FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok bez stronicowania (rolka)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 5 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 
03-09-21 22:28  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
TLB 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 8

- 3

Witam odwiedzających,
coś na żaglowcu się dzieje, myślałem, że przez sierpień zrobię dziób i rufę a okazało się, że model jest tak absorbujący czas, że to, co powinno robić się pół godziny klei się 3... no nic, do sedna:

na początek poszły wzmocnienia pod podłogę na dziobie (sorry, nie znam się na terminologii żaglowej więc piszę tak, jak mi się to stosowne wydaje):

każda część jest osobno numerowana, czyli lasery osobno i "okleiny" osobno. Nie wiem czy wada czy zaleta, wg mnie chyba bardziej czytelne:

i pierwszy problem, czyli źle docięte lasery:

następnie też lasery nie były potrzebne, poniżej przedstawiam dźwig kotwic, ale jakoś wybrnąłem, po prostu użyłem zwykłego bliku technicznego:

-->

Kolejny element wymagał wygięcia w trzech płaszczyznach. Ten po lewej już wygięty i po prawej płaski. Problem polega na tym, że jest to 3mm karton, więc łatwo ulega łamaniu.

Prawa burta z dopasowanym elementem i lewa z "płaskim"

I efekt końcowy:

PZDR

--
Feci quod potui faciant meliora potentes...

Odpowiedz na tę wiadomość 

05-09-21 09:19  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
Siwy   

Podoba mi się grafika w tym modelu, no i Twoja robota też mi się podoba.

--
Siwy

05-09-21 09:56  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

https://images86.fotosik.pl/917/4227341d4d395b78.jpg

Wg mnie to te ciemne prostokąciki trzeba by było wyciąć.

--

Post zmieniony (05-09-21 09:57)

05-09-21 18:44  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
Siwy   

To są kwadraciki :), ale fakt, że powinny być dziury. Jest to pewnie pewne uproszczenie autora projektu.

--
Siwy

06-09-21 00:09  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
TLB 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 8

- 3

Istotnie, trzeba by je wyciąć, ale nie brałem się za to, bo bym to koncertowo spartolił.

--

14-09-21 20:58  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
Mariaszek 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 11
Galerie - 4

Powiem Ci, że naprawdę jestem pod wrażeniem Twojej pracy, bo naprawdę świetnie sobie radzisz z tym opracowaniem. Tym bardziej, że rozwiązania w tym projekcie coraz bardziej mnie zadziwiają. Nie wiem np. czy ten okręt tak miał, ale wydawało mi się, że planki poszycia (chodzi mi o podwodną część) powinny biec od dziobu do rufy, a nie zaczynać się i kończyć na linii wodnej.

Tym większy szacunek dla Ciebie. Robisz kawał dobrej roboty. Kibicuję Ci naprawdę mocno i czekam na kolejne aktualizacje.

Post zmieniony (14-09-21 22:08)

06-02-22 00:38  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
TLB 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 8

- 3

Witajcie,
Pół roku nic nie pisałem, ale jakoś nie mogłem się za niego zabrać, po pierwsze, bo nie ogarniałem instrukcji, trochę chaotyczna, ale już ok. A po drugie, fazę mam na plastikowe samoloty. Mam nadzieję, że będę miał werwę do robienia tego żaglowca. No to jedziem:

Jako "standardziaż", że się tak wyrażę, stwierdzam, że trzymając się skrajnego standardu w tym modelu, to zbrodnia. Ale to oczywiście moje zdanie.
A zatem dziobowa część ukończona. Na początek zrobiłem jakieś kolkownice. Wykorzystałem zestaw laserowy. Zrezygnowałem z części wydrukowanych na rzecz farby olejnej van Gogh'a.

Kolejny element wyposażenia pokładu dziobowego to chyba dzwonnica (ma dzwon, to chyba tak się nazywa...?, nie wiem...) też zrezygnowałem z kilku "standardowych" części. Dzwon zrobiłem z wycinanki, dołożyłem obręcz z kleju magic i pomalowałem na złoto ( vallejo color 70.801):

i tak wygląda:

i kilka zdjęć dziobu

Następne to armaty na pokładzie głównym.

No to można się wyżywać.
PZDR

--

21-02-22 20:24  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
TLB 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 8

- 3

Witajcie,

no to jedna armata z...64 skończona. - 2,5h roboty, ale wiadomo jak coś się składa z xx elementów, to schodzi. następne pójdą szybciej pewnie. Ale do sedna. Zrezygnowałem z "standardowych" oklein bo na wnętrze lawet by nie wystarczyło i pomalowałem farbą olejną tak jak wcześniejsze lawety
I o to efekt.

i na pokładzie

Na koniec dwa pytania do znających się na rzeczy:
1. Jak były mocowane, armaty na rosyjskich żaglowcach? bo w necie znalazłem tylko angielskie i nawet hiszpańskie trafiłem.
2. Co to jest za siatka na burcie i z czego najlepiej taką wykonać?

PZDR

--

10-03-22 11:22  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
Siwy   

Ta siatka służyła do tego, że wrzucano w nią przed bitwą zwinięte hamaki, co w pewnym stopniu chroniło załogę przed ostrzałem z broni palnej i ew. przed kartaczami. Siatka powinna być podwójna, czyli dwie równoległe sieci obok siebie, aby hamaki się w niej trzymały.

Najlepiej to zrobić z białej moskitiery, ja bym lekko ją poszarzył. Zwróć uwagę jaki kształt oczek ma moskitiera.

Możesz rozważyć, aby jej nie wykonywać, gdyż była ona demontowana. Przymierz sobie i zobacz czy okręt nie będzie ładniej się prezentował bez niej.

--

Post zmieniony (11-03-22 10:06)

12-03-22 20:40  Odp: [R] Trzech Hierarchów - Bumażnoje Modielirowanie, 1:100
TLB 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 7
Galerie - 8

- 3

@Siwy, dzięki za wyjaśnienie. Myślałem, że to jakieś podniesienie burt, jakiś ochrona przed, tylko się nie śmiejcie, wypadnięciem. Jeżeli to nie konieczne jak piszesz to chyba odpuszczę.

Tak na marginesie to od 17 dni jakoś nie mam ochoty robienia niczego rosyjskiego.
Su-34 co robiłem z plastiku schowałem do szafki i jakoś marne szanse, żebym powrócił do niego.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 5 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 

Fatal error: Cannot redeclare addgetpostvars() (previously declared in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php:55) in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php on line 63