Warning: Division by zero in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/read.php on line 218

Warning: Division by zero in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/read.php on line 223
WWW.KONRADUS.COM - FORUM MODELARZY KARTONOWYCH - [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK

FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
06-02-18 18:40  [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
SZKUTNIK 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Ahoj!

Jest nam bardzo miło poinformować Was, że kolejny model wydawnictwa Szkutnik opuścił właśnie pochylnię i wszedł w ostatnią fazę prób morskich.
Tym razem jest to angielski transportowiec samolotów HMS „ATHENE”.

Inspiracją do opracowania modelu kartonowego było pojawienie się planów modelarskich tej jednostki w czasopiśmie „Modelarstwo Okrętowe”.
Główny projektant modelu JURGEN, początkowo bazował na planach z MO. W trakcie projektowania modelu okazało się, że kadłub jednostki przedstawiony na planach w MO posiada bardzo poważny błąd (możemy sobie podejrzeć to w relacji z budowy modelu założonej przez Jurgena na Konradusie).
W tym momencie załoga Szkutnika postanowiła pomóc w projektowaniu jednostki HMS „ATHENE”. Trochę czasu nam zajęło zgromadzenie odpowiednich materiałów poglądowych potrzebnych do budowy modelu.

Ostatecznie kadłub został zaprojektowany od nowa jeszcze raz. Ponieważ jest to kadłub nitowany, nic nie stało na przeszkodzie, aby zaprojektować go zgodnie z obecnymi standardami Szkutnika, czyli ze wzdłużnymi pasami poszycia. (BRAK EFEKTU POKROJONEJ BAGIETKI). Rozwiązanie to zostało szczegółowo przedstawione w wątkach z budowy modeli: „Sołdka” i „Daru Pomorza”. Nie ma więc sensu się dłużej rozpisywać na ten temat.

Skala 1:200, kolorowa instrukcja, format A3.

Poszycie kadłuba zostanie wydrukowane na papierze barwionym w masie.
Poniżej prezentujemy kilka przykładowych arkuszy

--
Pozdrawiam SZKUTNIK
szkutnik-model@wp.pl
Tel. 728 103 661

Odpowiedz na tę wiadomość 

06-02-18 19:12  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Kamuflaż i do tego samoloty. Na pewno nabędę! I być może skleję.;)

06-02-18 19:38  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
TRH 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 25

- 5

Miałem okazję zobaczyć surówkę i przyznam, że model prezentuje się bardzo ciekawie. Powodzenia w owej ostatniej fazie prób.

--
Podkarpacka Inicjatywa Wielbicieli Kartonowych Obiektów
TRH Paper Models - facebook

Na warsztacie:
USS "Gambier Bay" (CVE-73)
MiG-29A

06-02-18 20:28  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
And 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 1

Ciekawe oj ciekawe

--
Na morzach i oceanach NAGATO 1:200 | KING GEORGE 1:200 | ZARA 1:200 | TAKAO 1:200 | HOOD 1:200 | KAGA 1:200 | LONDON 1:200 | VICTORY 1:96 | WARSZAWA 1:200

06-02-18 20:30  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Alski 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 2

- 2

A miałem napisać że rysunki montażowe świetne i jakby skądś znane. Brawo Jurgen .

--
Douglas Preston, Lincoln Child- seria Pendergast, Jo Nesbo seria Harry Hole , Lee Child

Wiem jak się robi modele doskonałe ... ino nie umiem :)

06-02-18 21:23  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
pikowski 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 13
Galerie - 1

Najpierw Albatros od GPMu a teraz Athene od was, cieszą mnie takie projekty :)
Zapewne kupię jak się pojawi.

06-02-18 21:33  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Janisz 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Brzydal ...... ale ma w sobie to coś

--
Janisz
---------------------
Verbum nobile debet esse stabile. (łac.)

Przysłowie staropolskie: Słowa honoru należy dotrzymywać.

06-02-18 22:02  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
vansen 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

,Rośnie w siłę wydawnictwo, gratuluję projektu i życzę sukcesu wydawniczego. Tylko tych "Titków" żal, co to projekt przepadł, wrócicie kiedyś do tematu?

--

07-02-18 09:43  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Senkan 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 1

So many projects, but only just one, USS HORNET, is published, what about the other models ????

07-02-18 09:45  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
yak   

Kiedy i za ile? Mniej więcej?

07-02-18 12:16  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
skarczew   

@Senkan:
Which exactly are you asking about?

07-02-18 13:46  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
siedem   

Grafika burt wygląda rewelacyjnie!!
A Szkutniku czy zdradzisz jak wyglądają postępy nad New Mexico?:)

--
--
Pozdrawiam Marcin

07-02-18 14:21  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Podoba mi się winda łańcuchów kotwicznych, chociaż dodałbym mocowania/śruby na końcach hamulców, bo te śruby leżą sobie tak bez podparcia i zazębienia, a także lepsze zaznaczenie samych hamulców, oraz wystające po bokach stożki od czoła raczej nie były pełne lecz typu "kieliszek". Jak wykonujący zechce coś takiego zrobić to tylko parę detali więcej i powinno być super. Ale to tam tylko takie dziwactwa jak się jakiś czas temu przerobiło wszelkie możliwe podobne windy kotwiczne ze skutkiem w Colosussie ;)

Coby nie było, że się wymądrzam i nic poza tym to wykonałbym to tak jak tu to wykonałem

--

Post zmieniony (07-02-18 14:25)

08-02-18 09:40  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Senkan 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 1

Skarczew : For instance Dar Pomorza and Soldek !!!

Post zmieniony (08-02-18 09:41)

08-02-18 10:51  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Raziel_3 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ładnie to wygląda. Szkutniku, kiedy jakiś japoniec?

--
gotowe: Sd.Kfz 251 A WURFRAHMEN 40 | XP-61E | JAGDPANZER IV Ausf. F |StuG 40 F OSTKETTEN | | W budowie: Papegojan (40%), Kongo (95%), Pt 31 (10%),Me 262B-1a/U1 (45%)

08-02-18 11:06  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Rzekłbym: po co kolejny Japoniec, za dużo tego, może jakaś inna flota np holenderska typ De Zeven Provincien? Przepiękne krążowniki. Dajcie proszę coś innego, macie innowacyjne podejście do tematów to może innowacyjne, nowe tematy?

--
Sven

HMS Ark Royal

08-02-18 11:34  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
henrykk   

Dla mnie (i chyba nie tylko) przepiękne wykonanie!
Można by jednak prosić o zdjęcia o większej rozdzielczości/wielkości? Gdy się kliknie oryginał, „powiększenie” jest właściwie mniejsze niż pierwotny obraz na ekranie.

--
Pozdrawiam
Henryk

08-02-18 11:46  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
skarczew   

@Senkan:
Works on Sołdek stopped, because the author (Jacek B.) is focused on Dar Pomorza now. He will return to Sołdek when Dar Pomorza is finished.
As for Dar Pomorza herself, I am not aware of the progress :( .

08-02-18 13:07  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Sven ma rację, jest tyle pięknych okrętów holenderskich, hiszpańskich, radzieckich itd.

08-02-18 13:24  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
dokker 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7

- 3

Ciekawa jednostka.
Fajny dobór tematów, myślę że na SZKUTNIKA można liczyć w przyszłości w tym zakresie i nie pójdzie "japońską drogą".
Pzdr

08-02-18 13:34  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
siedem   

Ale Ise od Szkutnika wg projektu Adama to chyba by większość chciała:)

--
--
Pozdrawiam Marcin

08-02-18 14:03  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Nie wiem, czy większość sklejających okrętowców. W kółko 2 wś i Japonia od wielu wielu lat to już przesada, pora wyjść poza sztywne ramy utartych nawyków do których muszą się dostosować modelarze. Tyle innych ciekawych konstrukcji, że aż dziw dlaczego mamy taką monotematykę bardzo ograniczoną.

--
Sven

HMS Ark Royal

08-02-18 14:12  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 35

- 4

Sven, dobrze gada! Ileż można tego ijn, tylko ijn i ijn. Tych ijn jest w kartonie jak psów, a miłośnicy innych flot czują się mocno niedopieszczeni.

Co prawda nie jestem zainteresowany zakupem tego modelu, ale może na przyszłość się wypowiem w sprawie waloryzacji, żeby nie stało się przypadkiem standardem to sztuczne mazanie na pokładzie. Czy nie lepiej zostawić pokład, a najlepiej cały model, czysty? Lepiej jest coś samemu dodać niż usunąć. A te regularne smugi, jak spod pędzla nie wyglądają najlepiej.

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI & LANCISTI

08-02-18 14:24  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Spychacz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ja bym chciał Ise, ale chciałbym też Arizonę :)

Pozdrawiam.

--
Relacja: ARIZONA
Relacja z galerią: NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/

08-02-18 15:15  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Raziel_3 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ja czekam na Ise bo ten z Answera to raczej na dawce koloru mogę użyć.

--
gotowe: Sd.Kfz 251 A WURFRAHMEN 40 | XP-61E | JAGDPANZER IV Ausf. F |StuG 40 F OSTKETTEN | | W budowie: Papegojan (40%), Kongo (95%), Pt 31 (10%),Me 262B-1a/U1 (45%)

08-02-18 15:43  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
dokker 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7

- 3

Co do waloryzacji to się zgodzę z Cevą, jak robię model z pełnym kadłubem na podstawkę to wole mieć czysty. Ale tu się chyba nie dogodzi :-)
A Ise ? Jakoś mnie nie kręci :-)
Pzdr

08-02-18 15:57  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Seweryn 

IJN jest za dużo na rynku, co do waloryzacji to super wyszło.

--
Seweryn

08-02-18 18:35  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Spychacz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Analogicznie, można by zaapelować do wydawców, żeby nie wydawali już samolotów, bo jest ich za dużo. No, ale to już jest temat na inny wątek.

--
Relacja: ARIZONA
Relacja z galerią: NAGATO , FUSO
Galeria: RICHELIEU , KING GEORGE V
Slayer \m/

08-02-18 23:24  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Jak o Ise, to w wątku o Ise proszę :) pogadamy, a w tym modelu(Athene) maczałem i maczam paluchy więc będzie może coś więcej jako instrukcja dodatkowa czy cuś, się zobaczy.

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI
Forumowym napinaczom, mówimy stanowcze weź się za klejenie :)

09-02-18 11:00  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Odnośnie modeli okrętów japońskich: mamy w ostatnim czasie wydane 47 modeli, 1 zapowiedziany (Yamashiro), w tym 9 lotniskowców, 14 krążowników, 7 pancerników wydanych, 1 zapowiedziany.

Oto taka mała lista:

Japońskie modele: Taiho (2x), Zuiho, Kaga, Akagi, Hiei, Kongo, Ise, Musashi, Chikuma, Hiryu, Fuso (2x), Yamato, Shinano, Yahagi, Nagato, Nachi, Tama, Tone, Sendai (2x), Shiratsuyu, Suzuya, Takao, Nisshin, Oyodo, Fuyuzuki, Shokaku, Zuikaku, Kitakami, Isuzu, Akitshushima, Junyo, Tsingtau, Uranami, Hiburi, Otsu Gata, I-176, Akizuki, Amatsukaze, Hatshushimo, Kiji, Mogami (2x), Mutsuki, Nachi, Shimakaze, Tsugaru, Yamashiro (w poczekalni), Yubari, Yukikaze, (47 wydanych 1 zapowiedziany)

W tym lotniskowce: Taiho, Zuiho, Kaga Akagi, Hiryu, Shinano, Shokaku, Zuikaku, Junyo (9)

Krążowniki: Chikuma, Yahagi, Nachi, Tama, Tone, Sendai, Suzuya, Takao, Oyodo, Kitakami, Isuzu, Mogami, Nachi, Yubari (14)

Pancerniki: Hiei, Kongo, Ise, Musashi, Fuso, Yamato, Nagato, Yamashiro (7 wydanych 1 zapowiedziany)

W sumie 30 dużych okrętów. Która inna flota w kartonie ma równie imponujący zbiór?

Do tego małe zestawienie dla Royal Navy:

Royal Navy (skala 1:200, ostatnio wydane):

Pancerniki: King George V, Rodney, Prince of Wales: 3

Krążowniki: London, Kent, Sheffield, Naiad, Colombo, Achilles: 6

Lotniskowce: brak z 1:200 nie licząc Victoriousa w wersji z lat 60tych

Tym bardziej Athene cieszy w eksploracji tematyki niestandardowej i przełamującej utarte i skostniałe trendy.

PS tematyki niestandardowej: dorwałem ostatnio model kartonowy lotniskowca Hr. Ms Karel Doorman (eks HMS Venerable, typ Colossus) z wydawnictwa Scaldis. Super temat: typ Colossus zmodernizowany ze skośnym pokładem, akurat do De Ruytera i De Zeven Provinciena w eskorcie niszczycieli.

--

--

Post zmieniony (09-02-18 12:13)

09-02-18 13:31  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Dagom   

Sven piszesz o tym Achillesie z GPM-u? Nie jest już dostępny, natomiast był jeszcze Belfast
z Fly modelu.

--

Post zmieniony (09-02-18 13:59)

09-02-18 13:45  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Tak, mam go i pod względem opracowania OK, natomiast Belfast zaliczam do staroci ręcznie kreślonych, podobnie ja stary Exeter z Modelcardu, których nie wymieniłem także dla modeli okrętów japońskich.

--

Post zmieniony (09-02-18 13:45)

09-02-18 13:54  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Dagom   

Sven o jakim Achillesie piszesz?
Z dużych okrętów był jeszcze HMS Hood i monitor HMS Abercrombie.

Błąd był Ajax z GPM-u.

--

Post zmieniony (09-02-18 13:59)

09-02-18 13:55  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
TLB 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 8
Galerie - 8

- 3

Jak by się "uparł" to są jeszcze dwa japońskie okręty desantowe z WMC i Kartonowego Samuraja...

--
Feci quod potui faciant meliora potentes...

09-02-18 13:58  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Dagom   

"Tak, mam go i pod względem opracowania OK" o czym piszesz bo troszkę się pogubiłem.

--
Im, kto głupszy tym szybciej strzela z nie nabitej broni.

09-02-18 14:05  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

O tym Achillesie z GPM, to nie staroć kreślony ręcznie, wiec zaliczyłem go. Fakt jest jeszcze Hood, więc 4 pancerniki RN.

Czyli 30 modeli dużych okrętów floty japońskiej vs 10 RN, miażdżąca przewaga w krążownikach: 14:6, brak konkurencji w lotniskowcach. Dla odniesienia względem USN jest 30:15 (mniej więcej). Jak widać nawet RN razem wzięta z USN gorzej wypada względem floty japońskiej.

--

Post zmieniony (09-02-18 14:22)

09-02-18 14:40  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Gdaś 

Sven załatw dokumentację do angielskiego lotniskowca z I lub II wś to znajdę projektanta aby go zaprojektował , a zamiast Holendra wolał bym Colberta Plot , moim zdaniem ładniejszy , bardziej "najeżony"

--

Post zmieniony (09-02-18 14:41)

09-02-18 14:46  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Jest Ark Royal, super plany z Kagero, anatomia Victoriousa np, albo stoczniówka zmodernizowanego Colosa jako Karel Dorman. Jest też opcja planów na zamówienie np w skali 1:200 od pana Brzezińskiego jako pdf. Takie plany są zupełnie inne od tych zawartych w książeczkach PM. Można sobie wydrukować je na wielkich arkuszach A1 lub A0 lub powiększać detale z pdfa na komputerze. Tutaj mamy więc Hermesa i Eagla.

--

Post zmieniony (09-02-18 15:15)

09-02-18 15:24  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
yak   

Ciekawe, czy na jednej stronie wątku będzie chociaż jeden wpis związany z tematem? Na razie słabo to wygląda...

09-02-18 18:25  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Gdaś 

Ja mówię o planach a nie o jakiś tam rysunkach kreślonych z nie wiadomo z czego ,te wielkie rysunki to są po prostu powiększenia tych co w PM , też mogę sobie zeskanować i powiększyć i nie muszę kupować za niedorzeczne pieniądze , jeśli by były takie dobre to już dawno by modele powstały , daj dokumentację do brytyjskich lotniskowców z czasów I i II ws , bo powojenne to raczej mało będzie chętnych , anatomie są już po przebudowach

--
uszanowanko gdaś

09-02-18 18:59  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Ark Royal z Kagero to nie są jakieś tam rysunki, sporo czasu spędziłem nad studiowaniem tego okrętu i wiem co piszę. Anatomia Victoriousa pokazuje okręt także w konfiguracji wojennej. Jeśli do planów Dormana czyli przebudowanego Venerabla dołożyć ubogą co prawda ale jednak stoczniòwkę Arromanchesa czyli Colossusa to można zrobić wszystkie jednostki typu z warsztatowcami włącznie. Jest zresztą już Glory. Jeśli chcesz coś lepszego to ciężkie funty i plany z Imperial War Museum to mają tam sporo.

--
Sven

HMS Ark Royal

09-02-18 19:42  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Gdaś 

Ja mówię o tematach które i wydawca i przyszli kupujący na pewno by chętnie łyknęli , czyli Furious na I czy II wś , Glorious , Courageous , Vindictive , Argus , załatw do któregoś z tych a na pewno znajdę projektanta , te tematy na pewno będą miały wzięcie , a np Ark Royal to niestety temat już oklepany

--
uszanowanko gdaś

09-02-18 20:06  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
dokker 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7

- 3

Zrób Eaglea na podstawie Profili Morskich, a łyknę jak ryba haczyk. Bez znaczenia jak te plany są dokładne :-)
Pzdr

09-02-18 20:17  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Gdaś 

Bez urazy dla PM ale te rysunki nadają się dla skali 1:700 , ale nie dal 1:200 ,

--
uszanowanko gdaś

09-02-18 20:21  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
tineo 

Na Forum:
Galerie - 4

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

A kto ark Royal oklepał? Poza mm?

--
Pozdrawiam Tomek C.

09-02-18 20:23  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Gdaś 

no właśnie , temat wydany , czyli na jakiś czas spalony wydawniczo

--
uszanowanko gdaś

09-02-18 23:06  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

No to teraz, ja trochę dla odmiany w temacie ( Rafał pewnie itak tu wparuje )
W sprawie smug na pokładzie, rozważam ich usunięcie, ale po wydrukowaniu ich nie są aż tak widoczne, dają tylko efekt niejednolitego koloru pokładu i to jest chyba na plus. Wstawię niebawem fotki z budowy kadłuba (już piątego) i ocenicie. To co jet w zapowiedzi wyszło takie bardzo jaskrawe.

Więc do następnego, biorę się za klejenie.

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

09-02-18 23:41  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
car 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

Szczerze mówiąc, kompletnie nie rozumiem tej dziwnej woli waloryzowania okrętów umieszczanych na podstawkach? To wygląda tak, jakby ubłocone buty postawić na stole. Sorry chłopaki, ale to jest jakieś kompletne nieporozumienie. Kupiłem waszego Horneta tylko dlatego, że - jak pisaliście - można było burty wykonać w wersji z waloryzacją (mniejsza już o to jak została zrobiona) i bez, co okazało się nieprawdą. W modelu są wydrukowane owszem elementy alternatywne, ale 2 segmenty burt są TYLKO z waloryzacją, która ten model najnormalaniej szpeci. To samo będzie z tym. Piękny model spaprany waloryzacją, Przeprszam za brutalność wpisu, ale takie mam odczucia po Hornecie, który przegrał walkę z "czystą" konkurencją.

Post zmieniony (09-02-18 23:42)

10-02-18 07:40  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
siedem   

Jak widać są gusta i gusciciki. Do mnie ta waloryzacja bardzo przemawia i mi się podoba. A w Hornecie nawet uznalbym ja za zbyt delikatna:)

--
--
Pozdrawiam Marcin

10-02-18 09:42  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Halogen 

Na Forum:
Galerie - 1

Co za bzdurne twierdzenie, że postawienie modelu na podstawce narzuca automatycznie to czy model może mieć ślady waloryzacji, czy nie, co ma piernik do wiatraka - jakie buty , jaki stół ?!
To tak jakby twierdzić, że model kartonowy samolotu, pojazdu itd. nie powinien mieć śladów eksploatacji gdy nie jest postawiony na podstawce... no bzdura totalna.
Jedyne co może zniechęcać do śladów eksploatacji wydrukowanych na modelu to fakt ich wykonania realistycznie lub nie - akurat ślady eksploatacji w Hornecie są słabo wykonane.
Jeżeli to ma być kiepsko zrobione to lepieje ich rzeczywiście nie robić.

PRZYKŁAD :http://scalefun.com/forum/viewtopic.php?f=148&t=2337&start=170

10-02-18 11:17  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Gdaś 

Witam
Takie brudzenie to jak zwykle rzecz gustu , jednemu sie podoba , drugiemu nie , mnie np się nie podoba , jest za ordynarne do modelu takiej wielkości , zrobione ładnie ale za mocno ,

--
uszanowanko gdaś

10-02-18 11:30  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Halogen 

Na Forum:
Galerie - 1

Wszystko jest rzeczą gustu, ale przecież postawienie modelu okrętu na podstawce nie determinuje tego czy okręt ma mieć, czy nie mieć śladów eksploatacji - to jest dziwaczne podejście do tematu.
Co to znaczy za mocno, czy za lekko - okręt wygląda tak jak go widać w doku, w porcie, na morzu w danej chwili. Wystarczy zobaczyć zdjęcia okrętów intensywnie eksploatowanych jakie one są "czyste".

Post zmieniony (10-02-18 11:36)

10-02-18 12:09  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Gdaś 

Dla tego napisałem że to zależy od gustu , ja wole czyste , i nie chodzi mi o brudzenie poniżej LW bo to zrobione ładnie , ale o górę za ciemne są te zabrudzenia , za duży kontrast względem jasnego szarego , czysty model wygląda ładniej niż przesadnie upaprany i jeszcze jak niektóre bez rozeznania gdzie faktycznie ten brud powinien być

--
uszanowanko gdaś

10-02-18 12:18  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Halogen 

Na Forum:
Galerie - 1

Widzę, że rozmawiamy o zupełnie różnych sprawach - pokazałem model ze śladami eksploatacji na podstawce i twierdzę że te ślady w niczym nie przeszkadzają, aby go tak nie eksponować i kompletnie mnie akurat nie interesuje, czy one są dobrze, średnio czy źle zrobione i czy tobie się one podobają, czy nie podobają - czy to jest w tym momencie jasne ?

10-02-18 12:25  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
car 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

To najlepiej zróbcie eksperyment i wydajcie w 2 wersjach. Upapraną i nieupapraną. Jak się upaprana sprzeda lepiej, to sam ją publicznie skleję :)

10-02-18 12:27  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Gdaś 

Tu się akurat zgadzam , brudzenie nie eliminuje modelu do postawienia na podstawkę

--
uszanowanko gdaś

10-02-18 12:30  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Już dawno się nauczyłem, że wszystkim nie dogodzisz, ale zgodzę się z Hlogenem, że moje "brudzingi" nie były na super poziomie z prostego powodu- małe doświadczenie w tej kwestii.
Jednocześnie idąc tokiem podstawkowego rozumowania, należy też zlikwidować deskowaną fakturę na pokładach, przecież jest to waloryzacja, o bożenko to nie może tak być przy czystym modelu na podstawce, trzeba koniecznie wrócić do pięknych kanarkowych pokładów, żeby zadowolić te 2% zainteresowanych.
A tak na poważnie, rzeczywiście brudzing burtowy można zrobić sobie na koniec budowy samemu, albo i nie. Wtedy prawie każdy zadowolony, bo są też osoby, które chcą go już jako grafikę.

A teraz w temacie ( ktoś musi). W kadłubie, który kleje ja wygląda to następująco:

Jak widać pokład nie jest aż taki straszny, ale wydrukuję próbkę bez walorki i zapodam dla porównania dla zainteresowanych tematem głównym,
Burty jak widać czyste i jest to wersja podstawowa, na to przyjdą dwa rzędy pasów poszycia, ale to już pokażę w "relacji-instrukcji uzupełniającej"
Zastanawiam się też nad zmniejszeniem grubości i rozjaśnieniu linii podziału. Jest 0.1mm i 80% czerni, może zmienić na włosowy i 60% ?

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

10-02-18 12:41  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Fajnie to już wygląda. Ja bym zostawił grubości i nasycenie ze względu na dodatkowe pasy, które będą się dość odznaczać. Pokład spoko. Dojdzie drobnica będzie jeszcze lepiej.

--
Optymista myśli, że świat stoi do niego otworem,
Pesymista wie co to za otwór ...

W stoczni:
IJN Chikuma , IJN Fuyuzuki

Galerie :
IJN Ise , IJN Akagi , IJN Yahagi , IJN Yugumo , IJN Hiei , IJN Ishigaki , IJN Shimushu , IJN Tama , IJN Kiji ,
IJN Kitakami , IJN Akitsushima , IJN Akizuki , IJN Hiburi ,
IJN Hatsushimo , IJN Isuzu .

10-02-18 13:11  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
F4kL0gic   

Te dodatkowe wręgi są już przystosowane do cofnięcia o 1mm dla podposzycia?

10-02-18 14:20  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Akurat w tym modelu, to właśnie drobnica robi robotę, sam kadłub jest bardzo prosty, niczym się nie różni od zwykłego transportowca. Ogólnie przyjemnie się to klei, osoby które lubią kamo, nie za dużo dział i samoloty na pokładzie będą zadowolone :)

Co do podposzycia, planuje jako dodatek zrobić podklejki jak w New Mexico, wszystkie płaskie powierzchnie są już odpowiednio wzmocnione.

Dzięki za trzymanie się tematu, tymczasem zabieram się za dalsze klejenie.

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

10-02-18 15:46  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
TLB 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 8
Galerie - 8

- 3

Wg mnie, lepiej wyglądały by jaśniejsze i cieńsze grubości linii podziału. Dlaczego? A no dlatego, że w rzeczywistości nie były one aż tak widoczne. Ponad to aż takie grube kafelki trochę szpecą kadłub.

--
Feci quod potui faciant meliora potentes...

10-02-18 16:33  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
yak   

Jakie typy samolotów są planowane na pokładzie?

12-02-18 08:05  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Lesio73 

Adaś, gdybyś pocienił i rozjaśnił linie podziału blach byłoby cudownie :-)

12-02-18 15:08  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Akurat na zdjęciach są bardzo mocno zaznaczone te blachy, ale może to przez mocne słońce wysoko na niebie dające długi cień.
Ale zrobię jak napisałem, tylko postaram się zrobić pseudo 3d, czyli górna linia nieco jaśniejsza.

Samoloty, to cztery szt Kingfishera w brytyjskim malowaniu.

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

16-02-18 19:44  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Prace nad budową prototypu modelu idą pełną parą. Pokażę kilka detali, reszta ukaże się wkrótce :)
Dodam, że wszelkie uwagi są jak najbardziej mile widziane.

Pozdrawiam Windus

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

16-02-18 22:43  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Czy samoloty będą miały wnętrza?

18-02-18 14:05  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
syjek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 2

i wnętrza silników??

Ludzie, opamiętajcie się...
Potem jest płacz wydawców, że modele się nie sprzedają, czemu się nie dziwię, bo jest je w stanie skleić poprawnie 10 modelarzy.
Ten sam problem dotyczy z resztą modeli żywicznych.
Ślepy zaułek.

--
Pozdrawiam
Sylwek

KONCERN modelarski MO ;-)
Speedway Fan ORZEŁ ŁÓDŹ

18-02-18 14:25  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Przecież nie ma musu ich wykonywać? Ale zawsze mona zaproponować alternatywę do pobrania i wydruku. Tym bardziej dla tak długiej owiewki.

--
Optymista myśli, że świat stoi do niego otworem,
Pesymista wie co to za otwór ...

W stoczni:
IJN Chikuma , IJN Fuyuzuki

Galerie :
IJN Ise , IJN Akagi , IJN Yahagi , IJN Yugumo , IJN Hiei , IJN Ishigaki , IJN Shimushu , IJN Tama , IJN Kiji ,
IJN Kitakami , IJN Akitsushima , IJN Akizuki , IJN Hiburi ,
IJN Hatsushimo , IJN Isuzu .

18-02-18 14:32  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Halogen 

Na Forum:
Galerie - 1

Nieważne, że ten Kingfisher to karykatura samolotu, oczywiście chodzi o proporcje stateczników, skrzydeł, części silnikowej, ale ważne jest, czy będzie miał wnętrze ... : )

Post zmieniony (18-02-18 14:32)

18-02-18 14:45  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
siedem   

Szczerze mnie też coś proporcje w tych samolotach nie pasowały, ale wydawało/wydaje mi się że to może przez zdjęcia.

--
--
Pozdrawiam Marcin

18-02-18 16:40  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 35

- 4

Finn flash.
Zauważyli brak wnętrza kabin, brak silników i niewłaściwe proporcje sylwetki a finn flash się podoba?

:)

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb

GUZZISTI & LANCISTI

18-02-18 17:37  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Łosiu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Fakt, samolot to Wam średnio wyszedł. Po pierwsze dzielenie segmentów powinno być przed drugim oszkleniem. W tym miejscu jest załamanie linii, teraz zrobiliście równą rure. Żeby resztę ocenić trzeba by było zrobić zdjęcie z profilu. Szczerze mówiąc jak pokazaliście rysunki to nie wiedziałem jaki samolot macie zaprojektowany.. a Kingifshera kleiłem, ale nie poznałem :)

Mam nadzieję ze jest czas poprawić.

--
Się robi: coś...
skończone ORP Błyskawica 1:300 MO , OS2U Kingfisher 1:33 Orlik , Nowgorod 1:200 Pro-Model , Kamow A-7 1:33 Orlik , TKS 1:25 GPM , Od2 1:25 Modelik

18-02-18 23:05  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Strach się odzywać...;) Ja tylko grzecznie zapytałem wydawcy, Kingfischer ma sporo oszklenia i dla mnie kiepsko wygląda to z kartonu. Jak dla mnie wydawnictwo Szkutnika podchodzi bardzo profesjonalnie do tematu projektowania modeli. Stąd moje skromne pytanie. Myślę, że to jakoś ogromnie nie podroży projektu. A efekt będzie na pewno o niebo lepszy.

18-02-18 23:51  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Chciałbym przypomnieć, że ten model został zaprojektowany przez Jurgena. Szkutnik stwierdził, że warto ten model przed wydaniem trochę dopieścić i polega to np,na zmianie koloru koloru pokładu, czy linii podziału blach. Zmiana w budowie kadłuba była jedyną konstrukcyjną zmianą, którą trzeba było zrobić, bo rozwiązanie z podwregami było dobre, tylko wymagało ogromnej precyzji, a tu nie chodzi o to żeby się nad modelem pocić.
Mam zamiar wstawić kilka fotek jak to wygląda, ale najpierw wszystko dokończę. Choć przewiduję, że polecą na mnie gromy, że nie zrobiłem takich fajnych renderków, tylko nieczytelne rysuneczki, więc nie będę zmieniał nic więcej konstrukcyjnie, bo wymaga to zmiany w instrukcji, a ja nie umiem takiej zrobić.
Co do samolotu, to wiecie, że mam swoją wersję i trochę znam jego konstrukcję.Maverick go nawet skleił i uszczegółowił, co finalnie chcę zrobić. Oglądając tego Jurgena, myślałem sobie, że może jest to inna wersja i dlatego się różni od tego co znam, nie zmienia to faktu, że mogę tylko ewentualnie zmienić kolorystykę z w/w powodów, z resztą przerabiać można w nieskończoność, a itak się znajdzie ktoś komu coś nie pasuje.

Dziś z Windusem złożyliśmy wszystko co jest i stwierdziliśmy że będzie bardzo fajny model, choć na początku sylwetka nie przemawiała do mnie, ale im dalej w las....

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

19-02-18 00:09  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Wrzucam zdjęcie tego Kingfischera. ADAM 12 bardzo ładnie go opracował. Faktycznie dodałem wnętrze, ale wolałbym drugi raz tego nie robić na kilku samolocikach. Takie opracowane wnętrze będzie można wykorzystać później w kilku następnych projektach wydawnictwa SZKUTNIK.;)

19-02-18 08:39  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Maverick bardzo ładnie sklejony samolot i to w skali 1:200.
Wracając do tematu potwierdzam to co napisał Adam. Głównym projektantem jest Jurgen. Sprawa samolotu do przemyślenia. Ja sprawdzam sklejalność, szukam błędów oraz daje wskazówki co bym zmienił. Kleiłem kadłub z międzywręgami i to jest na prawdę żmudna praca, nowe rozwiązania moim zdaniem jest prostsze i daje lepszy efekt.
Co do modelu ma pasy na burtach i poszyciu co maskuje efekt kartonu. Postawiliśmy przy sobie Oyodo i Athene, uwierzcie mi widać różnicę. Kolor kamuflażu, żurawie, 4 samoloty, otwarty hangar, szalupy, maszty, działka i wiele innych detali czyni ten model na prawdę ciekawym.

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

19-02-18 13:41  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Piterkowiec 

Na Forum:
Galerie - 12

W tej skali wnętrze samolotu to już totalny Hard Core !
Może jeszcze ruchome powierzchnie sterowe ?
Idąc tym rozumowaniem, ów model będzie przeznaczony dla bardzo wąskiej grupy odbiorców.

--
Pozdrawiam

Piterkowiec

"Nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego kroku" Lao-tzu, chiński filozof

19-02-18 13:53  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Spychacz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Bez przesady. W tej skali wnętrze to tablica zegarów, fotele załogi (jeden fotel to jeden element, zagięty w połowie) i wolant. Tyle chyba każdy jest w stanie skleić. Poza tym, jak ktoś nie chce, przecież nie musi tego robić.

Pozdrawiam.

--

Post zmieniony (19-02-18 13:55)

19-02-18 14:13  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
IJN Łukasz 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Ja nie powiem ale taki jeden robił już przynajmniej dzielone powierzchnie sterowe i to w 300etce co mnie osobiście zakuło i zmotywowało. Ale nie chcę odbiegać bo to i tak nie mój krąg zainteresowań. Zasadniczo tylko dodam, że więcej roboty z wycięciem ramek owiewki niż z wykonaniem wnętrza. Wtajemniczeni zrozumieją co się pod tym kryje.

--

Post zmieniony (19-02-18 14:55)

19-02-18 15:57  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Seweryn F.   

Dzień Dobry
Pamiętam oryginalne rendery 3D Jurgena, i tam były, o ile mnie pamięć nie myli, nieco inne samoloty - Vultee Vengeance. I nawet wyglądały jak oryginał. Wiem, to tylko rendery, ale... ten Kingfisher jest tak pokraczny, że można oślepnąć. Bez względu na to czy z wnętrzem będzie czy nie. Koniecznie wymieńcie proszę to szkaradzieństwo bo oczy bolą (jeśli wcześniej się nie oślepnie, wtedy to juz obojętne).
W ostateczności można kupić Kingfishery plastikowe 1/200, no ale chyba większość tutaj woli papier... ;)

19-02-18 18:23  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Seweryn F. fakt było coś na renderach ale finalnie nie widziałem sklejonego tego samolotu. I chyba nikt nie oślepnie od tego Kingfishera ;)
Fotki na dziś:

Do następnego :)

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

19-02-18 19:55  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Te przedpotopowe Kingfishery kleiłem 9 lat temu co prawda, ale kokpity pilotów posiadają tablice przyrządów, jest fotel i drążek sterowy. Widać coś?

--
Sven

HMS Ark Royal

19-02-18 20:05  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Seweryn F.   

Windus - ok, może i faktycznie nie oślepnie, ale już uszkodzenie nerwu wzrokowego pewne. Po prostu ten samolot w ogóle nie przypomina Kingfishera. Co więcej, nie przypomina żadnego innego typu. Jestem jeszcze w stanie zrozumieć, gdyby to była jedna maszyna na katapulcie pancernika lub krążownika, ale w tym przypadku to element nie mniej istotny niż np. nadbudówka. W końcu to transportowiec samolotów.
O zamienionych barwach w finflashu, co spostrzegł Ceva nawet nie wspominam...

Post zmieniony (19-02-18 22:22)

19-02-18 20:18  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Łosiu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Panowie, to naprawde nie chodzi o to że ktoś się czepia. Nie wszystko co wydajecie trafia w mój gust, ale mocno Wam kibicuję bo robicie świetną robotę.
Wydajecie okręty na wypasie. Naprawde i tematy i jakość macie najwyższej jakości, ale bez przesady w detalizację. Mam nadzieję, że się zakotwiczycie na rynku i po prostu kiedyś wydacie coś co mnie kręci. Może nawet nie tylko Ise ;-)
Ten samolot po prostu nie pasuje do Was. Okręt na wypasie, samolot na poziomie JSC (broń Boże nie ujmując nic JSC, po prostu w 1:400 to by przeszło). Naprawde większość głosów krytyki to życzliwe uwagi osób które Wam kibicują.

--
skończone ORP Błyskawica 1:300 MO , OS2U Kingfisher 1:33 Orlik , Nowgorod 1:200 Pro-Model , Kamow A-7 1:33 Orlik , TKS 1:25 GPM , Od2 1:25 Modelik

19-02-18 20:27  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Rak71 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Szczerze?
Praktycznie nic!

--
Małe jest piękne!!!!

19-02-18 22:45  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Dostałem rzuty ukazujące jak to wygląda w projekcie, sami oceńcie. Jeśli chodzi o malowanie poproszę o jakieś foto. Szukałem Kingfishera z RAF-u, ale znalazłem tylko w wersji z pływakiem, z tym że oznakowania się pokrywały z tym co jest tutaj, albo już oślepłem :)
Druga sprawa jakbym ja to robił, to byście mieli 50 samolotów do wyboru, otwarte ładownie świetliki itp, a z tym to już do Jurgena, Mexico za mną tęskni i nie będę miał z czym do Przeciszowa przyjechać :(

A poważnie sprawa jest otwarta , jak się Szkutnik zgodzi zhańbić instrukcję zwykłymi rysunkami zamienię tego na swojego z kabiną, silnikiem i czajnikiem do kawy.

Tymczasem zabieram się za oklejanie dna, niebawem jakieś foty.

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

19-02-18 23:38  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Seweryn F.   

Może się przyda. Akurat pod ręką mam jedynie Squadrona, a tam nie ma ani jednego zdjęcia angielskiego kołowego. Jutro sprawdzę w Warpaincie i jeśli znajdę coś to zrobię skan i podrzucę.

19-02-18 23:56  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Łosiu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Z grubsza trochę za chudy i górna linia kadłuba idzie inaczej.

--

20-02-18 10:16  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

- 2

Jak duży jest ten samolot? Pewnie z pięć centymetrów.
Podejrzewam że nawet przy najlepszym opracowaniu wygląd będzie w dużej mierze zależał od talentu wykonawcy.
Dla mnie przynajmniej to maleństwo :)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy

20-02-18 11:13  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ribik   

Pozostaje drukarka 3D?

20-02-18 13:20  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Stary, no i popsułeś chłopakom zabawę, oni cały czas myśleli, że to 1/33. :)

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

20-02-18 13:40  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 35

- 4

Cha cha, a to nie jest 1/33???

Kurde, ale dałem się nabrać...

Zacny suchar Milordzie, zacny...

:))))

--

GUZZISTI & LANCISTI

02-03-18 19:25  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Witam ponownie.

Mała aktualizacja z budowy modelu HMS Athene.

A tutaj pokażę hangar. Można zrobić otwarty, zamknięty itp. co kto lubi. Ścianki boczne zostaną doklejone przy montażu na pokładzie. Oerlikony są prawie gotowe w połączeniu z relingami stworzą dość ciekawy widok - będzie sporo detali.

Pozdrawiam :)

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

02-03-18 20:10  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Wpis anulowany (ktoś już napisał to, co ja chciałem tu zamieścić :-)

Post zmieniony (02-03-18 20:12)

06-03-18 20:02  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Witam.

Przedstawiam kolejne zdjęcia z budowy HMS Athene.

Model spasowany bardzo dobrze. Większość elementów drukowana jest na papierze barwionym co bardzo przyśpiesza i ułatwia sklejanie.
Już niedługo pokażemy kadłub przez co moim zdaniem zapowiedź będzie dużo ciekawsza.

Pozdrawiam.

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

08-03-18 13:34  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Witam.
Trochę fotek z budowy kadłuba wg mojej wizji :)

Możecie się teraz pastwić :)

PZDR

--

Post zmieniony (07-05-18 20:41)

08-03-18 13:37  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
yak   

Dam radę zepsuć nawet najlepiej zaprojektowany kadłub :-)

08-03-18 17:04  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
F4kL0gic   

Tutaj mamy pewność, że model przed wydaniem został sklejony...nawet kilka razy z tego co widać;)
Nadal mam wątpliwości która sztanca będzie lepiej dobrana do modelu w skali 1:200...1,5 mm czy 2mm.

08-03-18 18:39  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Adam, oklejanie dna na pogrubionych wręgach to zły pomysł: i tak między wręgami oklejka wisi w powietrzu i może się odkształcić, min na wskutek zmiany wilgotności otoczenia, zapaść się i uwypuklić krowie żebra, które widać na tym co skleiłeś. Fakt, pasy poszycia naklejane na to minimalizują, ale nie likwidują całkowicie. Sam widzisz, jedni robią podposzycie, inni wzmocnienia by podeprzeć oklejki między wręgami. Zobacz, przykład Igora Kuniewskiego (jakby nie patrzeć na jego projekty): mamy zwiększoną liczbę wsuwanych wzmocnień poprzecznych. Inny przykład to Tico z Answera, coby nie napisać o projekcie to rozwiązanie z ogromną liczbą wręg, nieco upierdliwe w oklejaniu daje bardzo dobry efekt w postaci idealnie płynnej bryle kadłuba. Nic się wtedy nie zapadnie, nawet wzmocnienia poprzeczne które tam zastosowałem nie są konieczne.

Może coś pośredniego między wzmocnieniami poprzecznymi i mniejszą odległością między wręgami. Ile ta odległość w tym modelu wynosi?

Wątpię by Twoje rozwiązanie zastosowało większość okrętowców: i tak po swojemu zrobią podposzycie lub wzmocnienia, wiec jak widzisz, nie ma to sensu.

Dałeś na dno i boki burt płyty tektury i dobrze, proste i mniej skomplikowane od wzmocnień. Ale nie wszędzie da się takie płyty wstawić, chodzi głównie o obłe powierzchnie.

--
Sven

HMS Ark Royal

08-03-18 20:21  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Vercyn 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Sven odpuść, to model testowy ( lub jak kto woli surówka ). Zamysł Adama jak najbardziej słuszny . To poszukiwanie idzie w kierunku całkowitego odrzucenia dotychczasowego rozwiązania polegającego na klasycznych oklejkach poprzecznych na bazie pasów o szerokości od 34 do 50 mm , które tak naprawdę są tylko namiastką tego co można zrobić .
Popatrz na to co wyrabiamy na pokładach naszych modeli okrętów , prawdziwy " laserowy obłęd z maniakalną dozą szczegółów ". Jeżeli można to zmienić to trzeba próbować - jak z K2 - jest niezdobyty zimą ..... do czasu, aż ktoś tego dokona i w ślad za nim pójdą inni.

--
"Wiedza bez działania jest pusta ,
ale też działanie bez wiedzy jest ślepe"
Jensen 1994

08-03-18 20:38  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Ale te pasy są, oklejane co prawda imitacjami blach, ale są i niewiele zmieniło się. Cokolwiek wymyślisz, innego niż poprzeczne oklejki, to na czym to okleisz, na powietrzu? Im większa jednostka, zwłaszcza powyżej metra problem oklejek jakichkolwiek wiszących w powietrzu i zmieniających swoją wypukłość jest nadal. Modelarze coby poradzić sobie z tym podpierają oklejki od wewnątrz na różne sposoby. Można owszem, inaczej i rewolucyjnie: np na podposzyciu pasy blach podobnie jak w prawdziwych okrętach. Ale jak widzisz: podparcie musi być, albo jak najmniej między wręgami, wydaje mi się że ok 30 mm między nimi to optimum dla dużych jednostek. Sprawdziłem praktycznie na Tico i widzę sensowność tego. Aby zmienić tzw efekt bagietki można takie coś okleić pasami blach.

--
Sven

HMS Ark Royal

09-03-18 10:34  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

F4kL0gic oj kleiło się ten model, kleiło :)
Sven jak to mówiła moja Pani od fizyki w szkole średniej "jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził".
Ciężko znaleźć złoty środek. Moim zdaniem rozwiązanie Adama jest o niebo lepsze od tego, które zaproponował Jurgen. I to rozwiązanie dużo zmienia w ogólnym wyglądzie modelu.

--

Post zmieniony (09-03-18 10:35)

09-03-18 10:59  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Chodzi mi tylko o to, że pogrubienie wręg do oklejenia dna niewiele pomaga, rzekłbym: niemal wcale. Absolutnie nie będę klleił tylko na pogrubione wręgi, podobnie pewnie wielu okrętowców. Podparcie musi być jw, pogrubienie: można sobie darować. Jeśli w projekcie jest OK, gdybym to kleił, to te pogrubienia wywaliłbym i dałbym swoje podparcia międzywręgowe i tyle.

--
Sven

HMS Ark Royal

09-03-18 11:09  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Fantom Model   

Wydawnictwo: 
Zapowiedzi i nowości

1. Burta na dziobie była wklęsła, widać to po padającym cieniu na pierwszym zdjęciu u góry :

http://www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=16364&start=70

Natomiast tu widać, że twoja burta nie ma oddanego tego wklęśnięcia:

https://postimg.cc/image/5ruagw2uj/

2. Podział blach w części podwodnej zwykle nie był w postaci równych prostokątów. Jakby co to polecam ksiązkę Shipyard at War:
https://www.amazon.co.uk/Shipyard-War-Unseen-Photographs-Clydebank/dp/184832216X/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1520589932&sr=8-4&keywords=shipyard+at+war

Wiele genialnych ujęć okrętów w czasie budowy, także z widoczną częścią podwodną. Co prawda z okresu I wojny światowej, ale raczej aż tak wiele się nie zmieniło przez te 20 lat, zakładam, że kadłub nadal był nitowany.

--
wydawca przez małe "w"

09-03-18 11:16  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Sven tym razem nie masz racji, akurat specjalnie zrobiłem w tym miejscu zdjęcie pod światło.
Jak wiesz karton można formować w jedną stronę i zawsze jeden kierunek zostaje płaski, nie licząc kilku masochistów formujących na mokro. Łuk linii wodnej w tym miejscu jest dość duży i zwyczajnie są większe kąty załamania między oklejkami. Jurgen starał się to ratować dając ciasno wręgi co ok 26mm, ale taki jest już karton nie przeskoczysz. Przykładałem linijkę i jest po prostu płasko, nic się nie zapadło i nie zapadnie. Jak widać na fotkach zastosowałem podklejki jak w New Mexico. Są po obu stronach smarowane dość grubo budaprenem co dało dodatkową sztywność. Nie każdy ma ochotę na zabawę z podposzyciem, a to rozwiązanie jest proste i skuteczne. Co do pasów "blach" to tylko opcja, bo tak chciał Szkutnik, Jedno foto ukazuje wygląd bez pasów. Ma to na celu uplastycznienie kadłuba, żeby był miły dla oka tak jak to co ponad pokładem jak pisał Vercyn, zwłaszcza, że były to kadłuby nitowanie więc czemu nie?

Mam jeszcze jeden pomysł na wykonanie kadłuba, ale to będę testował aż po New Mexico, jest bardzo nietypowy i muszę kilka rzeczy wypróbować w praktyce :)

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

09-03-18 11:23  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
SZKUTNIK 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Ahoj!
Sven: Nawiązując do Twoich ostatnich wypowiedzi.

Napisałeś między innymi (....) większość okrętowców i tak po swojemu zrobią podposzycie lub wzmocnienia, więc jak widzisz nie ma to sensu..........

Tu się z Tobą nie zgodzę. Zerknij sobie na relacje z budowy modeli: Sołdek, czy Dar Pomorza. Nie ma tam poprzecznych oklejek, nie ma podposzycia. Wszystko się normalnie trzyma mimo zmian pór roku w Polsce (Trudno - taki mamy klimat)..Nic się w kadłubach nie zapada, nic się odkształca. Brak jest krowich żeber itd itp itd....
Jak sam widzisz da się kadłub nitowany zaprojektować tak, by wyglądał normalnie jak ....... kadłub. Wystarczy liznąć trochę wiedzy okrętowej na temat konstrukcji jednostek pływających. Wiedzieć co do czego służy. Z czym co się je. Umieścić to wszystko w projekcie i gotowe.
Cały czas nie rozumiem, po co modelarze okrętowi sami muszą sobie coś tam przerabiać i usprawniać w modelach by było .... dobrze. Ja tego nie kumam.
Może nie którzy po prostu lubią dodawać do modelu coś od siebie i mają z tego wielką frajdę. I chwała im za to bo modelarstwo kartonowe to ZABAWA.

Sven: Obecnie na rynku jest bardzo dużo modeli kartonowych jednostek pływających Nikt nikogo na siłę nie zmusza do ich kupna. Jeżeli komuś nie podobają się rozwiązania projektowe modeli kartonowych prezentowane przez Załogę Szkutnika to po prostu tych modeli nie kupi. Zamiast HMS ATHENE kupi sobie na przykład kartonówkę HMS ALBATROSS.

Przypominam, że AHS ATHENE jest zaprojektowana przez Jurgena, Adam jedynie "uplastycznia" ten projekt, a nie projektuje model od podstaw.

--
Pozdrawiam SZKUTNIK
szkutnik-model@wp.pl
Tel. 728 103 661

09-03-18 11:49  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Szkutnik, OK, zobaczymy jak po kilku latach zmian przede wszystkim wilgotności (a nie tyle temperatury) karton który chłonie wodę jak gąbka zacznie pracować sobie w powietrzu. Nie licząc brania tegoż do ręki i wgniatania oklejek między wręgami.

Gładkość kadłuba związana z zagęszczenie wręg to jedno, ale z powodów jw: nie widzę i nie mam zamiaru (podobnie jak wielu okrętowców) odchodzić od podparć. Jak piszesz: wzorowanie się na jednostkach rzeczywistych: ale przecież one mają masę wręg, które są podparciem poszycia, jakkolwiek by sie to kleiło: paski poprzeczne czy pasy blach podobnie jak w rzeczywistości. Jedne kadłuby sa niemal kanciaste i można powsadzac płyty tektury na wpusty po bokach i dno, inne nie dają takiej możliwości. Może to co zrobił Jurgen: odległości 26 mm to nieco za mało, ale już np 35 to byłoby optimum, albo 40 mm plus nakładane pasy wzmocnien poprzecznych jak w Alabamie Igora Kuniewskiego. Wszystko zależy od kształtu kadłuba jw.

--

Post zmieniony (09-03-18 11:52)

09-03-18 12:13  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 6
Galerie - 1

Sven jeśli piszesz, że teraz, że 26mm to za mało i trzeba poszerzyć, to śmiem twierdzić, że nie masz kompletnie pojęcia o projektowaniu kadłuba kartonowego okrętu i nie mam zamiaru poraz enty tłumaczyć jak trzeba rozmieszczać wręgi względem pokładu czy kształtu linii wodnej, szkoda czasu zabieram się za pliki, bo pewnie kilka osób juz chciałoby to kleić.

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI

09-03-18 12:52  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

- 3

Adam, piszę tak z uwagi na praktyczne doświadczenia nie z projektowania ale z klejenia, gdzie: jeśli mamy w modelu jednostki w okolicach metra między wręgami 50-60 mm i obły kadłub to wychodzi kanciasty, to raz a po drugie i o to mi chodzi przede wszystkim: o podparcia międzywręgowe coby po czasie i po dotykaniu nie pozapadało się. To właśnie w kwestii zapadania sie oklejek odnoszę te odległości międzywręgowe, przede wszystkim. Stąd pisząc 26 mm to za małe odległości, w sensie: za gęste wręgi, za dużo ich z uwagi do podparć, zapadania ale 35-40 mm to optimum. O to mi chodzi z praktycznego punktu widzenia. Nie tyle o projektowanie, które w tym co piszesz ma dać jak najwierniejsze odzwierciedlenie obłości kadłuba. Przecież napisałem, że te 26 mm to w efekcie może za dużo wręg, ale z uwagi na podparcie międzywręgowe w czasie klejenia. Jeśli odnosisz to do zagęszczenia wręg by oddać jak najwierniej kadłub, to moze być OK, ale chyba niepotrzebnie za dużo. Można zrobić wręgi co 10 mm i będzie super obły kadłub, ale niepotrzebnie i przesada, skomplikowanie oklejania poprzez zwiększenie liczby oklejek.

Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi: nie o teoretyczne projektowanie które może być oderwane od rzeczywistości praktycznej/klejenia.

Nie chcę pisać w podobnym tonie jak sam piszesz: że nie masz zielonego pojęcia jak się klei modele, i nie mam zamiaru Ci tego tłumaczyć bo sam rozumiesz: taka postawa to strzelanie sobie samemu w kolano. Zrozum o co mi chodzi: wszystko co pisze to z punktu widzenia klejącego, a nie projektującego.

A na geometrii tej 2D i 3D, także w projektowaniu znam się od ponad 20 lat, co prawda nie dla modeli kartonowych ale urządzeń przemysłowych, ale zasady geometrii są te same.

I jeszcze jedno w odniesieniu jak piszesz że nie mam zielonego pojęcia w projektowaniu modeli jednostek pływających.

W obecnie klejonym przeze mnie modelu krążownika De Ruyter II sam sobie zaprojektowałem i wykonałem cały szkielet z wręgami w tym także wręgami części podwodnej. Plany stoczniowe, linie teoretyczne kadłuba, linijka i ołówek. Jak oceniasz ten mój projekt? Też do kitu i brak pojęcia o projektowaniu?

Post zmieniony (09-03-18 13:20)

09-03-18 20:53  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Vercyn 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

... ech tam.
Uderz w stół a ...... modelarz się wypowie . Sven, nie chcesz ale piszesz ... i po co ?

Te nasze "szkutnicze" poszukiwania mają na celu danie modelarzom pewnej opcji budowy modelu .
Sklej tak jak zawsze do tej pory , albo spróbuj nowego. Jak wyjdzie, zrób krok dalej ... jeśli chcesz .

--
"Wiedza bez działania jest pusta ,
ale też działanie bez wiedzy jest ślepe"
Jensen 1994

12-03-18 20:10  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Witam w kolejnej odsłonie. Mam kadłub, moim skromnym zdaniem prezentuje się bardzo dobrze. Zrobiłem kilka zdjęć tak "na szybko". Jak tylko dokleję detale zamieszczę bardziej wykadrowane zdjęcia. Życzę miłego oglądania.

Pozdrawiam Tomek

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

13-03-18 07:21  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
ribik   

Pomału zaczyna się robić ciasno.

13-03-18 07:43  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Lesio73 

Ta pelotka na dziobie wygląda jak z Gwiezdnych Wojen ;-)

Ładne toto... całkiem, całkiem :-)

13-03-18 12:08  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Super to wygląda!

13-03-18 13:47  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
dweler 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 10

Bardzo się podoba :).

13-03-18 15:52  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Zdjęcia nie oddają rzeczywistego wyglądu. Na żywo jest o wiele lepiej. A detali przybędzie o wiele więcej i wtedy zrobi się ciasno :)

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

13-03-18 17:59  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Varran 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 7

Szykuje się perełka wydawnicza ala SS Jeremiah O'Brien z AH. Super temat!

--
Pozdrawiam ;)

W budowie: HMS Abercrombie; Jeremiah O'Brien
Gotowe: Artilleriefährprahm typu D3; USS PGM-17; USS PC-553;
K-335 GIEPARD; K-670 Skat; ORP ORZEŁ III; 705 Lira (Alfa)

30-03-18 22:13  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Varran aż muszę poczytać o modelu Pana Halińskiego ;) może się na niego skuszę.
Wracając do tematu, detale doklejam zaczynając od dziobu. Brakuje jeszcze relingów, które są w drodze i masztów. Myślę, że wykonanie masztów jest kwestią kilku dni. Prace idą powoli ale czas na klejenie mam tylko nocą.
Oto kilka zdjęć.

Pozdrawiam Tomek.

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

11-04-18 21:47  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Takie małe odświeżenie tematu :) Dziób i rufa.

Do następnego. Tomek.

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

11-04-18 22:45  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Bardzo ładnie to wygląda!

12-04-18 09:16  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
kubeksus 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 7
Galerie - 1

Fajny model!

--
Pozdrawiam,

Kuba
---------------------------------------------
Flota japońska:
Na morzu
MATSU | NAGATSUKI | KIJI | ISUZU | SBT | OTSU GATA | KAMIKAWA MARU

W stoczni
NOTORO | ZUIHO

12-04-18 10:22  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
yogi 

Na Forum:
Galerie - 9

Też mi się podoba to co powstaje.

12-04-18 10:36  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Senkan 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 1

Model is looking great, very detailed, looking forward to the end result !!

12-04-18 17:39  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
SZKUTNIK 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Ahoj!

Model HMS "ATHENE" będzie można sobie z bliska dokładnie obejrzeć podczas konkursu modelarskiego w Kruszwicy.

--
Pozdrawiam SZKUTNIK
szkutnik-model@wp.pl
Tel. 728 103 661

21-04-18 22:05  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Witam,

chylę czoła przed modelarzami sklejającymi okręty. HMS Athene ma dość prosty maszt w budowie ale trochę czasu mi zajęło jego sklejenie. Wykonanie masztu jaki i jego podpór dla "samolociarza" może przysporzyć nieco problemów ale chyba wyszło całkiem, całkiem. Jeszcze jeden, prostszy masz na rufie, trochę olinowania i model jedzie do Adama a później będzie do obejrzenia na konkursie o którym wspomniał SZKUTNIK.
Oto kilka zdjęć:

Pozdrawiam Tomek.

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

22-04-18 01:14  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Piękna papierowa robota!

04-05-18 21:46  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Witam,

ostatnia aktualizacja z mojej strony. Brakuje dosłownie kilku detali ale tym zajmie się Adam.
Zapraszam do oglądania.

Całość:

Kilka zbliżeń na detale:

Pozdrawiam Tomek.

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

05-05-18 19:24  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Krzysztof NT 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

Bardzo fajna i ciekawa jednostka. Gratuluję, tak trzymać.

--

06-05-18 20:39  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Krzysztof NT pomimo, że starałem się dobrać balans bieli i głębię, zdjęcia nie oddają prawdziwego wyglądu tego modelu. Uwierz mi jest na co spojrzeć, na żywo wygląda lepiej.
Dodatkowo jak dojdą szalupy i samoloty to będzie na prawdę interesujący model. Jeśli bywasz na konkursach jest dużo szansa, że zobaczysz go na własne oczy.

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

06-05-18 22:49  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Krzysztof NT 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

Windus, oczywiście bywam na konkursach.
Na wielu z nich widziałem Wasze modele i jestem pod wrażeniem umiejętności załogi SZKUTNIKA. Właśnie dlatego bardzo chętnie pooglądam sobie HMS Athene.
Czy ten model będzie można zobaczyć na majowym konkursie w Inowrocławiu?

06-05-18 23:52  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Tak, ten model będzie do obejrzenia w Inowrocławiu :)

--
Skończone:
W toku:
IJN Oyodo

06-08-20 16:09  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
siedem   

Witam. Czy coś wiadomo na temat wydania? Czy projekt umarł?

--
--
Pozdrawiam Marcin

21-05-22 10:45  Odp: [Z] HMS ATHENE 1:200 made by SZKUTNIK
Varran 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 7

podbijam temat z pytaniem czy coś wiadomo na temat wydania tego modelu?

--
Pozdrawiam ;)

W budowie: HMS Abercrombie; Jeremiah O'Brien
Gotowe: Artilleriefährprahm typu D3; USS PGM-17; USS PC-553;
K-335 GIEPARD; K-670 Skat; ORP ORZEŁ III; 705 Lira (Alfa)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 

Fatal error: Cannot redeclare addgetpostvars() (previously declared in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php:55) in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php on line 63