  1