FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
12-09-11 22:50  [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Grupa: GEKO

Witam,

Na warsztat trafił kolejny model, który wygrał wybory, chociaż nigdy nie był murowanym faworytem:-) Panie i Panowie - oto on:

Radziecki czołg pływający T-38 autorstwa Jurka Janukowycza wydawnictwa MODELIK. Decyzja taka a nie inna zapadła z kilku powodów:

1. Model jest jednokolorowy (prawie)
2. Pozostało mi trochę gotowych ogniw z budowy T-37, a jak wiadomo gąsienice w tych czołgach były identyczne.
3. Przypadkowo znalazłem farbę idealnie pasującą do koloru wycinanki (dla zainteresowanych jest to Pactra A35 (FS34151)
4. Zamiłowanie do wczesnowojennego szkaradztwa:>

Innymi słowy - podobał mi się:-)

Zacząłem, podobnie jak poprzednio, od ogniw gąsienic. Gotowych miałem już ok. 30 sztuk, pozostało więc do zrobienia jakieś 150. Ponieważ miałem już projekt gotowy, pozostało tylko wydrukować i zabrać się do pracy.

Kilka dni zajęło mi wydziobanie tego, co na zdjęciu. Wena z Ha-Go nie opuściła mnie jeszcze - na szczęście:-)

Aby się nie zachlastać na amen zabrałem się za kadłub.
Uprzedzę kolejne zdjęcia - szkielet to porażka.

Wiedziałem, że coś się święci, po pierwszych przymiarkach.

Wszystkie wręgi szkieletu były za wąskie o ok. 1 mm, gdyż poszycie miało nieco ponad 72 mm.

Trzeba było zrobić to po swojemu, tym bardziej, że:

Boczne ściany wanny były również większe o 1 mm od swoich "szkieletowych" odpowiedników.

Po zmniejszeniu szerokości wręg W2, W3 i W4 o 1mm, przyłożyłem je do bocznych ścian szkieletu:

Z jednej strony OK...

...z drugiej już niekoniecznie. Podkleiłem więc boczne ściany wanny na tekturę i rozpocząłem budowę kadłuba.

Pozostałe wręgi wykorzystałem analogicznie jak poprzednie 3 - zwęziłem je i udało się uzyskać coś konstruktywnego.

Oklejanie kadłuba czas zacząć...

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / StuG Ausf. F

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

Odpowiedz na tę wiadomość 

12-09-11 22:54  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

I Grzes znowu jakas popierdolke rozgrzebuje... I znowu trzeba bedzie go z lupa ogladac :D

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

12-09-11 23:08  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 10
Galerie - 29

- 11

Sztugens!Sztugens!Sztugens!Sztugens!Sztugens!Sztugens!

Fajniusi czołguś, mam go ale sie go pozbędę, niedługo zobaczycie w jaki sposób;)

--
GEKO member

KLEJĘ MODELE DLA POCZĄTKUJĄCYCH

12-09-11 23:17  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
And 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 1

Grzesiu parkinsona pora odłożyć na półkę i do roboty

--
Na morzach i oceanach NAGATO 1:200 | KING GEORGE 1:200 | ZARA 1:200 | TAKAO 1:200 | HOOD 1:200 | KAGA 1:200 | LONDON 1:200 | VICTORY 1:96 | WARSZAWA 1:200

12-09-11 23:23  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 20
Galerie - 25

- 44

Grześ, jesteś wariat... i niech tak zostanie. Chętnie obejrzę kolejną Twoją relację. Po tym co wyczyniałeś z Ha-Go rozumiem, że ten model też będzie odpowiednio ubrudzony? Może zrobisz go "świeżo" po wyjechaniu z wody? Podwozie czyste a tylko górna część kadłuba trochę przybrudzona?

--
http://messer.cba.pl

13-09-11 00:03  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Jurgen 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 7

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

Wydawnictwo: 
Zapowiedzi i nowości

Witaj!

Stug- na początku zapraszam Cię do mojej dawnej relacji z klejenia surówki tego modelu, ale zapewne już ją widziałeś - http://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=127398&t=127398&filtr=0&page=1

Zaskoczyła mnie wielce kwestia niespasowania szkieletu z poszyciem. Wprawdzie już nie pamiętam samego procesu klejenia tego modelu (a było to prawie 5 lat temu) to jednak coś mi się pamięta, że musiałem poprzycinać poszycie, aby zgadzało się ze szkieletem. Boli mnie wielce, że jednak nie naniosłem tych poprawek do projektu. Różnica wynosi ok. 0.8 mm na stronę. Na swoich zdjęciach zauważyłem także to:

podczas klejenia testowego wręgę W4 musiałem cofnąć, aby pokryła się z burtami. Widać to na podłodze - stare wycięcie na wręgę. Musiałem nie nanieść tych poprawek do projektu. To oczywiście mój błąd. Dlatego u Ciebie wręga niepasowała do burt, jeśli mierzyć względem podłogi.

Mam również nadzieję, że model dotrwa do końca procesu klejenia i że zobaczymy kolejny mistrzowski czołg w Twoim wykonaniu. Oby nie było dalej błędów w opracowaniu, za które z góry przepraszam. Służę oczywiście dalszą pomocą.

--
Pozdrawiam, Jerzy 'Jurgen' Janukowicz

http://jerzyjanukowicz.pl
http://sklej-model.pl Autorskie wydawnictwo

13-09-11 00:13  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Messer - Na razie to początek (jak widać), więc każda opcja jest możliwa:-)

Jurgen - Budowa dotrwa do końca, spokojna głowa:-) Moje gąsienice na przykład idealnie pasują do kół napędowych, które jednak powinny mieć po jednym zębie więcej:-) Ale tego nie będę ruszał, może nikt nie zauważy:D

Problem z wręgą W4 to oczywiście drobiazg, jeśli stosujemy starą modelarską zasadę "3 razy przymierz", natomiast za mały szkielet to już babol, ale powiedzmy, że nie będe Cię na razie przypalał żywym ogniem, jak onegdaj imć Kuklinowski Kmicica i na odwrót:> Za wszelką pomoc natomiast z góry dziekuję:-)

--
StuGu

Relacja/galeria - ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

13-09-11 09:00  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

A może wsadziłbyś od czasu do czasu jakiegoś babola bo te ochy i achy to trochę nudne się robią. :-)))

--
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.

13-09-11 09:09  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Brawo ten Pan!
Z najwyższą przyjemnością popatrzę na Twoja pracę! Tylko nie rób długich przerw... ( słowa te mówię także patrząc w lustro...;-) ).

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

13-09-11 09:29  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
gienek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1

Fajny ten ruski.... Tylko taki mały....

--
gienek

13-09-11 09:33  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Maverick 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Galerie - 5

Pięknie wyglądają te gąski!

13-09-11 18:23  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
mrówka 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 17
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 0

Pogapię się i ja z przyjemnością.Pewnie coś ciekawego wypatrzę z Twojego warsztatu.

--
////////////////////////////////////////////////
https://www.facebook.com/Modelarstwo-kartonowe-wgBeaty-338001226312995/
Zapraszam na moją stronkę.

13-09-11 21:59  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Kwiatek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 5

Uwielbiam małe, ruskie i na gąskach :)

--
Malowaniu modeli mówię głośne TAK ;-)

Zakończone: T-40, Przodek
Nowe: T-26, Monitor "Warszawa"

13-09-11 22:31  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Okleiłem kadłub... No prawie:-)

Ale po kolei.

Porozcinałem wszystkie elementy poszycia zgodnie z liniami podziału blach. Dostarcza to pewnych stresów, bo minimalnie krzywo przyklejona część nawarstwia problemy z przyklejeniem kolejnych z nią sąsiadujących:-) Ale udało się... Jako tako:>

Na tym etapie najtrudniejszym elementem do wykonania była płyta czołowa wraz z włazem/wizjerem kierowcy. Jurek zasugerował się chyba modelem plastikowym, gdyż proponuje podkleić cz. 5a brystolem.

Jest to błąd, gdyż w T-38 ten właz nie wystawał poza powierzchnię płyty pancernej (w modelu cz. nr 5).

Tak to wyglądało w oryginale.

Postanowiłem wyciąć więc otwór w części 5 i wkleić tam cz. 5a.

Niestety, nie za bardzo pasowały do siebie te dwa elementy. Musiałem skorzystać z zapasu koloru.

Warto zwrócić uwagę jeszcze na sam wizjer. W modelu ma on ok. 1 mm szerokości i jest za długi (zdjęcie powyżej). Postanowiłem również to poprawić.

Na razie wygląda to szpetnie, a zdjęcia w świetle lamp halogenowych wywlekają wszystkie paprochy jakich nikt nie widzi:> Ale sam kształt i wielkość jest już lepszy.

Przy okazji chciałbym Jurkowi zwrócić uwagę na drobną, ale nieco irytującą sprawę.

Dwa identyczne elementy 4a są umieszczone na arkuszu nieliniowo, prze co trzeba więcej machać nożem i linijką:> W tym wypadku to drobnostka, ale przy wielu identycznych elementach mogłoby być już frustrujące:>

Tak to wszystko wygląda w kupie:-) Przez własne przeróbki szkieletu miałem delikatne problemy ze zgraniem otworów na wieżę, ale w końcu jakoś się udało.

--
StuGu

17-09-11 12:07  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Chciałem już lecieć z robotą dalej, ale po wnikliwej analizie tego, co wyszło poprzednio, zdecydowałem oderwać i wywalić przednią płytę. No, prawie całą - zostawiłem tylko właz z wizjerem.

Powód takiej reakcji?
Element przedniej płyty pancernej był za krótki o 1 mm na szerokość, skutkiem czego było niedopasowanie go do boku wanny jak i do ściany bocznej obudowy stanowiska mechanika-kierowcy.

Z zapasu koloru wydziergałem więc płytę przednią na nowo - teraz prezentuje się lepiej. Dodałem też wzmocnienia włazu inne niż zaproponował Jurek. Ale, żeby nikt mnie nie posądził, że fantazjuję, żeby tylko zrobić inaczej niż autor, dodałem obok zdjęcie z epoki:-)

Zmieniając wymiary przedniej płyty, dodałem sobie trochę roboty w postaci wymiany pewnych elementów obudowy stanowiska kierowcy z włazem górnym na czele.

Właz został poszerzony, a brzegi obudowy okleiłem cienkimi paseczkami kartonu, by emitowały grubość ścianek, które w praktyce są o wiele potężniejsze. Wykonałem również zawiasy zmieniając odrobinę ich kształt.

Z rozpędu zrobiłem również osłonę chłodnicy, jeszcze bez wlotu powietrza... ale to jest część do zrobienia w następnej kolejności.

Po doklejeniu włazów i włazików różnej maści "czołg" wygląda teraz jak powyżej:>

--
StuGu

17-09-11 12:47  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Nie wiem o co chodzi...jakościowo to stary StuG, a szybkościowo jakiś całkiem nowy StuGu. Ta sama osoba czy dwie różne? ;)

--
-------------------------------------------------------------
VW´s don´t drop oil. They just mark their spot
VW nie kapią olejem. One znaczą swój teren.

17-09-11 12:52  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 10
Galerie - 29

- 11

Nie wiem StuG bierzesz, ale bierz tego więcej:)

--
Widze że Stary STUG umarł... a teraz jest NOWY STUGU!!!

Post zmieniony (17-09-11 12:58)

17-09-11 23:43  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Roland 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 4
Galerie - 3

I kolejny genialny model się szykuje. O efekt końcowy się nie martwię:)

Za Revanem: i podziel się tym z kolegami :D

18-09-11 00:08  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Sprudin 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

StuGuuu....StuGuuuu...!!! Ale StuGuuuuuuuu..!!!! Coś taki pospieszny, a? Czyżbyś zamierzał DWIE konserwy do Przeciszowa zabrać? (Twojego zakutego łba nie liczę ;) )

Pozdrawiam!!

--
Hope is the first step on road to disappointment.

18-09-11 00:50  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Wolno - źle! Szybko też źle... Wam ciężej dogodzić niż starej babie:>

Ale spróbuję i pokażę, co udało mi się wykonać jeszcze dzisiaj, mimo 2 półfinałów siatkarskich ME:-)

Tak jak mówiłem, następny w kolejce czekał wlot powietrza, a właściwie sama lazarusowa siateczka w cienkiej obudowie:-) Błędem projektu są wzmocnienia poprzeczne na zewnątrz. Szperanie w materiałach utwierdziło mnie w przekonaniu, że były to wewnętrzne przegrody. Odciąłem więc te trzy paski i wkleiłem od środka.

Z zaskoczeniem przyjąłem fakt, że zrobiłem jeszcze pokrywę baku paliwa:-) To dość ciężki element, z powodu niezbyt dokładnych listków zaokrąglonych narożników. Udało mi się coś z tego wyrzeźbić, aczkolwiek na koniec wywaliłem szkielet i jedną z dwóch podstawek tego elementu. 2 mm to chyba za dużo, właz miałby wtedy tą samą wysokość co poprzedzający go element, a to - jak wiadomo - nieprawda:-)

Ja nie chcę krakać, ale jeszcze dwa drobne elementy na włazach i zaczyna się podwozie:>

--
StuGu

18-09-11 10:13  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Faajnie.
Szczególnie podoba mi się ta zaokrąglona pokrywa. Ja wciąż czuję przed czymś takim respekt... A tutaj - profeska!

P.S. Coś mnie chyba ominęło, bo nie wiem ,dlaczego taka "zmiana " nick'a...?
No i dziękuję za "pochylenie się" nad moim postulatem skrócenia przerw między odcinkami ! ;-)

--

Mam profil na FB.

18-09-11 22:38  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
szebi 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 10
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Przepraszam za przeoczenie ;) Obiecuję mocne postanowienie poprawy, być może w ostatni piątek miesiąca ? :)

Model jak zwykle powstaje w Twoim niepowtarzalnym stylu.

Pozdrawiam
szebi

--
Stocznia w Kure szykuje się do prac....
GG: 2022578

19-09-11 01:26  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 35

- 4

StuG sprinter? Tfu StuGu. A mnie się nie podoba Wasza... 5:26' http://www.youtube.com/watch?v=W-1wLLx9zyk&feature=related

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI & LANCISTI

29-09-11 16:13  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Po przeciszowskich wojażach stojących pod znakiem korków i cycków, powracamy do rzeczywistości:> A ta jest okrutna - robota nie zając, nie ma sierści i kulki na tyłku:>

Zacząłem sposobić się powoli do układu jezdnego, ale przedtem musiałem wykonac jeszcze kilka elementów :

Cz. 12 jest ogólnie za krótka, więc jej prawie wszystkie części składowe musiałem zrobić na nowo.

Wykonałem tez reduktory burtowe, przerabiając je nieco i wyposażając w śrubki. To samo, jak zresztą widać, zrobiłem z górnymi powierzchniami pancerza. Śrubki były tylko tam, nie licząc oczywiście pojedynczych sztuk na innych elementach. Wanna kadłuba będzie już tradycyjnie nitowana.
Dorobiłem także nieistniejący w opracowaniu falochron.

No i tradycyjnie rzuty ogólne:-)

--
StuGu

29-09-11 16:20  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Sprudin 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Nie masz chłopie serca ani litości :) :) :)

--
Hope is the first step on road to disappointment.

29-09-11 16:31  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

No a gdzie "babol" co prawda jedna śrubka bardziej kwadrat przypomina niż sześciokąt ale niech Ci będzie i tak jest ładnie. :-)))

--
STEP BY STEP

29-09-11 17:49  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
And 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 1

Grzesiu pomacamy w piątek czy jeszcze nie. Bardzo ładnie Ci to wychodzi.

--
Na morzach i oceanach NAGATO 1:200 | KING GEORGE 1:200 | ZARA 1:200 | TAKAO 1:200 | HOOD 1:200 | KAGA 1:200 | LONDON 1:200 | VICTORY 1:96 | WARSZAWA 1:200

04-12-11 11:04  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Na początku przepraszam mojego osobistego teoretycznego urologa Mariusza za zwłokę:-)

Zbyt szybkie tempo nie było jednak dobre dla mojego organizmu i budowa lekko utknęła:>
Ale po przezwyciężeniu trudności i wybiciu wszystkich mącicieli i reakcjonistów, ponownie zakasałem rękawy.

Zrodziło to pewne trudności, gdyż z tych rękawów wystają łapska, które nie dość, że się trzęsą, to jeszcze przez dłuższy czas nic nie wykonując z celulozy - zgrabiały zupełnie jak staremu dziadowi:>

Ale do rzeczy:-)

Zająłem się zespołem śruby i steru, czyli bambetli służących do poruszania konserwą po wodach wszelakich:>

W projekcie Jurka wyglądało to wszystko tak, jak poniżej (zdjęcia z jego relacji budowy surówki).

No to zacząłem dłubać.

Wyszło mi na początku coś takiego. Osłonę mechanizmu sterowania płetwą wykonałem początkowo jak nakazuje instrukcja, ale coś mi świtało, że z podklejeniem poszczególnych części to coś jest nie tak.

Materiały zdjęciowo-rysunkowe potwierdziły te przypuszczenia. Oczywiście jak durny najpierw robię, potem sprawdzam i tak mam wyrobione więcej roboczogodzin:>

Porównując te materiały ze zdjęciami surówki i tym, co mi wyszło, zdecydowałem się wywalić wszystko i zrobić wszystko od początku, przerabiając praktycznie wszystkie elementy, z których najbardziej rzucającymi się w oczy są zmienione kształty łopat śruby. Drobnicę wykonałem od podstaw.

Po trzech wieczorach babrania się i przełamywaniu starczej niemocy paluchów wyszło mi coś takiego:> Pewnie można było zrobić to o wiele lepiej, schludniej, ale i tak cieszę się, że wyszło to, co jest:-)

Postanowiłem pójść za ciosem i wykonałem inne drobne elementy na kadłubie.

Uchwytów na płycie silnikowej (ruchomych, a co! :-P) nie było w opracowaniu, podobnie jak przedniego uchwytu holowniczego. Drobnostka służąca do otwierania włazu mechanika-kierowcy też była nietęgim wyzwaniem, a jeszcze jedna taka czai się na wieży:>

Tradycyjnie kilka ujęć całości. Zapomniałem dodać na początku, że zanitowałem cały kadłub - ale to pewnie da się zauważyć.

--
StuGu

04-12-11 12:29  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 13

- 7

No kurna , nareszcie się coś ruszyło . A już myślałem że relacja padła . ;-)

Pozdrawiam

Jańcio

HEY HEY !

05-12-11 10:41  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Powiem Ci jedno:
Twoja relacja działa na mnie jak lekarstwo ; jak widzę te wszystkie cudeńka na zdjęciach popadam w błogostan...
Dobrze,że niezbyt często "wrzucasz" kolejne "działki"... Bo bym się uzależnił... ;->

Uznaję zatem nas za obopólnych terapeutów ;-)

--

Mam profil na FB.

05-12-11 20:56  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Andreas 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Mi także sie podoba , jest śruba i ster czyli masz sie czym bawić w wannie ,żółta kaczuszka idzie w odstawkę :):)

--
Wilki nie przejmują się tym co mówią i myślą o nich barany.

06-12-11 21:09  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Krótki wpis - bohaterem dnia zostaje tłumik wydechu:-)

Lekko go przerobiłem - tylna sciana została wepchnięta do środka, część stożkową musiałem powiększyć, gdyż oryginalna miała mniejszą średnicę niż część walcowa:> Końcówkę tłumika podziurkowałem, ale średnio to wyszło - za mało miejsca, za duże dziury:-) Część rury wydechowej wychodzącej z komory silnika zrobiłem sam - miała zły kształt i nie powinna być w osi symetrii tłumika. Do podpory dodałem część ze śrubkami łączącą ją z kadłubem.
Całość przyprószona, acz farfocle chyba jeszcze zlikwiduję, bo wygląda, jakby dostała w twarz piaskiem:D

--
StuGu

06-12-11 21:22  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Ten tłumik to jakiś złomowy, nie dało się wygrzebać jakiś porządny z nierdzewki.

--
STEP BY STEP

24-09-12 19:26  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Czasu od ostatniej aktualizacji minęło wiele. Usprawiedliwienia brak, więc wezmę dzisiaj sławne swego czasu w placówkach oświatowych "NP":-)

Trochę czasu zajęło mi żebrowanie ogniw i ich malowanie.

Najwięcej tego czasu zżarły jednak próby zabrania się do roboty po długiej przerwie:-) W tej chwili gąsienice czekają jeszcze na zęby wewnętrzne, ale wykonam to chyba dopiero po skończeniu układu jezdnego.

A propos układu jezdnego...

Dawno, dawno temu, w odległej galaktyce, zacząłem wykonywać koła napędowe. Wspomniałem już, że nie mają one jednego zęba, ale nie czepiajmy się już:>
Zrezygnowałem jednak z zewnętrznych okręgów (bo ich na zdjęciach oryginałów nie wypatrzyłem), za to wkleiłem je po wewnętrznej stronie kół, by wzmocnić konstrukcję. Osie trzeba będzie przerobić, bo miały większą średnicę niż te w opracowaniu. Poza tym owe ośki gdzieś mi się zapodziały :>

[KOŁA JEZDNE]

Jak sama powyższa nazwa wskazuje, zaczęła się tutaj ostra jazda :-)
Po analizie modelu, rysunków i zdjęć doszedłem do wniosku, że koła jezdne są za duże - ściślej mówiąc - mają zbyt dużą średnicę. Nigdzie nie znalazłem informacji, ile tak naprawdę ona wynosiła w rzeczywistości, ale zdaję się, że była to wartość bliska 40 cm.

Gdy już powyższe zagadnienie nie powodowało u mnie bezsenności, zabrałem się ochoczo za wycinanie obręczy, a następnie felg.

I tutaj dałem ciała - i to dwa razy:-)

Na początek zdjęcie oryginału.

To jest akurat koło napinające, ale w T-38 jezdne są identyczne, a na tym zdjęciu najlepiej widać całość.

Wyciąłem więc ochoczo wszystkie otwory ulżeniowe w "felgach".

I tutaj pojawił się problem, bo jak widać, kształty tych otworów nie za bardzo się zgadzały. Oczywiście stwierdziłem to po fakcie:>

Cóż było robić - trzeba było zaprojektować sobie te części.

Chwilę to trwało, już były trójkąty z zaokrąglonymi wierzchołkami... Wyciąłem więc wszystko znowu. Rzut oka na powyższe zdjęcie... i uśmiech z mordy zszedł:>
Ale za to co się narobiłem to moje:-)

W końcu przysiadłem jeszcze raz nad "projektem" i w końcu - za trzecim razem - wyszło to, co miało wyjść:-)

Osie kół będę musiał nieco zmniejszyć, natomiast felgi pomalować niestety. Zgubi się to przy brudzeniu:-)

Kolejnym etapem było zaglutowanie i oszlifowanie bandaży oraz wycięcie cieniutkich pierścieni wewnętrznych na koła.

I tak to się prezentuje. Po raz pierwszy użyłem do zaglutowania rzadkiego kleju CR - wcześniej w grę wchodził wikol. Efekt szlifowania podobny:-)

[WIEŻA]

W tzw. międzyczasie, już dość dawno, wykonałem wieżę - jeszcze bez uzbrojenia.

Tutaj również pewne rzeczy zmodyfikowałem. Przede wszystkim właz nie jest wypukłym elementem, a jarzmo km-u jest bardziej zbliżone do oryginału. O reszcie drobnostek nie będę wspominał:-)

--
StuGu

24-09-12 19:40  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Mnie to najbardziej interesuje - czy będę mógł T-38 podziwiać podczas delektowania się bigosem. :-)

--
STEP BY STEP

24-09-12 20:04  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

OSTOJA - jeśli społeczeństwo aż tak się tego domaga, to mogę ewentualnie przywieźć te ochłapy:-)
Na "podziwianie" całości nie ma szans:-)
Zresztą ja już dostałem dyplom:-)

--
StuGu

24-09-12 20:29  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Krystian 

Na Forum:
Relacje z galerią - 39
Galerie - 31

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 3

Oj tam, sobota wieczór stadko kartonoholików na głodzie modelarskim warsztaty w pogrupach na niedzielę rano będzie gotowy ;-]
A tak poważnie to dopieszczona konserwa się szykuje.
Pozdrawiam.

--
First comes smiles, then comes lies. Last is gunfire

ŁSM

24-09-12 21:00  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
lipa 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1

Wygląda to bardzo dobrze, ładnie prezentuje się tłumik. A całość wygląda świetnie. Będę śledził. Pozdrawiam!

--
Jan

W budowie: Fokker e.V

W kolejce: Hawker Hurricane od AH, P-51B od AH, PZL P.11c od AH

Skończone: I-16

24-09-12 21:02  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

Taaa... Albo Grzes ma taki czasozaginacz, jak Krystian :D Mnie juz nic nie zdziwi, a do piatku jeszcze kawal czasu...

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

28-09-12 10:20  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 10
Galerie - 29

- 11

O Strug struga! Jak to się stało że przegapiłem dwa wpisy..

--
GEKO member

28-09-12 10:38  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Stug napisał:
...mogę ewentualnie przywieźć te ochłapy:-)

Przywieź, dorzuci się do bigosu. :-)))

--
STEP BY STEP

29-09-12 19:08  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Michał 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Ty lubisz takie maluchy ;-) ale fajnie Ci one wychodzą!

Może chwyciłbyś coś większego? ;-) np. Karla

--
Pozdrawiam!
Michał

06-10-12 13:29  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Najsampierw muszę skończyć tego malucha:-)
A Karl? Raz, że jest wielki i gruby, a dwa, że mnie nie kręci... jak w życiu:>

Skazani więc jesteście na relacje z budowy robactwa wszelkiej maści:>

Ale jedziemy dalej, bo zima idzie:-)

KOŁA JEZDNE

Bandaże kół jezdnych zostały potraktowane farbą koloru asfaltu, natomiast do kół dokleiłem cieniutkie pierścienie, które dokładniej były pokazane w poprzednim wejściu antenowym.

WÓZKI

Kół nie mogłem jeszcze wyposażyć w żeberka i osie - trzeba najpierw skleić wózki, by ustalić długość tych ostatnich.

Elementy, do których przymocowane będą koła, wyglądają w wycinance następująco:

Rozwiązanie w zasadzie prawidłowe, ale trudno uzyskać dobre efekty - nie mówiąc o stosie siwych i wyrwanych włosów przy pracy:>

"Dwa modele temu" (T-37) pokazałem już, jak można je uplastycznić. Tutaj chciałem uzyskać podobny efekt, acz droga do tego była nieco dłuższa.

Z części 30 i 31 wyciąłem wszystko, co białe w środku, nie tylko oznaczone literą "W". i podkleiłem zapasem koloru.

Jeden element z zapasowej wycinanki posłużył za kopyto (podklejone dwoma warstwami kartonu), natomiast druga część pomocna była w wyznaczaniu otworów ulżeniowych.

Potem, nieco rozcieńczonym BCG, potraktowałem białe pola i delikatnie wytłaczałem końcówką pędzla.

Wyszło coś takiego. Zachęcająco:-)

[EDIT 7.10.2012r.]

Okleiłem pokazane elementy odpowiednio przygotowanymi paskami (wycinankowe są za szerokie), wcześnie je retuszując.
Najpierw przyklejałem je BCG, ale szybko zorientowałem się, że superglutem będzie mi szybciej szło:-)
--
StuGu

19-11-12 16:48  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Jakiś leń i niemoc mnie znowu dopadły:-)
Są na ten temat różne spiskowe teorie, aczkolwiek wszystkie nieco mgliste i wybuchowe:-)

W każdym razie udało się wreszcie dokończyć koła jezdne i napinające. No prawie - bandaże muszę jeszcze potraktować matowym lekierem, a na końcówkach osi dokleić jakieś bambetle:-)

Osie i żeberka usztywniające wykonane własnym sumptem - wymusił to zmieniony kształt otworów ulżeniowych. Całość pomalowałem (niestety :-)) - na szczęście farba jest naprawdę bliska nadrukowi w wycinance.

Teraz trzeba poskładać do kupy wózki... i będzie z górki:-)

Pozdrawiam

--
StuGu

19-11-12 22:43  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. To lej lenia i niemoc coby odpadły :) i żeby było czym oko cieszyć na kolejnych zdjęciach relacji.

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

23-11-12 02:04  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Bartek D 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Witam :) "Przekartkowałem" relację i znowu się zrobiłem smutny ... posiadam ten model w wessji 2D...A tu znowu uciąć,dociąć,,przyciąć,zrobić po swojemu :D.Na szczęście znikome ilości,nie to co w moim "T-26" :P ... Swoją drogą super Ci wychodzi...

--
Ale bowiem gdzie jest skarb Wasz,tam będzie i serce Wasze...

10-12-12 00:38  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Ciężko było zabrać się za montaż wózków, ale w końcu poszło :-)

Na początek połączyłem główne elementy parami za pomocą niewielkich, papierowych tulejek. Potem okazało się, że zmiany, których dokonałem, pociągnęły za sobą oczywiście kolejne. Głównie chodziło o elementy łączące wózki z wanną kadłuba.

Najwięcej nowych przekleństw wymyśliłem jednak przy sprężynach:-) Jakoś udało mi się je skleić, chociaż zawsze mogło być lepiej. Gdybym poprzestał na wycinankowym sposobie, byłoby prościej, ale jak zwykle chciałem być bliżej oryginału (jedna sztuka składa się z dwóch odcinków, a nie jednego). A że palce zgrabiałe, szło jak po grudzie. A i wrodzona niechęć do drutologii zrobiła swoje:-)

Ponieważ elementy mocujące całość do wanny musiałem przerobić (w dodatku mogłem skleić na razie tylko ich część), składanie wózków do kupy odbywało się praktycznie w powietrzu. I znowu poleciały w eter ciekawe epitety:-) Aż dziw, że nikt z sąsiadów nie zawiadomił funkcjonariuszy:-)

Udało mi się wyrzeźbić w końcu wózki, które wyglądają na razie jak powyżej. Dorobiłem ponad 30 elementów, na które pewnie i tak nikt nie zwróci uwagi:-) Bez tego pewnie były by już skończone:-) Ale i tak niewiele brakuje.

Bartek - ten model nie jest chyba taki zły, przynajmniej jeśli porównać go z T-26. Jednak to inny autor i mimo, że widać tutaj pewne choroby wieku dziecięcego w projektowaniu modeli przez Jurka, to na pewno nie jest to gniot:-)
--
StuGu

10-12-12 01:29  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

> A i wrodzona niechęć do drutologii zrobiła swoje:-)

Trzeba bylo Grzes po Rajkubowemu zrobic, znaczy sie z papieru :-) Jakbys tak nawinal taka jedna jego szpryche od motocykla w ksztalt sprezyny, to drutu bys nie musial uzywac ;-)

BTW, meczysz tego karalucha, meczysz... Mam nadzieje, ze na Wroclaw zdarzysz...

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Kat

10-12-12 06:20  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
And 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 1

A ja już myślałem Grzesiu iż na forum poza relacjami ze spotkań nic innego nie umieścisz , a tu taka niespodzianka. Jednak coś składasz , pikne to. Ten wpis to taka mobilizacja do dalszej wytężonej pracy ku chwale kartonu.

--

10-12-12 09:08  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Składam prawie cały czas - poza momentami, gdy nie składam:-) Tyle, że akurat jestem na takim etapie, że siedzę godzinami, a efekty są mało widoczne - a bo to jakieś mikro-śrubki czy inne maleństwa są na macie:-)

--
StuGu

10-12-12 09:11  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Eeeee, to wszyscy tak mają, tylko że jednym "idzie" a drugim nie bardzo.

--
STEP BY STEP

10-12-12 11:50  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Andreas 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Nonono Ty naprawdę sie wczoraj zabrałeś za klejenie:)

--

10-12-12 12:07  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Pięknie Ci to wychodzi.
Tęsknię do takich relacji z budowy modelu.
Szkoda,ze Twój leń wymusza tak długie przerwy w aktualizacjach. ;-(

--

Mam profil na FB.

30-03-13 13:00  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Kolejny przestój, ale i kolejny raz strajk został spacyfikowany i lecimy dalej:-)

Dopracowywania wózków ciąg dalszy...

Stalowe liny wykonane z gotowej plecionki średnicy 0,4 mm. Elementy mocujące je do wózków wykonane od podstaw. Dodanych trochę śrub. Pozostały jeszcze części mocujące to całe ustrojstwo do kadłuba.

Ostatnimi czasy długo siedziałem nad gąsienicami i na dzień dzisiejszy są praktycznie gotowe (pozostaje jeszcze dorobienie imitacji końcówek sworzni).

Przygotowałem i dokleiłem zęby ogniw - analogiczna praca jak w przypadku T-37. Malowanie ich przysporzyło mi kolejnych siwych włosów, gdyż do słoika z lekko przyschniętą farbą "wlało mi się" trochę za dużo wody, co spowodowało dośc słabe krycie:-)

Ostatnie kilkanaście ogniw jest na razie doczepionych - jak widać - na sucho. W ten sposób będzie można bezproblemowo odjąć kilka podczas przymiarki. Na razie każda gąsienica składa się z 88 ogniw, a ile zostanie - zobaczymy:-)

--
StuGu

30-03-13 13:14  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Aż miło oglądać relację z Takimi ! efektami sklejania. Podziwiam.

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

30-03-13 16:10  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
mario9 

Na Forum:
Relacje z galerią - 18
Galerie - 69

- 12

Brawo:).
Najwyższa półka. Aż miło popatrzeć - od razu widać kunszt modelarza.

--

Pozdrawiam Mariusz

Powietrze:
MiG-29MU, Saab J28A Vampire, PT-17 Kaydet, F-100D Super Sabre, F-4E Phantom II, F-104C Starfighter, F-104G Starfighter, F-105D Thunderchief, EA-6B Prowler, Saab AJ37 Viggen, Saab J35 Draken, JAS 39 Gripen, MiG-29 Fulcrum

Su-22um3k, MiG-23 MF, Lim-6bis, Lim-5, TS-11 Iskra, Jak-23 Flora, MiG-21 MF, MiG-21bis, PWS-A,

Heavy metal:

Vk 4501, SdKfz 265 ausf A, SdKfz 265, SdKfz 132 Marder II, Sdkfz 184 Elefant, SdKfz 184 Ferdinand, PzKpfw 35 (t) , PzKpfw 38 (t) , PzKpfw I ausf. F , PzKpfw I ausf A

PzKpfw II ausf C , PzKpfw III ausf J , StuG III ausf. F, StuG III ausf A, StuG 40 F8, Flakpanzer T-34, Pz.Sp.Wg. II Lusch, Flammpanzer II, Neubaufahrzeug VI

I takie tam;)

Assassins Creed Revelations,
Garrus Vakarian

30-03-13 16:54  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
marek1 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 12
Galerie - 5

- 14

Witam,przepiękna robota,żeby nie mata ,wyglądają jak oryginały,pozdrawiam Marek

--

W budowie | R17 Halny Błyskawica 44 | IJN Hiei

Ostatni obiekt westchnieńWarspite] Modele pozaregulaminoweŻaglowce
Garland

Trałowceproj 254
Ostatnie moje zabawy starym 'RC"Prdro Gual

30-03-13 16:57  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Rajkub 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 9
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

Grupa: WAK

To mata jest nieoryginalna.

--
Pozdrawiam, Rajkub

30-03-13 17:03  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
vansen 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

O, StuG żyje :D Piękna robota!

01-04-13 08:37  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
El Comandante 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 11

Zdjęcia zdjęciami ale na żywca (jak i po Żywcu) wygląda to wszystko fenomenalnie, czego nie można powiedzieć o autorze, no ale to już inna sprawa. Świetna robota.

--
>> El Comandante - dla znajomych Renia <<
GEKOn

01-04-13 09:43  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Ta mata jakaś taka wielka, skąd taką można "wytrzasnąć".

--
STEP BY STEP

11-04-13 12:56  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Wózki wykończone (wykańczając przy okazji mnie:-)). Brakuje jeszcze dosłownie 8 maleńkich imitacji gwintów śrub:-)

Operacja przyklejania ich do kadłuba okraszona jak zwykle wieloma słowami, nie mieszczącymi się w słowniku ludzi kulturalnych:-) Ciężko tutaj je przytaczać, spytajcie sąsiadów:-) Na razie karaluch dostał odnóża "do kolan":>
Koła napędowe przymierzone na sucho, ale już wiem, że trzeba je będzie nieco bardziej "zdystansować" od wanny:-)

Zdjęcia słabe - robione aparacikiem zastępczym, gdyż dotychczasowy sprzęt wylądował w koszu, podczas próby pozbycia się fleku na obiektywie:-)
--
StuGu

11-04-13 18:42  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
El Comandante 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 11

Wygląda niesamowicie, piękna robota. Jeżeli uda mi się wyrwać z domu w weekend to wpadnę pomóc Ci z imitacjami gwintów ;)

--
GEKOn

11-04-13 19:19  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Bartek D 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

No super...fajnie jak by mi się mojego tak udało sklecić:) Ps. "flek na obiektywie" to te mleczne plamy na fotografiach ??...Ja mam takie same na starym aparacie.

--

12-04-13 00:46  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Wojtuś 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 3

Stugu czyżbyś na Wrocław starał się skończyć karalucha? Oj cieszy się gęba na widok takiej pracy :)

--

"Tak tak, nie tylko żuczki potrafią ulepić z byle g.... cos ciekawego:-) Modelarze to ich bliscy pobratymcy:-)" - StuG

12-04-13 10:21  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Tutaj nawet nie chodzi o Wrocław, czy inny konkurs:-)

Po prostu mam go już serdecznie dosyć:P

A przeglądanie zbiorów w celu wybrania potencjalnego kolejnego kandydata do pocięcia wzmaga tylko ochotę do pracy:-) Co nie oznacza, że lecę na łeb, na szyję, byle skończyć:>

Zostało praktycznie niewiele:> Taki żart:>

--
StuGu

12-04-13 13:40  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

...czyli następna aktualizacja JUŻ za pół roku...? ;-> ;D

--

Post zmieniony (12-04-13 13:41)

20-04-13 11:11  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Jako, że urlop (przymusowy) w pełni, prace trwają:-)

Przyszedł czas na pokrycie modelu drugą warstwą lakieru błyszczącego, a potem nałożenie ostatecznej warstwy matu, aby myśleć powoli o końcu budowy:-)

Wykonałem kilka drobnych elementów:

Reflektor tylny - przerobiony, a właściwie skopiowany z modelu T-37 z "Orlika". Szybka to podwójna warstwa czerwonej folii do bindowania.

Mocowanie kół napinających.
Tutaj przerobiłem końcówkę tulei - wkleiłem kawałek cienkiej cyny, by imitowała gwint. Poza tym tuleje zrobiłem od nowa, a śrubki wykonałem tylko dwie, gdyż trzeciej (tak jak w opracowaniu) nie powinno być:>

Maleńki uchwyt włazu zrobiony od nowa:-)

Skrzynka narzędziowa, którą umieszczę później na prawym błotniku. Nie bardzo udane zdjęcie, bo nie widać dokładnie zapięć, ale pocieszam się, że "na żywo" w ogóle nie można ich dojrzeć:-)

Podpory (tylne i środkowe) "pływaków", a właściwie desek udających błotniki. Podpory przednie być może zrobię po swojemu, ale dopiero gdy już będzie trzeba przyklejać "deski":>

Najważniejszą nowością są koła podtrzymujące, które również przerobiłem - nowe tuleje mocujące, felgi, dodane śruby. Czyli normalka:>

Tak prezentuje się model w tym momencie:-) Na pierwszy rzut okaz nie różni się od poprzedniego wejścia antenowego :-P

--
StuGu

20-04-13 11:20  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Ziga 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Jak zwykle miażdżysz cojones (szczególnie tym mocowaniem kół napinających).

--
Pozdrowienia
Kaz

"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan

20-04-13 12:11  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 10
Galerie - 29

- 11

Miód na moje oczy styrane widokiem zakazanych gęb gekonów:D

--
GEKO member

20-04-13 14:57  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Wózki - szał.

--
STEP BY STEP

20-04-13 15:25  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Bartek D 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Czystość,dokładność,precyzja...miło się ogląda :)

--

20-04-13 18:40  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
syriusz 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 9

- 16

StuG bardzo podoba mi się Twoja praca. Lubię modele wykonywane w standardzie. Wózki jezdne wykonałeś niesamowicie precyzyjnie. Robią wrażenie. Tak trzymaj.

--
"Wierzę wbrew nadziei"
Zapraszam na moją stronę - http://www.syriusz.tkdami.net

Przekazanie 1% podatku
KRS: 0000064892
Cel szczegółowy koniecznie wpisz: Łukasz Głowacki

lub

Dobrowolne wpłaty skierowane na moje konto bankowe:
Numer konta: 30 1140 2004 0000 3302 4139 9308
Tytułem: Łukasz Głowacki

20-04-13 20:08  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Ramm 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Pięknie waloryzujesz model.

--
Rock Honor Ojczyzna

22-04-13 13:30  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Wczoraj, w późnych godzinach wieczornych, przykleiłem koła jezdne. Na razie przy pomocy BCG, więc dałem "temu wszystkiemu" wyschnąć przez noc.

Rankiem, chcąc sprawdzić, jak się wszystko trzyma, obejrzałem dokładnie model... i dostałem piany na ryju! W tym momencie zadowala mnie tylko fakt, że nikt ze mną nie mieszka, bo niechybnie zabiłbym na miejscu...

Gdyby porównać rysunek i zdjęcie rzeczywistego obiektu oraz model, można zauważyć pewien duży ZONK odnoszący się do wózków. Chodzi o to, dokąd dochodzą krawędzie górne kół jezdnych w modelu, a dokąd powinny dochodzić. Nawet mi sie nie chce komentować tego babola, bo nie jestem w sumie nic wydusić poza wiązankami chwastów polskich.

Widać przynajmniej, skąd problem. Nie wiedzieć czemu prostokąty, które są łącznikiem między wózkami i wanną kadłuba, są obniżone o jakieś 2 mm, tworząc występy, których rzecz jasna nie powinno być.

Na razie mam w ręku żyletkę, ale nie wiem, czy ciąć wózki, czy żyły:>
Z żyłami pójdzie na pewno łatwiej, bo nie sa zalane SG:>

Przymierzenie na sucho kół napinających utwierdziło mnie w przekonaniu, że problem nie leży tylko w złym zaprojektowaniu mocowania wózków. Wygląda to tak, jakby wózki zostały celowo obniżone, żeby współgrały lepiej z innymi elementami zawieszenia, a więc pozostałymi kołami. Ich wzajemne ułożenie, odległości między nimi - mniej więcej zgadzają się ze stanem faktycznym, ale finalnie nie wygląda to dobrze.

Rwać się obawiam, bo to pewnie przyniesie więcej strat niż pożytku... ale...

--
StuGu

22-04-13 13:43  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

Oj tam, Grzes... Skoncz tego, a potem zrob drugiego z poprawkami ;)

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Kat

22-04-13 13:47  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Dobrze Rafał mówi.
Skończ go, postaw na wystawie, zainkasuj nagrodę ( bo pewnie będzie) i klej następny model.
Spoko wodza!

--

Mam profil na FB.

22-04-13 14:28  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Jurgen 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 7

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

Wydawnictwo: 
Zapowiedzi i nowości

Hej Stug!

Faktycznie masz rację. Zespoły wózków powinny być umieszczone dokładnie 2,47 mm wyżej. Zaniepokoiłem się tym i przejrzałem pliki projektu zakopane na dysku i nie ruszane od 7 lat, czyli od momentu wydania tego modelu. Tutaj przyznaję się, że popełniłem błąd i najmocniej Cię przepraszam. Powodem tego było nieprawidłowe oznaczenie miejsca przyklejenia cz. 35 - jest ona zaginana w literę "L" i dłuższym bokiem przyklejana do burty wanny, a krótszym bokiem do spodu wanny. Na części spodu wanny nie umieściłem oznaczenia przyklejenia części a w instrukcji nie jest to wyraźnie pokazane.
Sporządziłem szybki rysunek ilustrujący problem:

Jak to kiedyś Stug napisał : choroba wieku dziecięcego. Mam nadzieję że już wyleczona :)
Tak więc odcięcie wózków i przyklejenie ich wyżej nie powinno być destruktywne dla całości- wystarczy porządny skalpel.

--
Pozdrawiam, Jerzy 'Jurgen' Janukowicz

http://jerzyjanukowicz.pl
http://sklej-model.pl Autorskie wydawnictwo

22-04-13 14:35  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Zrób wersję Audi T-38 Allroad i zostaw jak jest, albo jak Jurgen pisze, skalpel i jechana ;)
I nie denerwuj się, nerw nie pomoże.

--

22-04-13 16:54  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Odpowiedź Jurgena można powiedzieć , że "modelowa" ;-) !

--

Mam profil na FB.

22-04-13 18:45  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Tylko cierpliwość może Cię uratować i skalpel. :-)

--
STEP BY STEP

22-04-13 20:18  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Sławomir Bloch 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 76

- 28

A ja i tak podziwiam Twój model za świetne wykonanie!
Ale, że to nasze hobby nie jest dla zbyt nerwowych :) więc jak to się mówią "bez nerwów i powoli bo Ci się motorek spoli"
A tak już poważnie odnośnie tych błędów to przy okazji jak również znajdowałem różne niedociągnięcia w wykonywanych przez siebie zakupionych modelach już wielokrotnie prezentując je, sugerowałem na Forum, aby stworzyć możliwość konsultacji i oceny materiałów, jakie wykorzystujemy do projektowania własnych modeli.
Czasem projektant ma prawo się pomylić lub czymś zasugerować, bo tylko ten co nic nie robi się nie pomyli, ale kilka głów i spojrzeń na to samo zagadnienie to już mniejsze prawdopodobieństwo takiej omyłki, której przypuszczam nikt z nas oglądaczy nawet by nie zauważył, a Tobie spędza sen z powiek i prowadzi do hiobowych myśli o autodestrukcji lub modelodestrukcji.
Ja niestety, już nauczony doświadczeniem życiowym staram się jednak wielokrotnie sprawdzać, mierzyć i porównywać pewne elementy w klejonych modelach, bo (i tu przepraszam wszystkich projektantów, których darzę wielkim uznaniem) mylić się jest rzeczą ludzką.

--
Efektownego modelowania!
Pozdrawiam. Sławomir Bloch!

----------------------------
Broń pancerna

23-04-13 11:39  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
syriusz 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 9

- 16

Przychylam się do wypowiedzi kolegów. Tak pięknie klejonego modelu nie poprawiaj.

--
"Wierzę wbrew nadziei"

Przekazanie 1% podatku

lub

23-04-13 17:50  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Piana z pyska zeszła, impulsy w czaszce znowu otrzymały zielone światło, więc postanowiłem coś przedsięwziąć:>

Opcje były dwie - albo zostawiam to jak jest, albo jak napisał demonicznie Demon - "jechana":>

Szczerze przyznam, jak na spowiedzi, że wpis Jurka podziałał na mnie motywująco i postanowiłem jednak spróbować ciąć:-> Wiem, że wszyscy są już zmęczeni tą relacją i chcą zobaczyć gotowy model, choćby z kwadratowymi kołami, ale ja nie mógłbym na niego po prostu patrzeć:-)

Skalpel i żyletka poszły w ruch.

Wózki, o dziwo, udało się odciąć w sumie bezboleśnie, gorzej było z kołami podtrzymującymi. Ale w końcu...

...z tego, co pokazywałem wczoraj, zostały drzazgi:-)

Swoją drogą Jurek - błąd mocowania wózków nie dotyczy tylko nieprawidłowego oznaczenia przyklejenia części na kadłubie. Także przy samych prostokątach znaczek wyraźnie pokazuje, żeby "zagiąć i skleić ze sobą". Na rysunku montażowym również widoczne jest zgrubienie. Co ciekawe - w T-37 tego błędu nie ma.

Siedziałem bite 6 godzin, przy okazji spaliłem zupę, która okazała się o dziwo, zjadliwa:-) Istny dzień cudów:-)

Przeróbki zakończone.

Kadłub został nieco nadwyrężony, tu coś naciąłem, tam coś popaćkałem, gdzie indziej zrobiła się plama:-) Najważniejsze jednak, że się udało. Koła podtrzymujące również przesunąłem w górę i lekko w bok. Przymocowałem też koła napinające i napędowe. W użyciu był BCG, potem SG, a na koniec lakier matowy.

Na koniec dwa zbliżenia na koła napinające (paproch w roli głównej:-)).

Na drugim zdjęciu widać zamontowane dodatkowe dystanse, by koła były w jednej linii z innymi. Podobną operację musiałem wykonać przy kołach napędowych.

--
StuGu

23-04-13 19:22  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Mariaszek 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 11
Galerie - 4

Emocje, zawiedzione nadzieje, przemoc, chirurgiczne cięcia by nie rzec amputacje i piana z pyska - jak w prawdziwym medycznym melodramacie:). Jak się doda jeszcze zupę - to jak w medyczno - kulinarnym melodramacie:). Pozwolę sobie to wyobrazić jak stoisz nad garem i tymi swoimi trzęsącymi się rękami wsypujesz do niego przyprawy:)

Ważne jednak, że pacjent przeżył i najwyraźniej ma się dobrze. Dodatkowy szacun za odwagę.

23-04-13 19:23  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Operacja się udała i pacjent nawet przeżył :). Kiedyś miałem taką akcję ze skalpelem przy prawie gotowym już kominie torpedowca. Ale to był ból.

--

Wykonane:

W budowie:

23-04-13 19:33  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
konradus 
satrapa ;>

M.D. Gregory Stugs :]

23-04-13 21:29  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
vansen 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Taka relacja nigdy się nie znudzi.

24-04-13 06:16  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 13

- 7

Cudotwórca ! Po tak poważnej operacji i nie widać ani jednej blizny . Wygląda jakby tak było od początku . Gratuluję i zazdroszczę techniki .

Pozdrawiam .

Jańcio

HEY HEY !

Post zmieniony (24-04-13 19:17)

24-04-13 07:32  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Ehhhh czego to ludzie nie zrobią, żeby sobie "staty" podbić - negatywne emocje, groźba zniszczenia, a tutaj wszystko zaplanowane, przygotowane i ustawione ;)
Masz rację, ileż można patrzeć na tą samą relację, kończ ją i bierz się za następny model brzydkiego małego pojazdu ;)

--

24-04-13 08:39  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
gienek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1

Mam nadzieję, że Stug na spotkaniu GEKO-PIWKO ugotuje zupę bez przepalenia. Nawet wtedy, gdy będziemy pochłonięci oglądaniem tego cudaka. A Jurgen ostudzi emocje za pomocą geko-piwka. A"oszybki" się zdarzają nawet najlepszym.

--
gienek

24-04-13 08:41  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

No i poco było to zamieszanie. Trzeba było od razu ciąć po cichu, nikt by nawet nie zauważył. :-)))

--
STEP BY STEP

24-04-13 09:40  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 10
Galerie - 29

- 11

Niektórzy potrzebują takiego szumu- żeby być znanym na forum, a wtedy zgarnia się pierwsze miejsca:D Grześ wie o czym mówię:))))))

--
GEKO member

25-04-13 12:34  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

No tak, człowiek chciał zwrócić uwagę na pewne niedociągnięcia, przestrzec innych przed popełnieniem błędu, a dostał cięgi :-)

Skoro tak, to pozostaje zatem lansować się dalej na forum, by pokazać rodzinie dyplom, makaron i oczywiście sławny model jako nagrodę:-)

Dokończyłem nareszcie koła napędowe.

Końcówki osi tych kół zmieniłem, a właściwie skleiłem od zera. Dużej filozofii nie było, acz tulejki są 2 razy dłuższe (zamiast 3 mm jest 6), grubsze i sklejone inna metodą. Udało się wcisnąć jakieś pseudo-śruby - trochę zbyt małe, acz wynika to ze zbyt małej podstawy tarczy kół.

Jak pewnie wprawne modelarskie oczy zauważyły, na kołach pojawiły się gąsienice:-)

Założone są oczywiście testowo. Nie obyło się bez odrywania jednego koła napinającego, gdyż jak zwykle z jednej strony zbyt zwisało, a z drugiej za bardzo było napięte:-)
Zamiana gąsienic stronami dodatkowo wyrównała te niedogodności i teraz jest w miarę OK.

Gąsienicom brakuje jeszcze na każdym z ogniw imitacji końcówek sworzni.

--
StuGu

25-04-13 12:46  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 18
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

O Jezusicku...
Dyć-pięknie!
Jestem pod ogromnym wrażeniem warsztatu - czuję się przemile zaskakiwany,że moze być jeszcze lepiej.
Boję się galerii - jak nic urwie ryja !

--

Mam profil na FB.

25-04-13 15:51  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
syriusz 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 9

- 16

StuG zapytam o tą taśmę żółtą. Przyklejasz ją, aby nie pobrudzić modelu palcami, przy wielokrotnym dotykaniu? Jeśli tak to napisz jaka to taśma, bo też bym z niej chciał korzystać.
Z gąsienicami - podoba mi się.

--
"Wierzę wbrew nadziei"

Przekazanie 1% podatku

lub

25-04-13 16:17  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Syriusz - te kawałki taśmy faktycznie mają nie dopuścić do pobrudzenia modelu poprzez częste branie go w moje niezgrabne łapska:> Jest to tasma maskująca firmy Tamiya. Są różne szerokości, a przede wszystkim da się je łatwo odkleić:-)

--
StuGu

25-04-13 20:31  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 13

- 7

..............................................................!

Pozdrawiam

Jańcio

HEY HEY !

25-04-13 22:06  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Mnie już urwało jak zobaczyłem te gąsienice. Grzesiek chyba jakieś rendery "podwiesił".

--
STEP BY STEP

25-04-13 22:46  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Łosiu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Świetny :-) wreszcie wygląda jak czołg, koła, gąski i inne takie :-))

--
Się robi: coś...
skończone ORP Błyskawica 1:300 MO , OS2U Kingfisher 1:33 Orlik , Nowgorod 1:200 Pro-Model , Kamow A-7 1:33 Orlik , TKS 1:25 GPM , Od2 1:25 Modelik

26-04-13 00:28  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
El Comandante 

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 11

Świetna robota. Aż chce się powiedzieć "piękny model" ale chyba w tym wypadku bardziej pasuje "piękne wykonanie" :)

--
GEKOn

26-04-13 00:37  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Lelum Polelum 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 10

Nie ma się czym zachwycać. Przecież model wygląda tragicznie bez imitacji końcówek sworzni gąsienic.

--
serwusik

26-04-13 07:23  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

@Lelum Polelum - dokładnie tak jak piszesz, nie dość, że tragicznie, to jeszcze jak nie dorobiony...;)

--

26-04-13 12:22  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
syriusz 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 9

- 16

StuG bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Zapytam jeszcze, czy nie pozostawia żadnych śladów po odklejeniu i czy trzeba ją raczej w miarę lekko dokleić, czy to bez znaczenia?

--
"Wierzę wbrew nadziei"

Przekazanie 1% podatku

lub

05-05-13 21:57  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Syriuszu - taśma maskująca nie powinna wyrządzić szkody powierzchni, do której jest przyklejona, szczególnie po lakierowaniu. Oczywiście jakieś awarie mogą się zdarzyć, gdy taśma przyklejona będzie zbyt długo lub przy drobnych elementach, niezabezpieczonych w żaden sposób... W każdym razie, mnie nie udało sie jeszcze tą taśmą nic sknocić:-)

Zostało już niewiele pracy, ale finisz jest jak zawsze dość smętny i stresujący:-)

Sygnał dźwiękowy.

Tutaj z oryginalnej wycinanki użyłem praktycznie jednego elementu, a podstawa to nieudolna próba odwzorowania czegoś na kształt oryginału:-) Nie widać jej prawie wcale, aczkolwiek składa się z tylu elementów, co sama "trąbka":-)

Rura przelewowa

W opracowaniu rury tej w ogóle nie ma, więc z kawałka drutu w izolacji i jakiejś innej drobnicy udało mi sie wyrzeźbić to, co widać:-) W świetle dziennym kolor jednak lepiej wygląda:-)

Błotniki / pływaki.

W opracowaniu błotniki są "metalowe" (montowane dopiero w wersji M2), natomiast w standardowym wydaniu były to zwykłe deski. Zrobiłem je z kawałka listewki sosnowej grubości 1mm, aby otrzymać jakąś tam fakturę drewna:-) Po pomalowaniu prezentują się nie najgorzej a i odcień farby nie bije po oczach:-)
Okazało się jednak, że występują problemy z lekkim wystawaniem gąsienic spod błotników (nie we wszystkich miejscach) - bardzo niewielkie, ale jednak:-) Bawię się więc nad dystansem tychże błotników od wanny, by możliwie to wyglądało:-) Mogłem oczywiście zrobić błotniki szersze, ale teraz nie chce mi się ich rzeźbić drugi raz. Poza tym deski nie przylegały ściśle do burt.

Następne fotki powinny byc już lepsze - w końcu udało mi się dorwać na allegro aparat, który sobie upatrzyłem:-)

--
StuGu

05-05-13 22:06  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Coś się nie wyświetla rura przelewowa.

--

05-05-13 22:12  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

To musi kolega iśc do lekarza urologa chyba:-)
A poważnie - używasz Firefoksa?:> U mnie też na FF wywalało jakiś śmieszny błąd (Opera OK).
Wstawiłem jeszcze raz - teraz powinno byc widać wszystko:-)

Swoją drogą to jeśli chodzi o oglądanie zdjęć z Photobucketa przez FF, to jest największy bajzel:-)

--
StuGu

05-05-13 22:17  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Się tam kolega moją rurą przelewową nie interesuje za bardzo, pojechałbym kiedy na Geko, ale właśnie sprawdzania się boję. Żadnego FF, klasyczne niewycudowane IE sieje takim błędem:

ERROR

The requested URL could not be retrieved

--------------------------------------------------------------------------------

While trying to retrieve the requested URL the following error was encountered:
• Zero Sized Reply

Footprint did not receive any data for this request.
Footprint 4.8/FPMCP

--

05-05-13 22:20  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Nie bój, nie bój, jesteś już obrz... znaczy obeznany z nasza kompaniją, włos Ci z łona nie spadnie:-)
U mnie wszystko już widać, mam nadzieję, że i u Ciebie również, bo inaczej pewnie format c: ;-) Rura przelewowa to nie przelewki:-)

--
StuGu

06-05-13 11:57  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
syriusz 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 9

- 16

StuG dzięki za odpowiedź. Nie lakieruję modelu, więc mam nadzieję, że taśma się nie przyklei. U mnie zdjęcia wyświetlają się prawidłowo.

--
"Wierzę wbrew nadziei"

Przekazanie 1% podatku

lub

08-05-13 19:40  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Aparat szczęśliwie dotarł, więc mogę "pochwalić" się tym, co zrobiłem od "ostatniej razy":-)

Pływaki (błotniki, deski) znalazły się na swoich miejscach, a model, a szczególnie dół, został dosyć mocno okurzony (czego zdjęcia do końca nie oddają). Nie paćkałem go tak jak Ha-Go, ale będę jeszcze pracował nad efektem finalnym:-)
Dobrze widoczny jest sygnał dźwiękowy, a także maty antypoślizgowe, które delikatnie zmieniłem i uwypukliłem.

Aktualnie schnie polakierowana skrzynka, łopata także nie może doczekać się zamontowania na desce:-)
Z czysto "wycinankowych" elementów pozostały do zrobienia karabin maszynowy i reflektory, których kopułki od dawna leżą w pudełku:-)

Zapewne dodam jeszcze jakiś element "od siebie" - jako znak firmowy:-)

--
StuGu

08-05-13 22:18  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Heee... Heee.... to teraz opisz "cwaniaczku" jak wykonałeś te piękne zacieki i syfki w koło nitów ;-) Bo jak nie to do Wro cie nie wpuszczę, a na rogatkach dostaniesz w ryło ;-P

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

08-05-13 23:55  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

Ja bym go za kare do Melexa nie wpuscil ;)

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Kat

09-05-13 00:05  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Jak dostanie w ryło na rogatkach to do Melexa nawet nie dotrze ;-P
A jak mnie jego odpowiedź nie usatysfakcjonuje, to przejdziemy do obijania co bardziej istotnych a zarazem bolesnych "organów" ;-D
--
Pozdrawiam!
Chopin

Post zmieniony (09-05-13 00:08)

09-05-13 06:54  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Chopin napisał:
... jak wykonałeś te piękne zacieki i syfki w koło nitów.

Rafał, to jest najzwyklejszy kurz niezbyt dokładnie zdmuchnięty lub wypędzlowany :-))). Tak długo stoi, że modelik miał prawo się zakurzyć.

A ten charakterystyczny znak firmowy, o którym to Grzesiek się chwali to nic innego tylko "ciapa" z butaprenu. :-)))

--
STEP BY STEP

09-05-13 11:46  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Człowiek haruje jak wół lejący do karety, a go tutaj od cwaniaczków ciągle wyzywają:-) A to przecież "przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo":-)

Ale znany z kultury osobistej i nie tylko odpowiem na tę haniebną zaczepkę:-)

Te "piękne" zacieki i brud wokół śrub, nitów (rozumiem, że głównie chodzi o przednią płytę pancerną), udało mi się zrobić przypadkowo:-) Gdy smarowałem i kurzyłem dół, trochę pigmentu zawieruszyło się na górze, więc chciałem go usunąć szerokim pędzlem:-) A ponieważ ścierałem pigment w przód, więc porobiły się "zacieki":-) Właściwie to nie klasyczne zacieki, a - powiedzmy - pozostałości mulistej, zapiaszczonej wody:-)

Jeśli odpowiedź jest niesatysfakcjonująca, to będziem się przebijać kanałami:-) Wszak dla jaszczura to nie problem:>

--
StuGu

09-05-13 11:48  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Michał 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Galerie - 2

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Gdyby nie mata OLFY to obstawiałbym, że to eksponat w muzeum : -]

--
Pozdrawiam!
Michał

09-05-13 11:57  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
syriusz 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 9

- 16

Efektowny model.

--
"Wierzę wbrew nadziei"

Przekazanie 1% podatku

lub

09-05-13 13:57  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

ZtuG napisał:
.... chciałem go usunąć szerokim pędzlem.

A nie mówiłem, że to pędzlowanie "kurzu" było. :-)))

--
STEP BY STEP

09-05-13 14:07  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Ziga 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Nie zasługujesz na bycie GEKOnem i dobrze wiesz dlaczego, zresztą Andreas też nie ;-)
A tak na poważnie, urywa mordę!

--
Pozdrowienia
Kaz

"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan

09-05-13 15:43  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
vwsmok 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 10

- 2

Grupa: QWKAK

Michał: Gdyby nie mata OLFY to obstawiałbym, że to eksponat w muzeum

Jakbym wcześniej nie widział StuG-owych wyrobów to też bym zapytał skąd wziął taką wielką matę.
No i jak namówił muzealników coby eksponat przeturlali ;-)

--
w budowie:
Oslabja 1:200 (Nawarin modyfikowany) ; Whippet; Nieuport
Galerie:
Citroen H czyli QWKAKowóz falisty || Renault-Mgiebrow || HMVS Cerberus (96%) || Dufaux C.2 || SPAD A.2 || Camel Karo || CWS T-1 ||
Luftwaffe - "bezswastycznie" || Fokker D.VII, 15 Eskadra Myśliwska, 1920 r. || Sopwith Camel, Otto Kissenberth, Jasta 23 || AEC Dorchester, Libia 1941 r.

09-05-13 19:04  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Na to się nie da patrzeć takie piękne.
Jesteś mag, ale o jednym zapomniałeś ;-).
Brakuje glonów wokół śruby :-)

--

Post zmieniony (09-05-13 23:53)

09-05-13 19:15  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Znaczy się farciarz ;-P a nie w pocie czoła wypracowana technika ;-P Odpuszczę nieco waści i i wpuszczę na soja wiochę. Co do Melexów to się zastanowię ;-P

..."przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo"...

... "I dlatego zgnije sobie, do jesieni, na wolnym powietrzu. I wtedy co się zrobi? Protokół zniszczenia..."
;-P

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

20-05-13 10:40  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Rajkub 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 9
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

Grupa: WAK

Rafał, wpuścimy do miasta, a co do meleksów, to po prostu Grzesia zaprzężemy do pierwszego i porobi za silnik ciągnący ;-). Przy okazji złapie trochę patyny, a może i zacieków "przypadkowych" ;-) .
(Vinczi wieczorem dopracuje mu kamuflaż).

--
Pozdrawiam, Rajkub

21-05-13 16:56  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
mrówka 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 17
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 0

To już jest najwyższa szkoła jazdy.Cały układ jezdny aż wyrwał mnie z butów.Pogratulować.

--
////////////////////////////////////////////////
https://www.facebook.com/Modelarstwo-kartonowe-wgBeaty-338001226312995/
Zapraszam na moją stronkę.

27-05-13 20:31  Odp: [Relacja] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Kwiatek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 5

W sumie wszystko co widzę, to te niesamowite podwozie... Na zdjęciach wygląda tak, że szczęka opada i rzeczywiście można się zastanawiać czy to nie eksponat. Może teraz muzea, by oszczędzić posadzki, inwestują w podkładki Olfy o rozmiarze "stadium large" ;)

--
Malowaniu modeli mówię głośne TAK ;-)

Zakończone: T-40, Przodek
Nowe: T-26, Monitor "Warszawa"

28-05-13 14:50  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Końcówki - jak sama nazwa wskazuje - mogą wykończyć człowieka:-) Zostało niewiele, dwa mrugnięcia okiem tym czy innym, a zebrać się nie ma jak do przysłowiowej kupy:-)
Tym niemniej udało mi się dobrnąć do finału i ogłaszam, że budowa została ukończona :-)

Dla porządku podam jeszcze, że od ostatniego razu wykonałem łopatę, reflektory (nie wyszły jakoś rewelacyjnie), karabin maszynowy, dodałem łom, pasek podtrzymujący tłumik i kilka drobnostek. Nałożyłem finalny "brudzing" i przetarłem delikatnie kadłub metalizerem, wykorzystując suchy pędzel.

Zapraszam do galerii:

Model czołgu pływającego T-38 jest ciekawy i dobrze spasowany. Największym problemem był wspomniany wcześniej babol ze zbyt niskim umiejscowieniem wózków - na szczęście udało się to poprawić, mimo wcześniejszego ich przyklejenia. Także szkielet nie za bardzo pasował do poszycia, ale i z tym uważny modelarz powinien sobie poradzić. Wszystkie uwagi zresztą są zawarte w relacji:-)

Dość dużo elementów zostało przeze mnie poprawionych/zwaloryzowanych - w mniejszym lub większym stopniu, ale wynikało to głównie z "choroby wieku dziecięcego" projektanta - do czego zresztą Jurek sam się przyznał:-)

Mimo, że jest to swoisty karaluch wśród kartonowych pojazdów, nie polecałbym go początkującym. Trudny układ jezdny i drobnica wymagają minimalnego chociaż doświadczenia. Sam nie ustrzegłem się błędów i wypaczeń, ale człowiek uczy się całe życie:-)

--
StuGu

28-05-13 15:15  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Jańcio 

Na Forum:
Relacje z galerią - 4
Galerie - 13

- 7

Tak brzydki że aż piękny ! O wykonaniu nie ma co mówić , oryginał może się schować .

Pozdrawiam

Jańcio

HEY HEY !

--

28-05-13 15:40  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
marcin2248 

Na Forum:
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ale mi narobiłeś apetytu na tego brzydala. wykonanie perfekcyjne!!
Pozdrawiam
Marcin

28-05-13 15:49  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Bartek D 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Nooo panie jest co podziwiać...Model sklejony perfekcyjnie,zresztą inaczej być nie mogło.Będzie się na kim wzorować i z kogo brać przykład :) Bardzo mi się przyjemnie oglądało galerię ...
Ps.jakiś patent na śrubki ??

--

28-05-13 15:52  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

- 2

Śliczności. Wczoraj pancernik a dziś czołg. Mamy urodzaj na galerie modeli w mistrzowskim wykonaniu. Uczta dla oczu. Moje gratulacje.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy

28-05-13 16:23  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Ziga 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Oryginał wygląda przy nim marnie ;-) Jak zwykle pojechałeś...

--
Pozdrowienia
Kaz

28-05-13 16:55  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
marek1 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 12
Galerie - 5

- 14

Witam, bardzo ładny i to z propellerkiem,pozdrawiam Marek

--

W budowie | R17 Halny Błyskawica 44 | IJN Hiei

Ostatni obiekt westchnieńWarspite] Modele pozaregulaminoweŻaglowce
Garland

Trałowceproj 254
Ostatnie moje zabawy starym 'RC"Prdro Gual

28-05-13 17:44  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
syriusz 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 9

- 16

Gratuluję bardzo ładnego wykonania. Na żywo jest pewnie jeszcze ładniejszy.

--
"Wierzę wbrew nadziei"

Przekazanie 1% podatku

lub

28-05-13 19:18  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Piękny modelik. Mam nadzieję, że pokażesz się w Krakowie a na pewno we Wrocławiu.

--
STEP BY STEP

28-05-13 19:53  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Kylo Ren 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

- 6

Gratuluje piękny modelik, a może zrobisz StuGa z waku jako następny model.

--
W fabryce: Fokker E V KK , Sopwith PUP KK, Spowith F1 Camel KK, Lublin R XIII D KK,
Wz.34

Modele I Wojny Światowej:
Fokker E. V. , Sopwith F1 Camel, Nieuport 11c.1 "BeBe"

Modele II Wojny Światowej:
Chi-he, F-4 Wildcat, 4TP

Współczesne:
F-104G Starfighter,

28-05-13 20:03  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Andreas 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Przyłączę się do gratulacji , bo naprawdę piękny model popełniłeś . gąski w realu są niesamowite .
To może następny okręt :):)
Andrzej

--

28-05-13 20:05  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Krystian 

Na Forum:
Relacje z galerią - 39
Galerie - 31

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 3

Oj będzie co we Wrocku oglądać. A karaluch w stylu StuG'a czyli ryj urywa.

--
First comes smiles, then comes lies. Last is gunfire

ŁSM

28-05-13 20:07  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 6

- 3

Wot karaluch!

Bardzo mi się podoba. Gratuluję perfekcyjnego wykonania.
Ciekawe czym nas teraz zaskoczysz...

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

28-05-13 20:08  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Paweł O. 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Witam.

Ależy Ty to wszystko ładnie łączysz w całość, miałem okazję długo przyglądać się jednej z Twoich prac, tam jest wszystko dopieszczone.
Teraz tylko czekać konkursów i podziwiać na żywca.
Raz jescze moje gratulacje.

Pozdrawiam,

Paweł O.

28-05-13 20:24  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
zbin 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

Tak prosty jak malowidła Picassa , ale w 3D, przewyższa jego dzieła . Piękne, perfekcyjnie wykonane sowieckie pływadło i nie zasmarkane błotem, ani przesadną rdzą. Gratuluję ;-)

28-05-13 20:36  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Demon 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 50
Galerie - 11

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Zacnie, zaprawdę powiadam zacnie wykonany model. Jeszcze zdjęcie całej gromadki karaluchów by się przydało ;)

--

28-05-13 20:39  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 50

- 11

Stug - gratulacje ! :)

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

28-05-13 20:45  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
gienek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1

Perfekcyjnie. Jak zwykle. Czekam na inne karaluchy. Duże też mogą być.

--
gienek

28-05-13 20:50  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Taki mały, niepozorny, ale ...świetny :-) . Podoba mi się.

--

Wykonane:

W budowie:

28-05-13 21:10  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Jorzik 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 14
Galerie - 23

- 2

Kolejny tank do Twojej kolekcji wykonany rewelacyjnie.
Gratuluje.

--
Pozdrawiam Jorzik

Na morzu: YAMATO,SHOKAKU, KIJI,, MUTSUKI, NISSHIN,KITAKAMI,TSUGARU,HIBURI ,Akitsu Maru
W powietrzu: G4M2 BETTY
Na lądzie: Typ 2 Ka-Mi,Typ 95 Ha-Go,Typ I Ho Ki,Typ 4 Chi To,Typ 4 Ka Tsu,Typ 94 Te Ke,Typ 97 Chi Ha,Typ 97 Shinhoto Chi Ha,Typ 5 Chi Ri ,Typ 1 Chi He,

28-05-13 21:13  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 11
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 2

Grzes, to co? Teraz jeszcze mniejsze malenstwo? :)

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Kat

29-05-13 10:09  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
Ramm 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Szczere kondolencje z powodu ukończenia modelu, współczuję.

--
Rock Honor Ojczyzna

29-05-13 12:17  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
ReVan_1991 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 10
Galerie - 29

- 11

W Przeciszowie masz murowane 1 miejsce, ale nie dlatego że model cud miód malina, tylko dlatego że jesteś znany na forum:))

--
GEKO member

29-05-13 20:25  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 13

Dzięki za ciepłe przyjęcie moich wypocin:-)

Połechtaliście moją męską (i trochę damskiej) próżność, a stary to nawet pojechał po bandzie, przyrównując mnie do mistrza "standardu plus" Art-a:-) Wszak mój czołg ma tyle elementów, co jedna szalupa w Bismarcku - no, może bez gąsek:-) Ale na starość mile poczytać pochlebne komentarze:-)

W Przeciszowie Fuczas mnie przeniesie zapewne do klasy waloryzowanej, bo mu anonimy przysyłają i bomby pod samochodem znajduje:-) Zresztą - porcja bigosu i pompowanie materaca o 3 rano jest najlepszą nagrodą na tym i nie tylko tym konkursie:-) Mnie tam nagrody ni ziębią, ni grzeja, nie robię modeli na zawody, tylko dla własnej satysfakcji, że coś tymi trzęsącymi się łapskami umiem stworzyć:>

Co następne? Na razie wziąłem się za niedokończony model PzInż. 130 z Answera. Wymieniłem już dwie płyty pancerza, poprawiłem klapę... Zobaczymy, czy mi do niego cierpliwości starczy, bo atrakcyjny on przeca nie jest:-) Zupełnie jak ja:P

A jak mi nie pójdzie, to zapewne uraczę Was relacją z czegoś nowego:-)

Pozdrawiam

--
StuGu

29-05-13 20:45  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
OSTOJA 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 11

- 17

Dobrze, że bomb do bigosu nie wrzucają, bo wtedy dopiero byłby bigos. :-)))

--
STEP BY STEP

29-05-13 22:27  Odp: [Relacja/Galeria] Radziecki lekki czołg pływający T-38 - MODELIK 27/07
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 20
Galerie - 25

- 44

Dołączam się i ja do gratulacji. Jaki byś model nie wziął na warsztat to wychodzi cudeńko.

--
http://messer.cba.pl

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek