MBig
Na Forum: Relacje w toku - 3 Relacje z galerią - 5 Galerie - 4
|
Zlin 42M - SP-ALH nr fabr. 0149.
Samolot został wyprodukowany w roku 1978 przez Zakłady MORAVAN NARODNO PODNIK w Otrokovicach.Następnie został zakupiony przez Aeroklub Bielsko-Bialski i przez wiele lat służył jako samolot dyspozycyjny i do celów szkoleniowych.
W niedzielne popołudnie, 28 sierpnia 2000 roku, samolot uległ wypadkowi. Podczas lądowania zahaczył skrzydłem o ... krowę. Zwierzę odłączyło sie od stada pasącego się w pobliżu lotniska i weszło na pas, wprost przed lądujący samolot. Maszyna, z uszkodzonym skrzydłem i zbiornikiem paliwa, trafiła na długo do hangaru. Krowa, lekko poturbowana, wróciła do stada (to info dla ekoterrorystów - przypis MBig).
W grudniu 2009 roku Aeroklub B-B podarował samolot Zespołowi Szkół Technicznych i Handlowych w Bielsku Białej. Uczniowie, o kierunku Technik Mechanik Lotniczy, przetransportowali samolot do szkoły, gdzie został on wyremontowany i służy jako pomoc dydaktyczna.
Wojtek Englert
Oto galeria końcowa.

A tu moje oba Zlinki z Aeroklubu Bielskiego.

Mały "apdejt", po dzisiejszym konkursie w Perth (29-04-2012).

PS. Serdecznie dziękuję Wojtkowi, uczniowi w/w szkoły, za zdjęcia, które specjalnie dla mnie zrobił. Dzięki tym fotkom mógł powstać ten model.
PS II. Relacja poniżej.
--
Post zmieniony (30-04-12 00:32)
|