FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok bez stronicowania (rolka)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 1 z 11Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 
28-06-13 21:35  [R/G] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 6

- 3

GALERIA
..................................................................................

Koga będzie miała brata :)
Kolejna prosta łajba z żaglem, którą zamierzam wykonać to Holk Gdański z MM autorstwa Patryka Zuzańskiego. Mam z nią swoje porachunki, gdyż już dwa razy do niej podchodziłem i albo skaszaniłem szkielet, albo poszycie. Do trzech razy sztuka!

Jakiś czas temu zlepiłem szkielet, zapiankowałem i zostawiłem, bo bardziej kręciła mnie budowa kogi. Niestety ostatnio dość mocno skaleczyłem się w palec i nie bardzo mi idzie drobnica pokładowa na kodze, więc zabrałem się za szlifowanie Holka, bo do tego wielka precyzja nie jest potrzebna.

Tak wyglądał "pancerny" szkielet z tektury 2 mm:

A tak wyglądał po zapiankowaniu (wiem trochę przesadziłem):

Pianka posłuży jako podposzycie, na które będę naklejał poszycie właściwe, ale najpierw czeka mnie trochę szlifowania i szpachlowania.

Holka oczywiście będę chciał trochę zwaloryzować. Na pewno zrobię pokład z forniru, drewniane maszty i płócienny żagiel. Co do reszty - to się zobaczy...

-------------
edit: Na prośbę kolegi FloggerB uzupełniam post o zdjęcie okładki:

Post zmieniony (31-05-17 16:29)

Odpowiedz na tę wiadomość 

28-06-13 21:42  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
MAREK 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 17

- 11

Witaj , będę tu zaglądał i kibicował , pozdrawiam MAREK .

28-06-13 23:56  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Ojojoj :D życzę powodzonka, poczyniłem go i była to sama przyjemność. Jeden element tylko sprawil mi kłopoty coś z kasztelem dziobowym musiałem sztukować, zajrzę jutro do instrukcji i dam znać.

--
"Życie to odrobina więcej niż ta woda,
chleb.
Mamy marzenia, którym tylko śmierć
może położyć kres." Bob One

29-06-13 22:47  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

Nigdy nie bawiłem się w piankowanie i szpachlowanie kadłubów. Jak to możliwe że tyle tej pianki i nie wykrzywiło wręg? Widziałem jak wklejają gotowe kawałki poucinane już po zaschnięciu. Która metoda pewniejsza?

--
Model udany, to model który sprawił nam przyjemność i nauczył nas czegoś nowego

29-06-13 22:53  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
Borek 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Witam.
Hastur życzę powodzenia w budowie. Szkielet całkiem obiecujący. Nie chcę zgrywać mądrali gdyż modelarz ze mnie marny, ale spróbuję zachęcić Cię do użycia forniru. Efekt będzie o niebo lepszy niż karton. Życzę powodzenia:)

Post zmieniony (29-06-13 22:53)

29-06-13 23:04  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Trzymam kciuki i podglądam.

--
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.

29-06-13 23:37  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 6

- 3

Dzięki za wsparcie koledzy :)

Paweł, piankowanie jest bardzo proste. Spróbuj a zobaczysz. W tej metodzie najbardziej upierdliwe jest szlifowanie pianki (które generuje sporo męczącego pyłu) oraz zalepianie szpachlą co większych dziur po pęcherzykach powietrza w piance..
Ten szkielet jest podklejony na tekturze 2 mm, więc sam w sobie jest pancerny. Elementy szkieletu zostały wzmocnione CA i "pospawane" wikolem na łączeniach. Ale tak naprawdę to wszystko nie jest konieczne, gdyż pianka niskoprężna, zawsze uchodzi w stronę wolnej przestrzeni (dlatego tyle jej wylazło bokami) i nie oddziaływuje bardzo silnie na sam szkielet.

Borek, nie kuś, nie kuś :) Jam jest kartoniarz i fornir dam tylko na pokłady. Poza tym poszycie tutaj nie jest zaprojektowane jak w innych żaglowcach na zasadzie podłużnych "planek" tylko takie jak we współczesnych okrętach, co utrudniło by sprawę z fornirem.
Może kiedyś...

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

30-06-13 17:41  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
Kefas93 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

- 2

Obejrzałem, sprawdziłem: element 15 (rys.4) okazał mi się za krótki w poprzek przy kasztelu dziobowym ale to raczej ja coś schrzaniłem... Ogólnie dobrze zaprojektowany. Pamiętam, że poszycie pasowało mi idealnie.

--
"Życie to odrobina więcej niż ta woda,
chleb.
Mamy marzenia, którym tylko śmierć
może położyć kres." Bob One

21-07-13 21:10  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 6

- 3

Nadal skupiam się na kodze więc dzisiaj tylko mała aktualizacja.

Ano pozbyłem się nadmiaru pianki i poszpachlowałem co większe dziury. Na resztę machnąłem ręką bo i tak ma to być tylko podparcie dla poszycia z kartonu.

Wręgi nieco zjechane, bo musiałem je sfazować na dziobie i rufie. Bez tego przy 2mm szkielecie na bank wylazłyby żeberka. Przy klejeniu poszycia doszlifuje się "pod wymiar"...

--

Post zmieniony (23-03-14 20:17)

22-01-14 13:44  Odp: [R] Holk Gdański z 1400 r. - MM 3/2003, 1:100
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 6

- 3

Po wielu zawirowaniach życiowych czas powrócić do klejenia Holka.

Na rozruszanie paluchów po przerwie zrobiłem podstawkę :)

Kolor pokładu proponowany przez MM jest dla mnie nie do zaakceptowania, wiec postanowiłem zrobić go podobną metodą jak w kodze, zwłaszcza że docelowo łajby mają stać obok siebie. Na razie wygląda to tak:

Idealnie nie jest, ale chyba lepiej niż w standardzie...

PS.
Dawno nie korzystałem z imageshacka i widzę że się coś tam pokaszaniło. Szukam nowego hostingu do zdjęć.

Post zmieniony (23-03-14 20:21)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Widok z podziałem na strony: strona 1 z 11Strony:  1  2  3  4  5  ->  => 

Fatal error: Cannot redeclare addgetpostvars() (previously declared in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php:55) in /home/konradus/domains/konradus.com/public_html/forum/common.php on line 63