SOWA
Na Forum: Relacje w toku - 3
|
Witam w relacji z budowy pancernika Bismarck.
Nie wytrzymałem i postanowiłem założyć relacje, choć miałem zamiar zrobić to po skończeniu kadłuba.
Nie będę rozpisywał się na temat okrętu i modelu, ponieważ było już kilka relacji z budowy Bismarcka i zainteresowani są zorientowani.
Kilka założeń co do budowy i relacji:
-model będzie waloryzowany (malowanie, toczone lufy, deskowany pokład-grawerowany fornir, etc.)
-relację będę aktualizował po skończeniu danego etapu (np.: kolejna odsłona nastąpi po skończeniu kadłuba)
-będzie to raczej długa niż krótka relacja:)
Ktoś kiedyś napisał "każdy modelarz musi skleić Bismarcka"... więc kleje
A tym czasem zaczynam:

Pokład jest kserem wycinanki i służy jako roboczy, po skończeniu kadłuba będzie przyklejony fornir.

Szkielet z lasera sklejony wikolem i zapiankowany pianką niskoprężną

Po wyschnięciu pianka została wstępnie skrojona nożykiem a następnie wyszlifowana papierem ściernym 60, mniej więcej jakieś 2/3mm poniżej wręg.
Kolejno nałożyłem szpachlę z włóknem szklanym na równo z wręgami, tak aby uniknąć szlifowania.

Kolejno nałożyłem szpachlę uniwersalną (NOVOL) i zaczęło się szlifowanie i szpachlowanie i tak kilkukrotnie.
Największe zadziory papierem 60, potem 100, 180

W momencie kiedy uznałem, że już coraz słabiej widać nierówności w ruch poszedł podkład. I tak na zmianę podkład szpachla.
Po doprowadzeniu poszycia dna jako tako uznałem, że już czas przykleić pokład i szpachlować burty.
Burt nie będę wypełniał pianką, tylko zrobię coś w rodzaju podposzycia cofniętego względem wręg jakieś 2 mm, powstałą przestrzeń wypełnię szpachlą
I to by było tyle na ten moment.
Pozdrawiam
Tomek
--
W budowie: AKAGI / BISMARCK / ET22
|